Ezt a kérdést biztos, hogy minden kutyatulajdonos feltette már magának. Sem a túl sok, sem a túl kevés víz fogyasztása nem egészséges! De mennyi a megfelelő? Naponta mennyi ivóvízre van szüksége a kutyádnak? Erről a témáról olvashatsz részletesen a cikkben, kérlek, tarts velem!

A víz az élet forrása

A víz az élet forrása, az éltető erő, mely kulcsszerepet tölt be az élő szervezet felépítésében és anyagcseréjében. Normális életműködés és egészséges élet nem lehetséges a szervezet víztartalmának szabályozása nélkül. A víz néhány fontos feladata a szervezetben:

 • a víz szállítja a tápanyagokat és az oxigént a sejtekhez
 • a víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket
 • a víz teszi rugalmassá az ízületeket a csontok összekapcsolásához
 • a víz szabályozza a testhőmérsékletet
 • víz átmossa a veséket, így segítve a méregtelenítést.

A felnőtt kutya testtömegének 60-70 %-át víz, pontosabban folyadék alkotja, amely részben oldószerként, részben pedig a tápanyagok, hormonok és salaktermékek szállítójaként funkcionál. Hőháztartását is a testnedv szabályozza: nagy melegben vagy lázas állapotban fokozottabban párologtat, ezáltal hűti a szervezetét. A kutyának nincsenek izzadságmirigyei: a víz a nyelvén keresztül párolog el, ezért liheg. Amikor melege van, iszik, hogy lehűtse magát, bár a vízivás hűtőhatása a lihegéssel történő párologtatáshoz képest elenyésző.

A kutya vízigénye

A kutya vízszükségletének 40%-át a táplálékkal veszi magához, 45%-át megissza, a maradék 15% pedig belső égési folyamatok révén termelődik a szervezetében. Vízigénye számos tényezőtől függ, beleértve a méretét, étrendjét, életkorát, aktivitási szintjét és az évszakot. Az ajánlott mennyiség 30 – 70 milliliter/testsúly kg/nap között mozog. Testtömegtől függően egy-egy kutyának gyakorlatilag 0,5-4 liter vízre van szüksége naponta.

Fontos a megfelelő mennyiségű ivóvíz, hogy kutyád biztosítani tudja szervezete számára a normális életműködéshez szükséges folyadékbevitelt! Miután a kutya mindig ösztönszerűen annyit iszik, amennyi folyadékra szüksége van, soha nem hagyd üresen a vizesedényét! Ha nem jut vízhez, néhány napon belül menthetetlenül elpusztul!

A túl kevés és a túl sok víz fogyasztása betegség tünete is lehet

A kutya normális vízbevitelének változása jelezheti az alapjául szolgáló egészségügyi problémát. Ha kutyád vízivási szokásai egyik napról a másikra megváltoznak, túl sokat iszik, vagy alig iszik, az betegség tünete is lehet. A hasnyálmirigy gyulladásban, a parvovírusban és a leptospirosisban szenvedő kutyák kevés vizet isznak, de az anyagcsere problémákban, mint például a Cushing kórban vagy a cukorbetegségben szenvedő kutyák állandóan szomjasak és túl sok vizet fogyasztanak. Ezért ha kutyád láthatóan túl sok vagy túl kevés vizet fogyaszt, célravezető vele felkeresned az állatorvosodat, hogy megállapítsa mi áll a nem megfelelő mértékű vízfogyasztás háttérében.

A vízfogyasztás irányelvei

 • Az egészséges, felnőtt kutyának testsúly kg-onként 30 – 70 milliliter ivóvizet kell fogyasztania naponta. Példaként, egy 30 kilós átlagsúlyú labradornak napi 1,5 liter vizet kellene meginnia.
 • Az étrend egy fő tényező. Ha kutyádat nedvességben gazdag eledellel táplálod, például ha kutyakonzervet eszik, vagy ha étrendjét levessel egészíted ki, természetesen kisebb lesz a vízigénye. De ha a kutyád elsősorban száraz kutyaeledelt eszik, több vizet fog inni a napi átlagnál, hogy ellensúlyozza az étrendjében a nedvesség hiányát.
 • A kiskutyák hidratáltságára is fontos figyelni! A kölyköknek gyakrabban kell inniuk és főleg kis mennyiségeket!
 • Egy hosszabb idejű, vagy megerőltető testmozgás, testedzés, munka, játék után óvatosan az ivóvízzel. Ha a kutya azonnal megissza az itatótál tartalmát, ne töltsd újra a tálat, várj legalább fél órát, mielőtt újratöltenéd azt. Fontos, hogy bárhová is mentek együtt, mindig vigyél magaddal ivóvizet a kutya számára is, és ha látod, hogy szomjas, meg tudd kínálni.
 • Az év melegebb hónapjaiban, különösen nyáron fokozottabban oda kell figyelni a kutya vízfelvételére annak biztosítása érdekében, hogy megfelelően hidratált legyen.

Így tudod eldönteni, hogy a kutyád megfelelően hidratált-e

Mivel a víz rugalmasságot kölcsönöz a bőrnek, egyszerű módszerrel könnyen eldöntheted, hogy kutyád hidratált vagy dehidratált. Húzd fel a tarkóján a bőrét, majd engedd el. Ha a kutyád jól hidratált, a bőr azonnal visszasimul a helyére. A dehidratált vagyis a kiszáradt kutya bőre felhúzva marad. és csak lassan simul vissza.

Egy másik módszer a kutya ínyének és nyelvének ellenőrzése. A nedves, csúszós ínyek és nyelv jó hidratáltsági szintet jeleznek. A száraz, ragacsos íny és nyelv azt jelzi, hogy a kutyád szervezetének több ivóvízre lenne szüksége.

Hogyan segíthetsz a kutyádnak, ha túl kevés, vagy ha túl sok vizet iszik

 • Ha a kutyád nem iszik elegendő vizet naponta, ösztönözd, hogy többet igyon, gyakrabban kínálgasd és dicsérd meg, amikor iszik.
 • Helyezz ki több itatótálat vízzel megtöltve minden olyan helyre, ahol naponta többször megfordul kedvenced, például a kedvelt pihenőhelyei közelébe.
 • Megfelelő döntés lehet egy kifejezetten kutyák számára készített ivóvíz szökőkút felállítása a kertedben, ezzel is arra ösztönzöd szeretett kutyádat, hogy többet igyon.
 • Az étkezések során érdemes magas nedvességtartalmú eledellel táplálnod őt. A túl kevés ivóvízfogyasztás kiszáradáshoz, húgyúti problémákhoz, vesekövek és szervi problémák kialakulásához vezet.

Az ellenkezőjére is van megoldás.

 • Ha a kutyád túlságosan sokat iszik (ami kevésbé gyakori probléma), fontos, hogy felügyeld minden víz körüli tevékenységét.
 • Ha víz közelben nyaraltok, vagy kutyastrandon pihentek pár órát, mindig figyeld kutyád viselkedését, amikor huzamos időn át a vízben játszik vagy a sorozatosan a víz alá merül.
 • Tartsd szem előtt a vízmérgezés tüneteit.

A vízmérgezés és tünetei

A túlzott mértékű vízfogyasztást túlhidratációnak nevezzük, köznapi néven vízmérgezésnek. Tünetei az alábbiak:

 • imbolygás/koordináció elvesztése
 • letargia
 • hányinger/hányás
 • puffadás
 • kitágult pupillák
 • üveges szemek
 • túlzott nyáladzás.

Súlyos esetekben nehézlégzés, keringés összeomlás, tudatvesztés, görcsök, kóma és halál is felléphet.


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!🙂


c


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂