Finnország a világ egyik vezető országa a kutya-egészségügyi információk gyűjtésében és felhasználásában a kutyatenyésztés támogatására. A finn kutyatenyésztőknek és kutyatulajdonosoknak fontos kutyáik egészsége, rendszeresen végeztetnek egészségügyi szűrővizsgálatokat. 2023-ban a Finn Kennel Club ebnyilvántartásába több mint 103 000 egészségügyi vizsgálati eredményt rögzítettek.

Az egészségügyi vizsgálatok segítenek csökkenteni az örökletes problémák előfordulását a vizsgált kutyák utódaiban. Leggyakrabban a kutyák szemét, térdét, csípőjét és könyökét vizsgálják. Az egészségügyi vizsgálatok magas száma a kutyák egészségének és jólétének előmozdítása érdekében végzett több évtizedes szisztematikus munka eredménye. A kezdetektől jó alapokra építettünk, amelynek az eredményei most kezdenek látszani. Különösen az elmúlt 15 évben történt óriási előrelépés a kutyák egészségének feltérképezésében és a megszerzett tudás hasznosításában –  hangsúlyozza Kirsi Sainio, a Finn Kennel Club Tenyésztéstudományi bizottságának elnöke a szervezet hivatalos honlapján.

Finnországban a kutyafajták többsége saját egészségügyi programmal rendelkezik

A Finn Kennel Club az 1960-as évek eleje óta aktív használója a kutyák egészségügyi információinak, amikor az első kutyák csípő vizsgálatát bevezették. A kutyafajták egészségügyi programjai 1982-ben indultak. A Kennel Club valamennyi kutyafajtára vonatkozó általános tenyésztési stratégiáját 2012-ben hagyták jóvá. A jelenlegi tenyésztési stratégiát az új állatvédelmi törvény irányelveinek megfelelően frissítették.

Ma már egyre több kutyafajtánál írják elő a kötelező egészségügyi szűrővizsgálat eredményét az alom regisztrálásának feltételeként. Jelenleg összesen 182 kutyafajta vagy fajtaváltozat szerepel a Finn Kennel Club örökletes rendellenességek és betegségek elleni küzdelem programjában1 (PEVISA). Összesen 225 kutyafajtára vagy fajtaváltozatra létezik egy fajtaspecifikus tenyésztési célprogram2 (JTO) különféle egészségügyi ajánlásokkal.

„Ezek a tenyésztési programok sok kutyafajta esetében közelebb vittek bennünket a célhoz, az egészséges kutyákhoz” – mondja Sainio asszony. Majd így folytatja: „A kutyák viselkedési problémáinak csökkentése és jellemük  javítása is része a kutyafajták egészségügyi programjainak. A különböző módszerekkel végzett jellemvizsgálatok, és ez által a kutyák viselkedési problémáinak csökkentése már a kezdetektől része volt számos kutyafajta egészségügyi programjának.”

A Kennel Club egészségügyi felméréseit állatorvosokkal együttműködve dolgozták ki

A Kennel Club ebnyilvántartása jelenleg összesen 38 egészségügyi vizsgálatra vonatkozó információt rögzít, ebből 22 genetikai vizsgálat. A leggyakoribb egészségügyi vizsgálati adatok a szem, a csípő, a könyök, a térd és a gerinc vizsgálataiból származnak.  Az egészségügyi vizsgálatok alapvetően az egészséges tenyészállomány szűrésére szolgálnak. Számos egészségügyi vizsgálatot végeznek önkéntes alapon is, anélkül, hogy a kutyákat tenyésztési célokra használnák.

A hivatalos eredményeken túlmenően a rendszerben megtalálhatók ezen betegségek tüneteivel küzdő, műtött és az elaltatott kutyák egészségügyi információi is. Eddig összesen közel 174 000 kutya került be az elhullási statisztikába. A balesetek- vagy egyéb incidensek miatti elhalálozási adatok is szerepelnek a statisztikában.

Az egészségügyi vizsgálati eredmények, valamint a kutyák teszt-, verseny- és kiállítási eredményei, illetve a karaktertesztek eredményei online mind elérhetőek egy mindenki számára nyitott tenyésztési információs rendszerben, amely több mint 2,1 millió kutya adatait tartalmazza több évtizedet felölelő időszakból. Ezek az adatok fontos eszközt jelentenek a kutyatenyésztők, valamint az állatorvosok és a kutatók számára. A tenyésztési információs rendszer megmutatja azt is, ha egy kutyát eltiltottak a tenyésztéstől, például a rossz egészségügyi vizsgálati eredmények miatt.

A fajtakeresztezési projektek segítenek a kutyafajták genetikai sokféleségének és egészségének megőrzésében

Finnországban 1997 óta folyik a Kennel Club és a fajtaklubok által jóváhagyott szisztematikus keresztezés. A keresztezés célja mindig az, hogy hosszú távon segítse vagy javítsa a keresztezett fajta helyzetét. Ezért a keresztezési tervek sok generációt felölelnek, olvasható a Kennel Club honlapján.

Az utóbbi években egyre több fajtában érdeklődnek a keresztezési projektek iránt. 2023-ban a Kennel Club jóváhagyta a cavalier King Charles spánielek, és a francia bulldogok keresztezési projektjeit. Mindkét projektből tavaly születtek meg az első keresztezett almok.

A keresztezési projektek sok vitát váltanak ki a kutyarajongók körében szerte a világon. Megkérdőjelezik, hogyan sorolhatók ezek a keresztezett fajták a fajtatiszta kategóriába. Kirsi Sainio, a Kennel Club Tenyésztéstudományi bizottságának elnöke hangsúlyozza, hogy a kutyafajták problémáit merni kell bátran felvállalni, hiszen a kutyatenyésztésben mindig a kutya egészségének és jólétének kell elsőbbséget élveznie. Arra is rámutat, hogy sok kutyafajta, például a népszerű golden retriever is keresztezésből származik.

„A keresztezési projektek az egészség előmozdításának egyik módja, de önmagukban nem tudnak minden problémát megoldani. A kutyatenyésztésben a fajták sokféleségének megőrzése, a túlzó tulajdonságok elkerülése, az öröklött egészségügyi problémák feltérképezése az egészségügyi és genetikai vizsgálatok révén, a tenyésztésre használt kutyák jó fajtajellegének biztosítása mindaz, amelyeket egy felelős kutyatenyésztőnek figyelembe kell vennie” – sorolja. Majd így folytatja: „Fontos az is, hogy a tenyésztésre használt kutyákról és rokonaikról a lehető legtöbb információ elérhető legyen nyílt adatforrásokból, például a Kennel Club tenyésztési információs rendszeréből.”

A kutya egészsége és jóléte a témája a Finn Kennel Club idei tevékenységének

A Finn Kennel Club tevékenységének idei témája a kutyák egészsége és jóléte. A témát többek között a különböző képzéseken, tréningeken, webináriumokon, a kommunikációban, és a közösségi médiában is folyamatosan kiemelik.

„Arra buzdítok minden kutyatulajdonost, tenyésztőt és tenyésztő szervezetet, hogy tevékenyen munkálkodjanak a kutyák egészségének és jólétének előmozdításában „ – mondja Kirsi Sainio, a Kennel Club Tenyésztéstudományi bizottságának elnöke.

A Kennel Klub nagy múltra visszatekintő szervezet, amely sokrétű munkát végez, a cikk további részében erről olvashattok!

A Finn Kennel Club és munkája

A Finn Kennel Club 1889-ben alakult és a skandináv régió legrégebbi kutyás szervezete. Célja az egészséges, törzskönyvezett fajtatiszta kutyák tenyésztésének támogatása, a kutyák jólétének és a jó kutyatartás feltételeinek elősegítése a finn társadalomban, a finn kutyatenyésztés hagyományainak ápolása különös tekintettel az őshonos fajtákra, és a különböző kutyás tevékenységek, hobbik elősegítése. A terület irányadójaként a Kennel Club tájékoztatást nyújt a kutyákat érintő mindennemű kérdéskörben. A Club aktívan együttműködik a különböző érintettekkel, befolyásolja a kutyával kapcsolatos döntéshozatalt, és nemzetközi szinten is népszerűsíti a kutyák ügyét.

A Club ernyő szervezetként működik, amelybe 2000 különböző kutyás egyesület, fajtaklub tartozik és összesen 150 000 tagot számlál. A Kennel Clubot regionális és helyi szinten az ország 19 régiójának különböző egyesületei képviselik, az önkormányzatok pedig fontos partnerek, különösen a kutyás hobbi tevékenységek népszerűsítésében.

Finnországban körülbelül 800 000 kutya él. A Finn Kennel Clubban több mint 300 fajtából közel 600 000 kutyát tartanak nyilván, ez a teljes finn kutyapopuláció 70-75%-a. Minden fajtának van saját fajtaklubja vagy egyesülete. A Club 50 000 kutyát regisztrál évente. Finnország nemzeti kutyafajtái:

  • finn kopó
  • finn lapphund
  • finn spitz
  • karéliai medvekutya
  • lapp pásztorkutya

A fajták a Finn Kulturális Örökség szerves részét képezik! A Finn Kennel Klub és a nemzeti fajtákat gondozó klubok fontos feladata a fajták génmegőrzése a jövő generációi számára!

Szabadidős tevékenységek: kutyakiállítások, sportversenyek, munkavizsgák

A kutyakiállítások népszerű szabadidős tevékenységek Finnországban. Az első kutyakiállítást 1891-ben rendezték meg. Évente több mint 40 nemzetközi, nemzeti és a Skandináv Kennel Unió által szervezett kutyakiállítást, valamint több mint 200 speciál kiállítást, fajtakiállítást, és az FCI egyes fajtacsoportjai számára szervezett kiállítást rendeznek.

2025-ben a Finn Kennel Club lesz a házigazdája a nagyszabású FCI World Dog Show-nak, amely a Helsinki Messukeskus Kiállítási és Kongresszusi Központban kerül megrendezésre. Ez lesz a harmadik alkalom, hogy az FCI World Dog Show Finnországban látja vendégül a fajtatiszta kutyák szerelmeseit, tenyésztőit, kiállítóit. Első ízben 1998-ban volt házigazdája a rendezvénynek, melyre akkor 15 295 nevezést regisztráltak. A Finn Kennel Club 16 évvel később, 2014-ben látta vendégül újból az FCI World Dog Show keretein belül a kutyás társadalmat. A Helsinkiben megrendezett Világkiállításra és kísérő rendezvényeire több mint 21 000 nevezés érkezett be. A nagyszabású rendezvényt a világ minden tájáról érkező résztvevők elismeréssel fogadták.

Finnországban rendkívül népszerűek a kutyás sportok, vadász- és munkakutyás tréningek, bemutatók és versenyek. A Kennel Club keretében mintegy 70 különböző tréningen, versenyen, vizsgán lehet részt venni. A legnépszerűbb kutyás sport 2023-ban az agility volt, messze a legnépszerűbb a 139 812 nevezéssel. Folyamatosan nő a népszerűsége az úgynevezett alacsonyküszöbű hobbiknak, amelyeket sokféle kutyával lehet űzni. A harmadik legnépszerűbb hobbi az engedelmességet és a kutyatáncot ötvöző rally obedience volt, amely 16 612 előadással folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend. 2020-ban új sportágként került bevezetésre a nose-work, amely egyre több kutyatulajdonos figyelmét kelti fel.

Szervezeti felépítés és működés

A Finn Kennel Klubnak három leányvállalata van, amelyek különböző szolgáltatásokat nyújtanak: Showlink Oy, Kustannus Oy Koiramme és Prettybit Projects Oy.

A Showlink Oy a Helsinkihez közeli Espoo település központjában található egységből áll, amely a kutyakiállítási szolgáltatásokra és értékesítésre összpontosít, valamint a Leppävirta székhelyű egységből, amely a Finn Kennel Klub telefonos tanácsadásáért és adattárolási szolgáltatásaiért felelős.

A Kustannus Oy Koiramme kiadóvállalat elsődleges feladata a Koiramme, a Finn Kennel Club magazinjának kiadása és gyártása. A magazin irodája Turenkiben található. A folyóirat több mint 140 000 példányban jelenik meg.

A Prettybit Projects Oy egy szoftvercég, amely a Finn Kennel Klub számos elektronikus szolgáltatása mögött áll, beleértve a Kennel Klub ebnyilvántartását, a tenyésztési- és rendezvény adatbázisokat, az online eredményregisztrációs szolgáltatást, valamint az Omakoira tagsági szolgáltatást.

A Finn Kennel Club összesen 65 főt foglalkoztat, ebből az iroda 40 főt. A Kustannus Oy Koiramme 4 főt, a Showlink Oy 17 főt, a Prettybit Projects Oy pedig 4 főt foglalkoztat.

A Finn Kennel Klub és leányvállalatai összesen mintegy 13 millió eurós forgalmat bonyolítanak évente.

Nemzetközi együttműködés

A Finn Kennel Klub tagja a Skandináv Kennel Uniónak (NKU) is. Az NKU további tagjai a Dán Kennel Klub, a Svéd Kennel Klub, a Norvég és az Izlandi Kennel Klubok. A Skandináv Kennel Unió több mint 60 éve az északi országok hangja a kutyavilágban, az északi Kennel Klubok közötti együttműködésből született 1956-ban. Az 5 Kennel Klub együttműködése az egymás iránti kölcsönös tiszteleten, és a többségi döntések elfogadásán alapul.

A Finn Kutya Múzeum

A Múzeum egészen a 19. század végétől gyűjti, őrzi és állítja ki a finn őshonos kutyafajtákkal és kutyás kultúrával kapcsolatos képeket, tárgyakat és anyagokat.  Gyűjteménye a Finn Kennel Clubnak adományozott és általa vásárolt tárgyakon alapul.

A Finn Kutya Múzeum digitális gyűjteménye világviszonylatban is egyedülálló. Az online múzeum tematikusan mutatja be a gyűjteményeket. Az első online kiállítás a finn nemzeti fajtát, a finn spitzet tárgyalta, és bemutatta ennek a régi, őshonos fajtának a történelmét.

A digitális gyűjteményben fényképeket, tárgyakról készült képeket és műalkotásokat is megismerhetünk. Emellett online is elérhetővé tették a Múzeum könyvtárának és videó gyűjteményének legjavát. A honlapon történelmi műveket is böngészhetünk egészen a 19. századtól kezdve, és megismerhetjük a Finn Kennel Club kezdeti időszakából származó kiadványokat. A múzeum online gyűjteménye finn és angol nyelven olvasható.

Érdekességek:

A kutya a legnépszerűbb házi kedvenc Finnországban. Körülbelül minden negyedik háztartásban van kutya. Ötből négy kutyát regisztrálnak a Finn Kennel Club ebnyilvántartásába. A legnépszerűbb kutyafajta a labrador retriever.

Az FCI 356 kutyafajtát ismer el. Finnországban ezek közül mintegy 320 kutyafajta megtalálható. Ezen kívül Finnországban regisztrálhatók a Skandináv Kennel Unió (NKU) által engedélyezett kutyafajták, amelyekből összesen 20 van.

2023-ban összesen 317 kutyakiállítást szerveztek (nemzetközi, nemzeti, a Skandináv Kennel Unió által szervezett kiállítások, klub- és speciál kiállítások, fajtacsoportok számára szervezett kiállítások), és 191 666 kiállítás látogatás volt. A nyári szezonban hétvégenként több kutyakiállítást kínáltak a kiállításokra látogatóknak Finnország különböző részein. Az év végén a Helsinki Winner 2023 és a Voittaja Winner 2023 kiállítások, és a hozzájuk kapcsolódó két kölyök kiállítás összesen csaknem 14 900 kutyát hozott a Helsinki Kiállítási Központba.

A Finn Kennel Club több mint 2000 kutyás egyesület és klub ernyőszervezete, és rajtuk keresztül több mint 600 000 kutyarajongót tud elérni.

A Kennel Club hobbi tevékenységének jelentős részét a Kennel Club tagegyesületei szervezik. A rendezvények lebonyolításában önkéntesek tízezrei vesznek részt – bírák, adminisztrátorok és egyéb önkéntes rendezvényépítők.

A Kennel Club magazinja a Koiramme, amely Finnország legnagyobb kutyás magazinja több mint 300 000 olvasóval. A Kennel Club minden tagja évente 10 alkalommal kapja kézhez a szakértői magazint.

Finnországban körülbelül 800 000 kutya és több mint 3 millió szauna található. Sok finn kutya időnként szereti a szauna melegét.

Rajasaari egy teljes mértékben a kutyáknak szentelt sziget, Helsinki szívében található, és sok kutya kedvenc helye a Helsinki régióban.

A Hertta, Luna és Martta a legnépszerűbb kutyanevek Finnországban. További népszerű nevek még a Hilla, Helmi, Nova, Kerttu, Elsa, Onni és Sulo.


Jegyzetek:

  1. A PEVISA az örökletes rendellenességek és betegségek elleni küzdelem fajtaspecifikus programja. Tartalmazza a kölykök nyilvántartásba vételére vonatkozó feltételeket, például az egészségügyi vizsgálatokat. A PEVISA program célja annak biztosítása, hogy a fajtában előforduló örökletes betegségek kordában legyenek, és ne szaporodjanak el. A tenyésztés során kerülni kell azokat a kombinációkat, amelyeknél a meglévő információk szerint az átlagosnál nagyobb a közérzetet és élettartamot csökkentő rendellenességek, betegségek öröklődésének kockázata. Ha a fajta rendelkezik PEVISA programmal, az alom mindkét szülőjének meg kell felelnie a program által meghatározott feltételeknek. A feltételek korlátozhatják például a betegnek talált határértéket meghaladó vagy az alá eső kutya utódainak regisztrációját, a kutyához regisztrálható utódok számát, vagy a keletkező alom beltenyésztési szintjét.
  2. A fajtaspecifikus tenyésztési célprogram (JTO) egy-egy fajtaklub által elkészített és a Kennel Club által jóváhagyott információs csomag egy-egy adott kutyafajta aktuális helyzetéről. A célprogram információkat tartalmaz a kérdéses fajtát képviselő kutyák temperamentumáról, egészségéről, és megjelentéséről. Tartalmazza a fajtaklubok által elfogadott tenyésztési célokat és a tenyészkutyákra vonatkozó ajánlásokat, például az egészségügyi ellenőrzésekre és a maximális utódszámra vonatkozóan. Azt is meghatározza, hogy mire kell különös figyelmet fordítani az adott fajtánál. A JTO kötelező minden olyan fajta esetében, ahol az elmúlt öt évben a regisztrációk száma meghaladja az 50 kutyát. A tenyésztési szervezetek, fajtaegyesületek és fajtaklubok felelősek saját fajtáik tenyésztésének irányításáért. Minden tenyésztési szervezetnek gondoskodnia kell arról, hogy az alá tartozó fajtákra saját JTO-program készüljön. Jelenleg több mint 200 fajta rendelkezik érvényes JTO-val.

Az információk forrása:

Suomalaiset Koiranomistajat Ja Kasvattajat Ovat Kiinnostuneita Koiriensa Terveydesta

A Finn Kennel Club hivatalos honlapja


A kiemelt képet készítette: Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!🙂


f


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂