A világjárvány kezdete óta összesen 3,2 millió háztartásban vásároltak kisállatot az Egyesült Királyságban, derül ki a Pet Food Manufacturers’ Association1 (PFMA) felméréséből, melyet több mint 5000 ember bevonásával készítettek.

Az adatok szerint az új tulajdonosok kétharmada (59%) 16 – 34 év közötti, és 56%-uknak gyermeke is van. Figyelemre méltó, hogy több mint harmaduk (38%) állította azt, hogy új házi kedvence olyan, mint egy újszülött, és a gyermekes családok csak ötöde (17%) vallotta be, hogy a kiképzés nagyobb kihívást jelent a vártnál. Sajnálatos módon emiatt 5%-uknak már korábban le kellett mondania háziállatáról, és ez az arány 11%-ra nőtt a családok körében. 

Nicole Paley, a PFMA vezérigazgató-helyettese így kommentálta az eredményeket:

„Kutatásunk megerősíti azt a meggyőződést, hogy sokkal többen profitálnak a kisállattartásból, és megnyugtatnak minket a mentális egészséggel kapcsolatos eredmények, mivel a megkérdezettek közel háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy kedvence segített a mentális egészségükön, miközben próbáltak megbirkózni a koronavírus miatti korlátozásokkal. Nyilvánvaló azonban, hogy figyelembe kell vennünk ezen új kedvencek jólétét. Amint arra felmérésünk rávilágít, egy kisállat családba érkezése a járvány időszakában következményekkel járhat, vagy váratlan nehézségeket okozhat.

Részletesebben megvizsgáltuk az új állattulajdonosok jövőbeli aggodalmait is. Bár csak 15%-uk rendelkezik állatbarát irodai környezettel, csak 10%-uk aggódott amiatt, hogyha visszatér a munkába kevesebb időt tud tölteni kedvencével. Ez a szám növekszik a fiatalabb generációk körében, a 16 – 34 évesek 15%-a aggódik amiatt, hogy a jövőben kevesebb időt fog együtt eltölteni kedvencével.”

A PFMA adatai szerint jelenleg 34 millió kisállat él az Egyesült Királyságban, köztük:

 • 12 millió kutya
 • 12 millió macska
 • 1,3 millió beltéri madár
 • 1,2 millió házi szárnyas
 • 1 millió nyúl
 • 800 000 tengerimalac
 • 600 000 hörcsög
 • 500 000 ló és póni
 • 500 000 galamb
 • 400 000 hüllő és teknős

Ez 17 millió háztartásnak felel meg. A háztartások 12%-a rendelkezik 5 méteres beltéri akváriumokkal és 4 méteres kültéri tavakkal.

Egyre többen hagyják el a karantén alatt szerzett kedvenceiket

A karantén enyhülésével, majd feloldásával sokan visszatértek a munkahelyükre, azóta az állatmentő szervezetek arról számolnak be, hogy egyre többen hagyják el a karantén alatt vásárolt kedvenceiket, mivel nincs idejük foglalkozni velük. Hetente több olyan kutyával is találkoznak, amelyek gazdái úgy tesznek, mintha a karantén időszak során beszerzett kutyáik kóborok lennének, így akarnak megszabadulni kedvenceiktől.

A házi kedvencek közül sokat az interneten keresztül vásároltak, valódi származásukról és az egészségi kockázatokról az új gazdikat nem tájékoztatták. Az ilyen kutyáknál magasabb a viselkedési és egészségi problémák előfordulása, és így nehezebben lehet számukra új otthont találni.

A menhelyek és az állatmentő szervezetek szerint azok a tulajdonosok, akik már nem akarják kedvenceiket, megpróbálják előbb online értékesíteni őket, hogy visszaszerezzék azt az összeget, amit a kutyáért kifizettek, amikor megvásárolták őket.

Az 1 éves Maggie-t, aki egy golden retriever és angol juhászkutya keverék kóborként vitték be a mentőközpontba, de másnap a munkatársak meglátták egy online hirdetési oldalon, ahol 500 fontért hirdették őt.

Mielőtt az állatmentő szervezetek gondozásába kerültek volna, sokukat az interneten keresztül többször is eladták

Ira Moss, az All Dogs Matter2 jótékonysági kutyamentő szervezet alapítója elmondta, hogy „sokan nem gondolták végig a karantén időszak alatti kiskutya vásárlást, és most pénzügyi nehézségekkel küzdenek, vagy a szocializáció és a további képzés hiánya miatt viselkedési problémákat tapasztalnak kedvencüknél. Minél idősebbek a kutyák annál inkább veszítenek az értékükből, sokukat már többször is eladták az interneten, mielőtt megérkeztek volna a jótékonysági szervezethez, mindez számos problémához vezetett, beleértve a szeparációs szorongást és a zavarodottságot.”

Majd így fojtatja: „Olyan esetek is előfordultak, amikor a gazdik egyenesen az állatorvoshoz vitték be a kutyát azzal, hogy kóbor, de gyakran olyan emberekről van szó, akiknek nincs türelme megvárni a jótékonysági mentőszervezetek segítségét, vagy szégyellik a kutyát. Amikor szervezetünk munkatársa felkeresi az állatorvost, hogy elhozza a kutyát, leellenőrzi a microchipet, és a chiphez regisztrált személy visszakérheti a kutyát, de a legtöbb esetben azt mondják, hogy már régen eladták a kutyát, és nem tartanak rá igényt.”

A kóbornak mondott kutyák hátráltatják a valós kóbor kutyák befogadását

A Hope Rescue állatmentő szervezet3 képviselője is arról számolt be a BBC-nek adott interjújában, hogy a karantén feloldása után jelentősen megnőtt a leadott kutyák száma a szervezetnél. Sara Rosser, a jóléti osztály vezetője kihangsúlyozta, hogy „minden kóbor kutyát be kell fogadnunk, így a hamis kóbor kutyák hátráltatják a valóban elhagyott kutyák befogadását. Példátlan számokról van szó, az elmúlt héten öten érkeztek a központba, akikről tudtuk, hogy nem valós kóbor kutyák, de ez a szám sokkal magasabb is lehet. A központ jelenleg 150 kutyát gondoz – többet mint bármikor a 15 éves történelmünk során. Jelenleg az összes mentőközponttól azt halljuk, hogy tele vannak, és hatalmas nyomás nehezedik rájuk.”

A szervezet fejlesztéséért felelős menedzser, Meg Williams szerint „ez a tendencia 2 – 3 évig el fog tartani, de talán még tovább is, mert sokan nem gondolják át megfelelően, mivel jár egy házi kedvenc, egy új kutya érkezése, illetve nem mindenki választ az életmódjához megfelelő kutyát.”

Az Egyesült Államokban felelősebben gondolkodnak az állattartók

Az amerikai kontinensen is készültek felmérések, mivel a felelős állattartást és a kutyák jólétét szem előtt tartó állatmentő szervezetek és az állat-egészségügyi szektorban tevékenykedők egyöntetűen aggódtak amiatt, hogy az élet újbóli megindulásával a gazdik eldobják a karantén időszak alatt beszerzett kedvenceiket, mint a gyerekek, akik már kinőtték a mackójukat.

Közel minden ötödik háztartásba érkezett új házi kedvenc

Az amerikai állatjóléti szervezet, az ASPCA4 (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) reprezentatív közvéleménykutatást végzett 5020 válaszadó részvételével, melyből kiderül, hogy közel minden ötödik háztartás szerzett macskát vagy kutyát a COVID járvány kezdete óta, amely a 2019-es amerikai népszámlálás alapján hozzávetőleg 23 millió amerikai háztartást jelent. A háztartások túlnyomó többsége nem vált meg házi kedvencétől, és nem fontolgatják ezt a jövőben sem.

Nincs jelentős kockázata annak, hogy az új gazdik megválnának kedvenceiktől

„Ez a hihetetlenül stresszes időszak sok embert arra motivált, hogy állatokat neveljenek és fogadjanak örökbe, valamint a családjukban élő állatokkal többet foglalkozzanak. Legújabb kutatásaink azt mutatják, hogy a karantén feloldása után sincs jelentős kockázata annak, hogy a családok megválnának kedvenceiktől” – mondja Matt Bershadker, az ASPCA elnök-vezérigazgatója. „A háziállatok továbbra is örömet nyújtanak a családjuknak, függetlenül a körülmények változásaitól, a szerető gazdik felelősen gondolkodnak, tudják mennyi pozitívumot ad hozzá az életükhöz kedvencük, és értékelik az életükben betöltött szerepüket. Miután a megkérdezett kisállat tulajdonosok többsége visszatért a munkahelyére, beépítette életvitelébe a kedvencével való törődést, foglalkozást.”

Amikor senki más nem volt mellettük, a kutyájuk ott volt

„Valójában a legtöbb ember úgy gondolja, hogy kutyája nélkülözhetetlen számára, bármilyen időt is élünk” – mondja dr. Marty Greer, állatorvos, a „Your Pandemic Puppy: Find and Raising a Well-Adjusted Dog During COVID-19” vagyis „A pandémiás kölyökkutyád: Találj és nevelj egy jól alkalmazkodó kutyát a COVID-19 idején” című könyv szerzője. „Sok mindenen mentek keresztül együtt, és amikor senki más nem volt mellettük, a kutyájuk ott volt” – mondja a doktornő. Emlékszik egy szlogenre, amit egy bögrén látott: „Nem iszol egyedül, ha van egy kutyád.

A legtöbb pandémiás állattulajdonos egyetérteni látszik. A Rover.com kisállat szolgáltató webhely számára készített felmérésben 1000 amerikai macska- és kutyatulajdonost kérdeztek meg. 93%-uk mondta azt, hogy pandémiás kedvence javította mentális vagy fizikai jólétét a karantén időszak alatt, és több mint 80%-uk szerint kedvence élvezetesebbé tette számára az otthoni munkavégzést.

A felmérésből kiderült, hogy az új gazdik 53%-a kutyát, 32%-a macskát, 14%-a pedig egy kutyát és egy macskát is fogadott a családjába.

 • A tulajdonosok 64%-a az örökbe fogadást választotta (40%-uk állatmentő vagy nonprofit szervezetektől, 24%-uk más családtól fogadott örökbe)
 • 26%-uk pedig tenyésztőtől vásárolta a macskáját vagy a kutyáját.

Az új állattartók (13%) többsége a fiatalabb korosztályból került ki.

 • 20%-uknak nem volt másik házi kedvence, mielőtt családját egy kisállattal bővítette, de korábban már volt macskája vagy kutyája.
 • 66%-uknak volt kutyája vagy macskája, mellé érkezett az új családtag.

Az új gazdik pénzügyileg is felkészültek. A kutyák és macskák gondozása költségekkel jár. Egy kutya vagy egy macska tartásának éves költsége az Amerikai Egyesült Államokban átlagosan 650 dollártól 2115 dollárig is terjedhet. Az emberek több mint fele (54%) módosította költségvetését vagy csökkentette kiadásait, hogy megengedhesse magának új kedvencét.

A házi kedvencek az öröm forrásai

A két legfontosabb ok, amiért az emberek kutyát vagy/és macskát fogadtak a családjukba az elmúlt időszakban:

 • 41%-uk az érzelmi támogatásért és a boldogságért.
 • 39%-uknak szüksége volt valami pozitívumra az életében.

Ha ez a felmérés bizonyít valamit, akkor azt, hogy házi kedvenceink átsegítettek / átsegítenek minket a legnehezebb időszakokon is. Mindaddig, amíg továbbra is szeretjük őket, gondjukat viseljük, és ápoljuk a velük való kapcsolatot, a nehéz időkben is ott lesznek mellettünk, ami számunkra csak pozitívumokat hozhat!


Jegyzetek:

 1. A PFMA (Pet Food Manufacturers’ Association) az Egyesült Királyság legnagyobb állateledel ipart képviselő kereskedelmi szervezete, melyet 1970-ben alapítottak, és már több mint 50 éve a kedvenceket szolgálják. A PFMA 100 tagvállalatból áll, amelyek az állateledel gyártókat és a beszállítókat egyaránt képviselik, és az Egyesült Királyság piacának több mint 90%-át teszik ki. A PFMA 2008 óta dolgozik együtt a Kantar és Soul Consulting cégekkel. A Kantar és Soul Consulting minden évben felmérést készít az állattartási szokásokról. 2014 óta az interjúk személyes megkeresés útján zajlottak, 2021-ben viszont az interjúkra online került sor, 5093 interjút készítettek el ilyen formában.
 2. Az „All Dogs Matter” egy kutyamentő és új otthont kereső jótékonysági szervezet, amely Londonban és környékén tevékenykedik. Céljuk, hogy megváltoztassák a nem kívánt és elhagyott kutyák életét. Az „All Dogs Matter” 2020-ban több mint 300 kutyát mentett meg és adott új gazdához, 14 Szerbiából, Portugáliából és Egyiptomból elhagyott kutyának is találtak örök otthont.
  Értékeik saját bevallásuk szerint:
  „Gondoskodás, törődés: Nagyon fontos számunkra a kutyák jólléte, minden tevékenységünket ez a szemlélet határozza meg.
  Elkötelezettség: Addig dolgozunk, amíg minden kutyának nem lesz boldog, biztonságos és örökkévaló otthona. Csapatunk és önkénteseink elkötelezettek a kutyák boldog és egészséges életének biztosítása mellett. Nem teszünk különbséget a kutya fajtája vagy életkor tekintetében – minden kutya számít.
  Együttműködés: Együtt erősebbek vagyunk, ezért együttműködünk egyénekkel és szervezetekkel, hogy a legjobb  eredményeket biztosítsuk a kutyák és gazdáik számára.
  Elszántság: Mi egy gyakorlatias jótékonysági szervezet vagyunk, amely a legnehezebb körülmények között is dolgozik. Nem riadunk vissza a nehéz helyzetektől, és mindig a megmentett és új otthonba visszahelyezett kutyák érdekeit szem előtt tartva járunk el.”
 3. A Hope Rescue állatmentő szervezet 2005 óta menti a kóbor, elhagyott, nem kívánt kutyák életét, akiknek önhibájukon kívül szükségük van egy második esélyre. A szervezet elkötelezte magát, hogy minden kóbor kutyát elhoznak koruktól, fajtájuktól, vagy egészségi állapotuktól függetlenül hat dél-walesi hatóságtól (Merthyr Tydfil, Torfaen, Blaenau Gwent, Rhondda Cynon Taf, Bridgend and the western half of the Vale of Glamorgan). Segítenek azoknak a válsághelyzetben lévő gazdiknak is, akiknek le kell adniuk kutyáikat, megnyugtatva őket, hogy a kutyáikat felelősségteljesen helyezik el. Miután 12 évig panziókban és ideiglenes befogadóknál helyezték el kutyáikat, 2017 áprilisában a dél-walesi Llanharanban létrehozták a saját mentőközpontjukat. Jelenleg 51 kennel, fedett tréning helyiségek, kozmetikai helységek találhatók a központban, melyhez egy 18 hektáros privát erdő is tartozik. A szervezet évente körülbelül 800 kutyának segít több állatmentő szervezettel együttműködésben, köztük a „Blue Cross”, a „Dogs Trust”, és a „Battersea Dogs and Cats Home” szervezetekkel, akik segítenek a kutyák elhelyezésében.
  Remény a közösségben: A Hope Rescue állatmentő szervezet feladata nem egyszerűen a felelőtlen állattartás következményeinek kezelése, hanem a kiváltó okok felszámolása, és az állatjóléti rendszerbe bekerülő kutyák számának csökkentése. Saját bevallásuk szerint a „Remény a közösségben” programjuk a háziállatok és az emberek együttes megsegítésére összpontosít. Támogatják az önkéntességet és a munkaközvetítést a mentőközpontban és a jótékonysági üzletükben egyaránt több hátrányos helyzetű csoportot képviselő harmadik szektorbeli szervezettel együttműködve. A helyi hatóságokkal együttműködésben támogatott kutyás menedékprogramot kínálnak, hogy megfizethető ellátást biztosítsanak a krízishelyzetben lévő gazdák kutyáinak, ideértve a családon belüli bántalmazás elől menekülőket, hajléktalanná vált, vagy kórházba kerülőket is.
 4. ASPCA (The American Society for the Preventation of Cruelty to Animals) volt az első állatjóléti szervezet, Észak-Amerikában hoztak létre, és ma az ország legnagyobb szervezete, mely szót emel a veszélyeztetett és elhagyott állatokért. Az ASPCA elkötelezett a kutyákkal, macskákkal, lovakkal, és a haszonállatokkal szemben elkövetett kegyetlenség megelőzése mellett az Egyesült Államokban.

Források:

A Pet Food Manufacturers’ Association hivatalos weboldala

BBC News: Covid: Dogs bought in lockdown being abandoned

Rover.com: The Pandemic Pet Adoption Boom: What We’ve Learned, One Year Later

New ASPCA Survey Shows Overwhelming Majority of Dogs and Cats Acquired During the Pandemic Are Still in Their Homes


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!🙂


c


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂