Az FCI Kutya Világkiállítások naptára <br> 1971-től napjainkig
Eden 2 x CAC Dog Show on Csempeszkopács on 10th and 11th August of 2024
Az FCI Európa Kutyakiállítások naptára 1982-től napjainkig
Éden 2 x CAC Nemzeti Kutyakiállítás - Csempeszkopács - 2024. augusztus 10 - 11.
Mennyi vizet kell innia a kutyának naponta?
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Hajdúdorog am 06., 07. und 08. September 2024
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Agárd vom 23. bis 25. August 2024
3 x CAC National Dog Show in Debrecen on 03th & 04th August of 2024
Egy kutatás szerint a túlzott testmozgás a felelős a hőguta eseteinek háromnegyedéért a kutyáknál
CAC Nemzeti Kutyakiállítás – Makó 2024. Augusztus 31.
CAC National Dog Show on Makó on 31th August of 2024
Kalender der Ungarischen Hundeausstellungen 2024
2 x CAC National Dog Show on Zalaegerszeg on 05th and 06th October of 2024
A finn kutyatulajdonosoknak és tenyésztőknek fontos kutyáik egészsége: 2023-ban 103 000 egészségügyi vizsgálatot végeztettek
Tibor Gellén Memorial CAC I-II. Dog Show in Vasszécseny on 12th and 13th October of 2024
Tibor Gellén Memorial CAC I-II. Hundeausstellung in Vasszécseny am 12. und 13. Oktober 2024
Gellén Tibor Memorial CAC I-II. Kutyakiállítás - Vasszécseny - 2024. október 12 - 13.
A 125 éves MEOESZ Jubileumi Nemzeti 2 x CAC Kutyakiállítása - Hortobágy - 2024. augusztus 17 - 18.
A jégkorszaki farkasok DNS-e feltárja a kutyák eredetét
Termál CAC Gyula Országos Kutyakiállítás Gyulavári - 2024. szeptember 15.
2024. évi MEOESZ kutyakiállítási naptár
Genetikai kutatások megerősítik, hogy kutyád fajtája befolyásolja a személyiségét - de Te magad is!
2 x CAC Nemzeti Kutyakiállítás Zalaegerszeg – 2024. október 05 - 06.
Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak
The 125-year MEOESZ Jubilee National 2 x CAC Dog Show on Hortobágy on 17th & 18th August of 2024
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás <br> Sárvár - 2024. július 19 - 20 - 21.
A magas testhőmérséklet veszélyei a kutyáknál: a hipertermia és a hőguta
Thermal CAC Gyula National Dog Show on Gyulavári on 15th September of 2024
3 x CACIB International Dog Show on Sárvár from 19 to 21 July of 2024
Nyári dilemmák - Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás <br> Agárd – 2024. augusztus 23 - 24 - 25.
A mágikus kutyaorr - Így használják a szagokat a kutyák a világ érzékelésére
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás Jakabszállás - 2024. szeptember 20 - 21 - 22.
Hungarian Dog Show Calendar of 2024
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás Hajdúdorog - 2024. szeptember 06 - 07 - 08.
A hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták
3 x CACIB International Dog Show on Jakabszállás from 20th to 22th September of 2024
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Sárvár vom 19. bis 21. Juli 2024
3 x CACIB International Dog Show on Hajdúdorog on 06th, 07th and 08th September of 2024
3 x CACIB International Dog Show on Agárd from 23 to 25 August of 2024
3 x CAC Nemzeti Kutyakiállítás - Debrecen - 2024. augusztus 03 - 04.
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Jakabszállás vom 20. bis 22. September 2024
Hír, Jó, ha tudod, Társunk, a kutya

Nyári dilemmák – Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?

Megnyírni egy kutyát nyáron népszerű módszer a gazdik körében, sőt egyes kutyafajtáknál ez az ideális gyakorlat. De vajon minden fajtánál? E cikkemben a kutyák szőrzetéről és a nyári szőrzetápolásról olvashatsz hasznos információkat, és a cikk végén a kérdésre is megkapod a választ!

A kutyák szőrzete

A kutyák szőrzete számos különböző típusú és textúrájú lehet, de általánosságban két szőrzettípus különböztethető meg: az egyrétegű és a kétrétegű szőrzet (dupla szőrzet).

Az egyrétegű szőrzet és előnyei

Az egyrétegű szőrzet mindössze egyetlen fedőrétegből áll (aljszőrzet nincs), mely az egész testfelületen folyamatosan növekszik, ugyanúgy, mint az emberi haj. Ilyen típusú szőrzete van például az uszkárnak, a máltai selyemkutyának, a yorkshire terriernek, a bichon havanesenek és még jó néhány más fajtának.

E fajtáknál a szőrzet korrigálása illetve nyírása lehetséges és egyes fajtáknál szükséges is. Nyáron mindezt kellő óvatossággal kell tenni, hiszen a leégés veszélye fennállhat, emiatt fokozottan védeni kell megnyírt kedvencünket a közvetlen napfénytől. Az egyrétegű szőrzettel rendelkező fajtáknál a teljes egészében eltávolított szőrzet idővel ugyanolyan hosszúságúra visszanő, melyet aztán újból nyíratni, vagy korrigáltatni lehet. A dolog egyetlen hátulütője, hogy az állandó nyírástól a szőrzet idővel puhábbá válhat.

A kétrétegű, más néven dupla szőrzet és típusai

A kétrétegű szőrzettel rendelkező kutyáknál az egész testet dupla szőrzet fedi: egy kemény struktúrájú fedőszőr és egy vastag, sűrű és puha aljszőr, mely véd az időjárás viszontagságai ellen. A dupla szőrzetű vagy prémes kutyafajták szőrzete egy előre meghatározott hosszúságig növekszik csupán.

A kétrétegű szőrzet további két típusra bontható, mégpedig a zárt és a nyílt szőrzetre.

A zárt szőrzetű fajtáknál észrevehetően hosszabbak a fedőszőrszálak, melyek úgy zárnak össze az aljszőrzet felett, mint egy takaró. Míg a külső réteg, vagyis a fedőszőr nedves lesz, az aljszőrzet azon dolgozik, hogy melegen és szárazon tartsa a kutya bőrét. Ilyen típusú szőrzete van például a golden retrievernek, az ausztrál juhászkutyának, az újfoundlandinak.

A nyílt szőrzetű fajtáknál van egy kemény, durva, külső réteg, az úgynevezett fedőszőrzet és egy puha, sűrű aljszőrzet. E dupla szőrzet célja, hogy leperegjen róla a hó és a jég, valamint védelmet nyújtson a hideg és a fagyás ellen. A nyílt szőrzetű kutyafajták közé tartozik például a szibériai husky, a chow-chow, a pomerániai törpespitz.

A dupla szőrzetű kutyák mindig az évszaknak megfelelő szőrzettel rendelkeznek, amit általában tavasszal és ősszel erős vedléssel cserélnek, de az időjáráshoz igazodva ez némileg eltolódhat. Az ilyen szőrzettel rendelkező fajtáknak folyamatos szőrzetápolásra van szükségük, legfőképp tavasszal és nyár elején, amikor egy nagy vedlési időszak kezdődik számukra.

A kettős szőrzetű fajták vedlési mechanizmusa

Amint az időjárás felmelegszik, az aljszőrzet elválik a testtől és megindul a vedlés. Ilyenkor rövidebb szőr esetében csomókban hullik, hosszabb szőrnél az elhalt aljszőr befilcesedik és vattaszerűen kitüremkedik a fedőszőrök közül.

Nyáron az egész testről el kell távolítani a puha aljszőrzetet (kifésülni, kifújatni), és csak a fedőszőrzetet meghagyni. Meleg időben a fedőszőr feladata hogy megvédje a kutyát a naptól és a leégéstől, az aljszőrzet nélkül a levegő akadálytalanul keringhet a fedőszőrök között, ezzel hűtve a bőrt.

A vedlési folyamatot mindenképpen érdemes ápolással meggyorsítani, mert így hamarabb hozzásegíthetjük kutyánkat a jobb közérzethez. Ebben az időszakban legalább hetente kétszer-háromszor alaposan fésüljük kedvencünket, hogy megkönnyítsük számukra ezt az időszakot. Ha nem voltunk elég alaposak a fésülésnél, a szőrzetben ragadt aljszőr rendkívül módon melegítheti a dupla szőrzetű fajtákat, körülbelül annyira, mintha a tavaszi kabátunk alatt még mindig meleg pulóvert hordanánk.

Az alábbi ábra hűen szemlélteti a dupla szőrzet mechanizmusát, és azt is láthatod, mi történhet, ha egy kettős szőrzetű kutyát bőrig lenyírnak vagy leborotválnak:

Minden ennyire sűrű aljszőrzetet alaposan ki kell kefélni, különben az alábbi képen látható 3-as fázis bekövetkezte várható. A szőrzet tömörré válik és teljesen összetapad, ezzel megakadályozza a levegő megfelelő áramlását a bőr és a fedőszőr között. Miután az összefilcesedett aljszőrzetet eltávolítottuk, a levegő áramlása biztosított lesz a fedőszőrök és a bőr között, e folyamat tartja nyáron a kutyát hűvösen, míg a szőrzet fedőrétege megvédi a bőrét a napsugárzástól, valamint a repülő rovarok és a szúnyog csípésétől.

Miért ne nyírd?

A kérdés továbbra is az, hogy miért ne nyírd meg őket nyáron?

Az egyik ok: még akkor sem biztos, hogy hűvösek maradnak, ha nem süti őket a nap. A szőrzet fedőrétege segít abban, hogy a hő ne tudjon a bőrhöz közel férkőzni, és az emberekkel ellentétben a kutyák nem a bőrükön keresztül izzadnak. Amikor egy dupla bevonatú kutya teljes szőrzetét lenyírják, valójában eltávolítják azt a természetes képességét, amely hűvösen tartja őt, eltávolítják a kutya természetes szigetelését, ezáltal nem tudja megvédeni magát a szélsőséges hőmérséklettől, a leégéstől, a rovarcsípéstől és az éles tárgyaktól.

A másik ok: amikor a szőrzet kezd visszanőni, igen furcsa dolgokat láthatunk. Ez azt jelenti, hogy foltokban előfordulhatnak olyan részek, ahol a szőr nem azonos mértékben nő vagy nem nő mindkét rétegben (a fedőszőr és az aljszőrzet együtt). Ilyenkor a kutya szőrzete olyan képet mutat, mintha pajzsmirigy problémák lennének a háttérben. A szőrzet bolyhossá válik, és a hossza a teljes testen változatos képet fog mutatni. Az idősebb kutyáknál gyakran jelent problémát a szőrzet újranövekedése, másoknál (ez fordul elő leginkább) az aljszőrzet gyorsabban nő, míg a fedőréteg lassabban (a fedőréteg azért nő lassabban, mert az nem vedlő szőrzet, és ha lenyírják, sokkal lassabb lesz a visszanövekedése), így aztán a védő fedőréteg egy gubancos burkolattal borított lesz.  Ez nem jelenti azt, hogy a szőrzet örökre ilyen marad. Az elkövetkezendő időszakban fokozott ápolás, fésülés szükséges és a következő vedlési időszakra a fedőréteg hosszabbá válik, majd az aljszőrzet újból kihullik, míg végül a szőrzet olyan képet fog mutatni, mint egykor a nyírás előtt, hosszú fedőszálak, közöttük vastag, sűrű aljszőrzet. A szőrzet teljes regenerációja több mint egy évet vesz igénybe.

Ezen kívül az új szőrzet vastagabb és puhább lesz, mint a nyírás előtti. Felvetődik a kérdés, hogy ez miért rossz? Azért, mert a szőrzet úgy fog viselkedni, mint egy pulóver. Puhasága felszívja a vizet és vonzza a nem kívánatos élősködőket, rovarokat. Azon kívül ez a vastag réteg rendkívül forró nyáron. Télen a visszanőtt, új szőrzet megtartja a vizet és a sarat, emiatt összepenészedik. Kedvenced órákig hideg és nedves marad. Te megpróbáltad hűvösen tartani őt, de azzal, hogy megnyírtad, melegen tartottad nyáron és hidegen télen.

Még egy dolog, amit tudnod kell a felső fedőrétegről: valójában meggátolja, hogy a nedvesség lehatoljon a kutya bőréig. A durva fedőszálakról a víz lepereg, ezáltal az aljszőrzetet szárazon tartja, ami legfőképp hideg időjárásban fontos ahhoz, hogy a kutya ne fázzon, vagy ne hűljön át.

Egy jobb lehetőség: a kutyakozmetikus

Ha nem tudsz elég időt szentelni a rendszeres szőrzetápolásnak, a heti többszöri fésülésnek, vagy elvesztél volna az aljszőrzet sűrűjében, egy jobb lehetőség lehet, ha elviszed kedvenced egy a dupla szőrzetű fajták kozmetikáját megfelelően értő és elvégző kutyakozmetikushoz! Nem véletlenül fogalmaztam így! A hozzáértő kutyakozmetikus kiválasztása meghatározó! Fontos, hogy olyan kutyakozmetikushoz vidd a kutyád, akinek van tapasztalata a dupla szőrzetű fajták megfelelő kozmetikájával kapcsolatban, aki megfelelően kifésüli, eltávolítja az aljszőrzetet, és a nem a munka könnyebbik végét választja, vagyis nem a bőrig borotválásban hisz, és nem azt alkalmazza a kifésülés helyett!

Fontos már előre, a telefonos bejelentkezés és előzetes megbeszélés során tisztázni ezeket a szempontokat. A megbeszélés során kérd meg a kozmetikust, hogy fürdesse meg a kutyád, majd a nagy teljesítményű szárítóval fújja ki az aljszőrzetet kedvenced bundájából! Érthetően mond el, hogy konkrétan mit szeretnél, mert néhány kozmetikus inkább a könnyebb utat választja, ha nem kap a gazditól konkrét kéréseket, utasításokat! Sajnos, sokan jártak már úgy, hogy elvitték a dupla szőrzetű kutyáikat a kutyakozmetikushoz fürdetésre, szárításra és a szőrzet teljes kozmetikájára, a kozmetikus megkérte őket, hogy hagyják ott a kutyust, és mire visszamentek szeretett kedvencükért, akkor látták, hogy a kozmetikus bőrig borotválta őt (ami, mint tudjuk nagy hiba, főleg egy szakértőtől). Ha olyan kutyád van, amelyik idegenekkel szemben tartózkodó, mint például a chow-chow, semmiképpen ne hagyd magára a kozmetikusnál, légy mellette, mert egy idegen helyen, idegen emberek között otthagyni őt nagy trauma szeretett chowd számára!

Amikor elkerülhetetlen a nyírás

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor elkerülhetetlenül a nyírás, például egyes egészségügyi helyzetekben, sebészeti beavatkozások esetén, ha életet veszélyeztető állapot alakul ki, vagy ha a bunda annyira gubancos, hogy lehetetlen kifésülni, ekkor a nyírás az egyetlen megoldás.

Ha a szőr elkezd növekedni, ápold megfelelően, hogy biztosítsd a levegő szabad áramlását, és hogy ne legyen szükség a jövőben nyírásra.

Tehát a válasz a kérdésre – miszerint „Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?” – valójában az, hogy mindez az adott kutyafajtától, és annak szőrzet típusától függ.

Néhány hasznos jó tanács

Ha eljön a nyár, a legelemibb dolog, amit tehetsz, hogy figyelsz kutyádra és véded őt a nyári melegben. Ebben segít ez a néhány hasznos tipp:

  • Védd kedvenced a magas hőmérséklettől és a naptól! A kutyák lihegéssel tudják hűteni magukat és ez akkor működik a legjobban, ha a körülöttük lévő levegő hidegebb, mint a testhőmérsékletük. Tehát a meleg, nyári napokon biztosíts kedvencednek hűvös, árnyékos helyet, ahol nyugodtan pihenhet. A forró, nyári napokon másik lehetőségként vidd be kedvencedet a hűvösebb lakásba. A kutyák normál testhőmérséklete 38 C°- 39 C° között változhat. Ha a szabadban a hőfok meghaladja ezen értékeket, kedvenced számára nehéz lesz csupáncsak lihegéssel lehűtenie magát. Az igazán forró napokon vidd be kedvenced a hűvösebb lakásba, ezzel segíted őt a lehűlésben!
  • Figyelj a dehidratációra! A kiszáradást megelőzendő gondoskodj arról, hogy a nyár folyamán kutyád folyamatosan és korlátlanul hozzá tudjon férni hideg és friss ivóvízhez, odakint a szabadban és odabent a lakásban egyaránt. A dehidratációt elősegíti az is, ha a napi etetés alkalmával a kutyatápot felöntjük némi hideg vízzel.
  • Fésüld kedvenced gyakran és alaposan! Egy mélyre ható fésüléssel eltávolíthatod az elhalt aljszőrzetet, ezzel megkönnyíted a szőrzetben a levegő áramlását, ami segít kutyádat hűvösebben tartani. A gyakori és alapos fésüléssel elkerülheted a hot-spot-ok létrejöttét és a hozzá társuló bőrgyulladások kialakulását. Ha eltávolítod a szigetelő, elhalt aljszőrzetet, segítesz kutyádnak, hogy bőre szárazabb maradjon. Fordíts rá időt és energiát, és fésüld gyakran a kutyádat!
  • Soha ne hagyd kedvenced a zárt, parkoló autóban! Nyáron egy parkoló autó kutyád számára nagyon gyorsan halálossá válhat. Lehet 25 C° a kinti hőmérséklet, de a parkoló autóban a hőmérséklet gyors ütemben felszaladhat 38 C° és 50 C° közé. Egy 32 C° fokos napon, kevesebb, mint 10 perc alatt a parkoló autó belső hőmérséklete ténylegesen elérheti akár a 60 C° fokot is. A kutya testhőmérséklete vészesen magasra emelkedhet, mivel nem tud olyan mértékben párologtatni, mint amilyen gyorsan felmelegszik, ezért gyorsan hőgutát kaphat és el is pusztulhat.

Röviden összefoglalva


Kedves Olvasó! Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket, remélem, hasznos volt számodra!🙂 Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!


e


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂 ❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel! 🙂

Cikkeimet a kutyások legnagyobb havonta megjelenő online olvasható lapjában, „A Kutya” újságban is megtalálod, valamint az újság hivatalos honlapján és a Kutya Portál online magazin oldalán!


 

Ezek is tetszeni fognak!
A 125 éves MEOESZ Jubileumi Nemzeti 2 x CAC Kutyakiállítása - Hortobágy - 2024. augusztus 17 - 18.
The 125-year MEOESZ Jubilee National 2 x CAC Dog Show on Hortobágy on 17th & 18th August of 2024
Gellén Tibor Memorial CAC I-II. Kutyakiállítás - Vasszécseny - 2024. október 12 - 13.
Tibor Gellén Memorial CAC I-II. Dog Show in Vasszécseny on 12th and 13th October of 2024

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük