3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás Jakabszállás - 2024. szeptember 20 - 21 - 22.
3 x CACIB International Dog Show on Jakabszállás from 20th to 22th September of 2024
Az FCI Kutya Világkiállítások naptára <br> 1971-től napjainkig
Az FCI Európa Kutyakiállítások naptára 1982-től napjainkig
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás Hajdúdorog - 2024. szeptember 06 - 07 - 08.
3 x CACIB International Dog Show on Sárvár from 19 to 21 July of 2024
2 x CAC National Dog Show on Nyíregyháza on 22th and 23th June of 2024
Mennyi vizet kell innia a kutyának naponta?
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Jakabszállás vom 20. bis 22. September 2024
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás <br> Agárd – 2024. augusztus 23 - 24 - 25.
3 x CACIB International Dog Show on Hajdúdorog on 06th, 07th and 08th September of 2024
Egy kutatás szerint a túlzott testmozgás a felelős a hőguta eseteinek háromnegyedéért a kutyáknál
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás <br> Sárvár - 2024. július 19 - 20 - 21.
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Hajdúdorog am 06., 07. und 08. September 2024
A finn kutyatulajdonosoknak és tenyésztőknek fontos kutyáik egészsége: 2023-ban 103 000 egészségügyi vizsgálatot végeztettek
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Sárvár vom 19. bis 21. Juli 2024
3 x CACIB International Dog Show on Agárd from 23 to 25 August of 2024
Kalender der Ungarischen Hundeausstellungen 2024
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung in Agárd vom 23. bis 25. August 2024
A jégkorszaki farkasok DNS-e feltárja a kutyák eredetét
Genetikai kutatások megerősítik, hogy kutyád fajtája befolyásolja a személyiségét - de Te magad is!
Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak
2024. évi MEOESZ kutyakiállítási naptár
2 x CAC Nemzeti Kutyakiállítás - Herend 2024. június 15.
A magas testhőmérséklet veszélyei a kutyáknál: a hipertermia és a hőguta
3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás - Pápa - 2024. június 28 - 29 - 30.
3 x CACIB International Dog Show Pápa from 28 to 30 June of 2024
A mágikus kutyaorr - Így használják a szagokat a kutyák a világ érzékelésére
Hungarian Dog Show Calendar of 2024
2 x CAC National Dog Show on Herend on 15th June of 2024
2 x CAC Nemzeti Kutyakiállítás <br> Nyíregyháza - 2024. június 22 - 23.
3 x CACIB Internationale Hundeausstellung am Pápa am 28., 29. und 30 Juni of 2024
Jó, ha tudod, Társunk, a kutya

Kutyákkal a koronavírus ellen: eredményes az első vírus-kereső kutyák munkája!

Eredményes az első vírus-kereső kutyák munkája, ezt két ország már be is bizonyította, és egyre többen szállnak harcba kutyákkal a koronavírus ellen. Az idei évet uraló koronavírus okozta COVID-19 járvány okán több országban is folyik vírus-kereső kutyák képzése, például Angliában, erről egy korábbi cikkemben már beszámoltam. Hogy pontosan hogy halad az angol projekt, valamint hogyan képzik a vírus-kereső kutyákat, hol, milyen módon és mennyire eredményesen dolgoznak a már kiképzett szagazonosító kutyák, mindezekről és sok más érdekességről is olvashatsz jelen cikkemben!🙂

A mágikus kutyaorr és a rendkívüli szagérzékelés a koronavírus ellen

Képzelj el egy nemzetközi repülőteret, korán reggel van, pár perce szállt le egy gépmadár, a több mint 10 órás repülőút után a 300 álmos szemű utas kiszáll a gépből. Amint belépnek az érkezési terminálba, hogy átessenek a szokásos útlevél ellenőrzésen, hirtelen feltűnik egy egyenruhás tiszt, mellette egy labrador retriever sétál. Míg a sorban álló utasok mellett haladnak, a labrador folyamatosan szimatolja a levegőt. A kutya hirtelen megáll, majd leül közvetlenül egy jól szituált, középkorú férfival szemben. Az egyenruhás tiszt megkéri az utast, hogy hagyja el a sort, kövesse őt és kutya társát.

A férfi utastársai döbbenten néznek, feltételezve, hogy éppen szemtanúi voltak amint a kereső-kutya egy kábítószercsempészt azonosított. De nem ez a helyzet. Ezt a kutyát a koronavírus-fertőzött személyek által kibocsájtott egyedi szag észlelésére képezték ki. Olyan a szaglása (a kutya képes érzékelni a szagkoncentráció egy billiomodnyi részét, lefordítva, képes megérezni egymillió liter vízben, vagyis 2 olimpiai méretű medencében egyetlen teáskanál cukrot), hogy még a tünetek megjelenése előtt ki tudja választani a vírushordozókat.

Azonosítás után a férfit hivatalosan tesztelik, és ha a COVID-19-re pozitívnak bizonyul, azonnal karanténba helyezik, majd kikérdezik, kontaktkutatást végeznek, mindezzel megelőzhető, hogy Ő, vagy a családja, vagy bárki, aki kapcsolatba került vele, tovább terjessze a fertőzést! Nincs messze az idő, talán már pár hónap múlva ez pontosan így történhet meg, a kutyák kifinomult szaglásukkal és hatékony szagfelismerő képességükkel a COVID-19 elleni küzdelem úttörőivé válhatnak.

Sikeres a koronavírus-kereső kutyák képzése: eredményesen azonosítják a vírust

Világszerte elindult, szépen halad és eredményes a koronavírus-kereső kutyák képzése, amely bizakodásra ad okot! A vírus-kereső kutyákat a fertőzött emberek vizelet- és verejtékmintáinak felhasználásával képzik. A kutyák a kiképzőteremben sorra végigszimatolják az üvegekben tárolt vizelet-, illetve izzadságmintákat (orruk nem érintkezik a mintával), majd kiválasztják a fertőzött mintát. A legtöbb kutya 100%-os pontossággal képes azonosítani a negatív sorból az egyedüli pozitívat. A kutyák kiképzése több hónapon át tart, mielőtt ténylegesen munkába állnának.

Az Egyesült Arab Emírségeknek és Finnországnak sikerült elsőként bevetnie a már kiképzett vírus-kereső kutyák mágikus orrát és rendkívüli szagérzékelő képességeit a koronavírus elleni harcba.

A dubaji repülőtéren K9-es kutyák segítenek a vírus-fertőzöttek felderítésében

Dubaj júliusban nyílt meg újból a turisták előtt, azóta a beutazó látogatókat arra kötelezik, hogy az utazástól számított 96 órán belül mutassák fel a negatív koronavírus-tesztet.

A dubaji nemzetközi repülőtér (DXB) az első a világon, amely a globális egészségügyi válság közepette COVID-19 felderítésére képzett K9-es egységet telepített. A rendőrségi kutyákat, mint kiegészítő védelmi vonalat használják a feltételezett koronavírus-fertőzöttek felderítésére. Ez a vírus terjedésének megfékezésére bevezetett óvintézkedések része.

Az Egyesült Arab Emírségek protokolljai egyedülállóak, mivel kerülik a kutya és a vizsgált személy közötti közvetlen érintkezést. A folyamat meglehetősen egyszerű, gyors és biztonságos. Az utazók hónaljából verejtékmintát vesznek, majd azt illatmintát tartalmazó tampont üvegcsébe teszik és a többi minta közé helyezik. Az illatmintákat egy elszigetelt helyiségben mutatják meg a kutyának. Amikor a kutya az illatmintát szimatolja, az orra rozsdamentes acélkúpba kerül, az üvegcsében elhelyezett verejtékminta közvetlenül mögötte található. Az acélkúpok úgy vannak kialakítva, hogy a kutya orra beleférjen a minta megzavarása nélkül. Ez lehetővé teszi a kutya számára az illatminta szabad hozzáférését fizikai érintkezés nélkül. A kiképzett kutya másodpercek alatt meghatározza, hogy a mintát-adó személy fertőzött-e vagy sem.

„Ha a kutya pozitív mintát észlel, elé ül. Ez mindössze néhány másodpercet vesz igénybe”mondja Salah Khalifa Al Mazrooei őrnagy, a dubaji rendőrség K9-es egységének vezetője.Az Egyesült Arab Emírségek az első ország, ahol K9-es rendőrkutyákat alkalmazunk koronavírus-kereső kutyaként. Közvetlen kapcsolatban állunk az Egyesült Királyság és Franciaország szakértőivel, akik segítenek a vírus-kereső kutyák képzésében” – teszi hozzá Al Mazrooei őrnagy.

A dubaji Belügyminisztérium (MOL) nemrégiben kiadott közleményében így nyilatkozott: „Az adatok szerint a kutyák a feltételezett COVID-19 fertőzötteket 92%-os pontossággal azonosítják. Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák gyorsan felismerik a vírus-fertőzötteket, ezzel elősegíthetik a kulcsfontosságú helyek védelmét, hatékonyan használhatjuk őket a jövőben tömegrendezvényeken, nagyobb eseményeken, valamint repülőtereken.” Majd hozzáfűzik: „A képzett K9-es kutyák rendkívüli készségükről és képességeikről ismertek, amelyek felülmúlják a kutyák átlagos képességeit, különösen szagérzékelésben! Ezért alkalmazhatók rendőrségi járőrkutyaként bevásárlóközpontok, nagyobb események, repülőterek és egyéb létfontosságú létesítmények biztosítására.”

A dubaji rendőrség K9-es kutyái és munkájuk

A dubaji K9-es egységet 1976-ben hozták létre, akkor 6 kutyával és 6 trénerrel indult a munka. 2020–ban az egység már 60 kutyával és több tucat trénerrel dolgozik.

2020 első felében az egység kutyái 840 biztonsági és ellenőrzési feladatot hajtottak végre. Salah Khalifa Al Mazrooei őrnagy, az egység vezetője szerint a feladatok között a bűncselekmények feltárását segítő funkción kívül szerepelt elrejtett illegális drogok felkutatása, bizonyítékok észlelése bűncselekményeknél, holttestek felkutatása, ingatlanok őrzése és rendezvények biztosítása.

A dubaji rendőrség K9-es kutyái más biztonsági osztályokkal együtt segítik erőfeszítéseiket a bűnözés elleni küzdelemben és a közbiztonság fenntartásában. A K9-es egység nagy szerepet játszott kábítószerek felderítésében, emellett számos nagy fontosságú eseményt, találkozót, rendezvényt biztosítottak. Az őrnagy rámutatott, hogy a K9-es egység a kiváló munkájáért számos elismerő oklevelet kapott a különböző kormányzati szervezetektől, iskoláktól és egyetemektől.

Az egység számos információt nyújt a nyilvánosság számára a kutyafajták közötti különbségekről, a kutyák nevelésének kívánalmairól, a táplálásukról és a higiéniáról, a képzésekről és az állatorvosi szolgáltatásokról.

A Helsinki repülőtéren orvosi szagérzékelő kutyák keresik a vírus-fertőzötteket

Az európai országok közül Finnország az első (a világban pedig az Egyesült Arab Emirségek után a második), amely a kutyák különleges szagérzékelését bevetette a COVID-19 elleni harcba. A Helsinki Egyetem állatorvosi- és humán orvosi karának kutatói összefogtak, és a koronavírus-fertőzött személyek szagazonosítására képeztek ki kutyákat. A képzés során a kutyáknak sikerült megkülönböztetni a COVID-19 betegek vizeletmintáit az egészséges személyek mintáitól. Az előzetes tesztek azt mutatták, hogy a kutyák gyorsan tanulnak és dolgoznak, sőt, jobb teljesítményt nyújtanak, mint a jelenlegi molekuláris technikákon alapuló koronavírus tesztek!

A koronavírus-fertőzés felismerésére kiképzett 4 kutya 2020. szeptember 23 óta dolgozik a Helsinki repülőtéren. Ezek a kiképzett orvosi illat-detektáló kutyák korábban a rák különböző típusainak azonosításával foglalkoztak. A kutatók szerint a kutyák a tünetmentes betegeken is képesek másodpercek alatt felismerni a koronavírus-fertőzést. A Helsinki repülőtér COVID-19 kereső-kutyáit a Wise Nose, a kutyák szagérzékelésének fejlesztésével foglalkozó szervezet oktatja, és a Nose Academy, a kutatócsoportot létrehozó magánvállalkozás üzemelteti és finanszírozza a műveletet.

A nemzetközi repülőtéren a kutyás tesztelésre önként jelentkező utasokat arra kérik, hogy a kutatók által biztosított törlőkendővel töröljék át a bőrüket és az így kapott szagmintát tegyék be egy üvegbe. A kutya trénere beviszi a mintát egy fülkébe és a különböző kontrollillatokat tartalmazó többi üveg mellé helyezi. A helyiségben várakozó kutya végigszimatolja az üvegeket, ez mindössze 10 másodpercbe telik, majd ugatással vagy fekvéssel jelzi, ha pozitív eredményt talál. Az összes tesztet névtelenül dolgozzák fel. Ha a teszt eredménye pozitív, az utast egy a Vantaa város által üzemeltetett egészségügyi információs pontra irányítják, amely a repülőtéren található.

Már a tünetek megjelenése előtt 5 nappal képesek érzékelni a koronavírust a fertőzötteken

Anna Hielm-Björkman, a Helsinki Egyetem docense, a társállatok klinikai kutatására szakosodott állatorvos-tudományi doktor, a vírus-kereső kutyák képzésének vezetője kiemelte, hogy kutatási eredmények szerint a kutyák a tünetek megjelenése előtt 5 nappal képesek érzékelni a vírus jelenlétét, amit a tesztek nem tudnak!

A kutatók még nem biztosak abban, hogy pontosan mi az, amit a kutyák megéreznek, amikor észlelik a vírust. Egy júniusban közzétett francia tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a COVID pozitív emberek verejtékszaga eltér azokétól, akik szervezetében nincs jelen a vírus, és a kutyák ezt a különbséget észlelik.

A kutyák szagérzékelésének fejlesztésére specializálódott finn szervezet, a Wise Nose összesen 16 kutyát képez ki a koronavírus-kereső projektben, akik közül 10 fog a repülőtéren dolgozni. A jelenleg résztvevő kutyák – E.T., Kössi, Miina, és Valo váltott műszakban dolgozik a repülőtéren, míg ketten dolgoznak, a másik kettő pihen.

„A COVID tesztelés hihetetlenül jól indult, és a kutyák jól teljesítenek, úgy tűnik, nem okoz nekik gondot az egész napos munka (11 – 18 óra között dolgoznak)” – mondja Susanna Paavilainen, a kezdeményezés mögött álló Nose Academy vezérigazgatója egy interjúban. Majd így folytatja: „Az emberek boldog arccal jönnek ki, néhányan még köszönetet is mondtak.”

Egy vietnami utas a tesztelés után így nyilatkozott: „Ázsiában és Vietnamban jártam, most érkeztem vissza, és ami itt várt, az meglepően csodálatos. Közvetlenül a nyakamon dörzsöltem meg a kendőt, majd bedobtam az üvegbe, a kutya mindössze 10 másodperc alatt megadta az eredményt!”

A kutyák jóval kevesebb molekulából tudják azonosítani a fertőzést, mint a PCR tesztek

A kutatók szerint a kutyák sokkal kevesebb molekulát tartalmazó mintából is képesek azonosítani a vírust, mint az egészségügyi szakemberek által használt PCR tesztek. A különbség óriási, a kutyáknak mindössze 10 – 100 molekulára van szükségük a vírus azonosításához, míg a PCR teszteknek 18 000 000 – ra.

„Ez nagyon ígéretes” – mondja Björkman asszony, majd így folytatja „Ha itt jól működik, akkor más helyeken is jó szűrővizsgálati módszernek bizonyulhat, például kórházakban, idős otthonokban, valamint sport- és kulturális rendezvényeken”.

Habár a COVID-19 köztudottan megfertőzi a nyérceket és a macskákat, Hielm-Björkman doktornő szerint a kutyák nem fertőződnek meg könnyen, és nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzést át tudnák vinni az emberekre vagy más állatokra.

Björkman doktornő elmondása szerint a csapat várhatóan napi 100 tesztet hajt végre, és körülbelül 500 teszten belül várható 1 pozitív eredmény. „Megtalálja az összes pozitívat, amelyeket a PCR is megtalál, + 5%-kal több pozitívat, mint a PCR teszt, de ez nem probléma. A további pozitívak azok az emberek, akik átestek a vírusfertőzésen és már meggyógyultak, annak ellenére, hogy már nem fertőzőek, nyomokban még észlelhető a szervezetükben a vírus. Még nem készült kutatás arról, hogy az emberek a gyógyulás után mennyi ideig fertőzőek, emiatt még nem változtattuk meg a határértéket. Hagyjuk, hogy a kutyák elmondják nekünk (hogy a vírust elenyésző mennyiségben találták meg) addig, amíg nincs meghatározva tudományosan a határérték. Amikor meglesz, újból megtanítjuk a kutyákat arra, hogyha a határnál alacsonyabb az érték, akkor nem kell jelezniük felénk”mondja Anna-Hielm Björkman, a képzés vezetője.

A vámhatóság kereső-kutyái veszik át az orvosi szagazonosító kutyák munkáját a jogszabály-változásig

Az első 4 kutya kiképzése 4 hónapon át tartott. A kiképzés során a kutatók összesen 500 koronavírus pozitív és negatív mintát használták a kutyák tanítására, és elmondásuk szerint a kutyák közel 100%-os pontossággal tudták azonosítani a koronavírust. A hatóságok szerint a kísérleti program 300 000 Euro ráfordításba került, amely lényegesen alacsonyabb költség, mint a hagyományosan alkalmazott laboratóriumi vizsgálati módszerek költségei.

Hielm-Björkman csapata április óta végez előzetes teszteket, és májusban jelentették be először a sikert. Bár még nem készítettek szakértői véleményt a megállapításaikról, a kutató elmondta, hogy a helyzet sürgőssége azonnali munkára késztette a csapatot.

„A légi-közlekedési ágazat, amelyet a COVID-19 járvány szétzúzott, kétségbeesetten próbálja visszaszállítani az embereket a járatokra. A tesztelés kulcsfontosságú mind az utasok bizalmának visszanyerése, mind a határvédelmi szervek megbízhatósága szempontjából, és – tekintettel a nagy nemzetközi repülőtereken áthaladó utasok számára – a gyorsaság a lényeg” – mondja Björkman doktornő. Majd az alábbiakkal zárja mondandóját: „Elméletben a Helsinki repülőtéren alkalmazott technikát elég gyorsan ki lehetne terjeszteni, hivatalosan is. Azonban, az a forgatókönyv, amelyben a kutyák közvetlen közelről szimatolnák az utasokat, ahelyett, hogy az általuk leadott szagmintákat szimatolják, törvényi változást igényel Finnországban, ami egy hosszabb folyamat.”

A jövőben a vámhatóság kereső kutyái helyettesíthetik a jelenleg kísérleti jelleggel a repülőtéren dolgozó orvosi szagazonosító kutyákat. A hivatalos COVID-19 tesztelés az orvosi illat-detektáló kutyákkal csak akkor kezdődhet meg, ha a megfelelő jogszabály-módosítást elfogadják.

„A jövőben esélyt látunk arra… hogy ezek a kutyák a vámhatóság kereső kutyáihoz hasonló módon ellenőrizzék az utasokat”mondta Timo Aronkyto, Vantaa város alpolgármestere egy interjúban a Reutersnek.

Wise Nose – a kutyák szagfelismerő képességének fejlesztéséért

A Wise Nose (Bölcs Orr) elnevezésű finn szervezet szagazonosító kutyák képzésével foglalkozik, a kutyák kifinomult szaglószervrendszerét és hatékony szagfelismerő képességét állítják a tudomány szolgálatába. A képzések során a kutyákat a különböző szagok felismerésére oktatják. A képzett kutyák képesek felismerni a rákos megbetegedéseket, a cukorbetegséget és most már tudják azonosítani a koronavírust is. A Wise Nose nemcsak orvosi, hanem más területek problémáinak megoldására is képez kutyákat, például az épületek egyes részein képződő penészgombák felderítésére, ágyi poloskák megtalálására, valamint a rágcsálók elleni küzdelemben kifejezetten a patkányok és a patkány fészkek felkutatására szagfelismerés alapján.

Penészgomba-kereső kutyák – A kiképzett kutyák a gombák számos nemzetségét képesek felismerni. A penészgomba-kereső kutyának képesnek kell lennie arra, hogy megkülönböztesse a tiszta és sértetlen építőanyagot a penészestől, arra is koncentrálnia kell, hogy megtalálja azokat a pontokat az épületben, ahonnan a szag származik. A penészgomba-kereső kutya munkájával segíthet megkönnyíteni az épületek állapotának rendezését: a szagpontok felderítése után a laboratóriumi vizsgálathoz anyagmintákat lehet venni és egyeztetni az építőkkel további tanulmányok elvégzése céljából.

Ágyi poloska-kereső kutyák – Finnországban az elmúlt években jelentősen megnőtt az ágyi poloskák száma. Az ágyi poloska egy kicsi, körülbelül 1 – 5 milliméter hosszú rovar, amely vérrel táplálkozik, míg az ember alszik, szinte észrevétlen kimarja a lábát. Az ágyi poloskát elég nehéz észrevenni, mert szívesen rejtőznek az ágykeretek közé vagy a padló réseibe, ezért a poloska-kereső kutya munkája felbecsülhetetlen segítség. Finnország első ágyi poloska-kereső kutyája 2013 nyarán kezdte meg munkáját. Ezeket a kereső-kutyákat arra tanítják, hogy felismerjék az élő ágyi poloska szagát, és képesek legyenek megkülönböztetni őket például az elhullott poloskától vagy más poloskafajoktól.

Patkány-kereső kutyák – A szagérzékelő kutyákat a rágcsálók elleni védekezésben főképp a patkányok elleni küzdelemben használják. A kutyákat nemcsak a patkányok szagának azonosítására képzik ki, hanem arra is, hogy szag alapján azonosítani tudják a patkányok korát és nemét. A patkány kereső-kutyákat többcélúan használják, például nagyobb épületekben, ahol a kutyák gyorsan megtalálják a patkányok labirintusát és fészkét. Udvarokban és külterületeken a kutyák képesek azonosítani, hogy az üregek patkánylyukak-e vagy sem, és meg tudják különböztetni azt is, hogy egy adott patkánylyuk lakott vagy elhagyott. Ezen kívül a kutyák felhasználhatók annak jelzésére, hogy egy adott területen vannak-e patkányok vagy sem.

Angliában Karácsony környékén bizonyíthatnak a vírus-kereső kutyák

A 2020-as évünket uraló koronavírus-járvány kapcsán nagyon sok intézkedést hoztak / hoznak világszerte a vírus terjedésének lassítása / megfékezése érdekében, amíg a kutatók ki nem fejlesztik a védőoltást. A járvány megjelenésével világszerte több országban is elindult a koronavírus-kereső kutyák képzése, az Egyesült Arab Emírségek és Hollandia mellett Angliában indult meg a képzés elsőként. A projekt indulásáról minden információ a „Kutyákat képeznek ki Angliában a koronavírus-fertőzés kiszagolására” című cikkemben olvasható.

Az angol projektben dr. Claire Guest, a Medical Detection Dogs jótékonysági szervezet vezérigazgatója mellett James Logan professzor, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének tanszékvezetője és Steve Lindsay, a Durham Egyetem professzora vesz részt, együttműködve az Országos Egészségügyi Intézet londoni kórházaival.

9 orvosi szagdetektáló kutya képzése kezdődött el állami támogatással

A Medical Detection Dogs (MDD) jótékonysági szervezet arra szakosodott, hogy különféle betegségeket kiszagoló terápiás kutyákat képezzen ki. A kormány által adományozott 500 000 font összegű támogatásának köszönhetően hat kutya képzése kezdődhetett meg tavasszal, majd pár héttel ezelőtt újabb 3 kutya csatlakozott a csapathoz, így összesen 9 vírus-kereső kutya képzése folyik jelenleg is a jótékonysági szervezetnél. A „szuper kilencest” 3 munka vonalú cocker spániel, egy labrador retriever, 2 labradoodle, és 3 labrador és golden retriever keverék alkotja.

„A cél az, hogy a kutyák bárki szűrésére képesek legyenek – beleértve azokat is, akik tünetmentesek, és jelezzék nekünk, hogy tesztelni kell őket” – mondja dr. Claire Guest, a Medical Detection Dogs igazgatója.

A kutyák képesek pontosan felismerni az emberi betegségeket: Dr. Claire Guest története

Dr. Claire Guest 2002-ben kezdte el kutyák kiképzését kifejezetten a daganatos megbetegedések felismerésére. Majd 2008-ban megalapította a Medical Detection Dogs jótékonysági szervezetet. Egy évvel később a húgyhólyag- és prosztatarák kimutatására kiképzett kutyája, Daisy aggódva bökött a mellére, Claire nem tudta, mit akar mondani, de pár nappal később fájdalmat érzett a mellében és elment vizsgálatra, kiderült, hogy mellrákja van. Megműtötték, majd sugárkezelést kapott. Az orvosok megállapították, hogy Claire mellében olyan mélyen volt a daganat, hogy nagyon nehéz lett volna felismerni, ha nem riasztott volna szeretett kutyája. Bebizonyosodott, hogy a kutyák képesek pontosan felismerni az emberi betegségeket. Mivel a rákot a korai stádiumban diagnosztizálták, nagy volt az esélye a gyógyulásnak. Claire doktornő saját tapasztalatai megerősítették a munkájába vetett hitét, és ezzel további kutatásokra ösztönözték a jótékonysági szervezetet.

A Medical Detection Dogs tudományos sikere: orvosi szagazonosító kutyák a malária ellen

Az elmúlt 12 évben a Medical Detection Dogs kutatásai bebizonyították, hogy a kutyáknak mágikus orra és különleges szagérzékelése van. A jótékonysági szervezet több tucat kutyát képzett ki arra, hogy vizelet- illetve verejtékmintákból felismerjék olyan betegségek szagát, mint a rák, a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy a malária. A jótékonysági szervezet néhány évvel ezelőtti projektje a malária kimutatására tudományos sikerrel zárult, a tanulmány publikációja óta kiképzett kereső-kutyákat telepítettek a Dél-Afrika és Mozambik közötti határállomásokra a fertőzött, de még tüneteket nem mutató maláriások felderítésére.

„Ugyanezt lehetne tenni a COVID-19 esetében is. Más fertőzésekből és rákos megbetegedésekből tudjuk, hogy vannak specifikus szagok, amelyeket a kutyák jól érzékelnek. A koronavírus-fertőzötteknek már a korai stádiumban károsodik a tüdeje, a kilélegzett szagból ez érzékelhető. Amit itt nézünk, az nem feltétlenül a vírus illata, hanem a bomlástermék szaga, és annak a károsodásnak az illata, amelyet a vírus a tüdőben okoz” – nyilatkozta egy interjúban Steven Lindsay, a Durham Egyetem professzora.

A 9 kutya már túl van egy alapképzésen, úgymond korai illatképzésen. A következő lépésként a mintákat emberi ruhákba rejtik, így a kutyák megtanulják majd az embert közvetlenül is „átvilágítani”, ha szükség lenne rá.

„Kísérletünk teljes bizonyossággal be akarja bizonyítani, hogy a kutyák képesek észlelni a koronavírus jelenlétét. Egyelőre mintákra várunk, 675 negatív és 325 pozitív mintára van szükségünk, hogy befejezhessük a kutyák képzését” – mondja James Logan, az LSHTM tanszékvezetője. Ezért a kutatók több ezer olyan embert toboroznak, akiknek enyhe COVID-19 tünetei vannak. Az önkénteseknek 3 órán át maszkot, 12 órán át nejlonzoknit és pólót kell viselniük, amelyek várhatóan tartalmazzák majd a vírust.

„Ha ezek a kutyák készen álltak volna az első hullámban, a járvány másként alakulhatott volna!”

„Célunk, hogy a koronavírus-kereső kutyáink képesek legyenek passzív szűrést végezni, vagyis fizikai érintkezés nélkül minden egyént, beleértve a tünetmenteseket is, és jelezzék a trénerüknek, amikor fertőzést észlelnek. Egyelőre nem fogunk közvetlenül a betegeken tesztelni, a kutyák nem kerülnek fizikai kapcsolatba sem fertőzött mintával, sem fertőzött egyénnel. Miután a kutyákat kiképeztük, képesek lesznek felismerni a koronavírus-fertőzött embereket anélkül, hogy közvetlen fizikai kapcsolatba kerülnének velük. A kiképzett kutyákat vasútállomásokon, sportrendezvényeken, tömegrendezvényeken, és nyilvánvalóan a repülőtereken használhatjuk a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére”mondja Logan professzor.

„Azt hiszem, ha ezek a kutyák készen álltak volna az első, Olaszországból érkező járatokra (februárban), akkor a járványt nagyon másként lehetett volna kezelni! A járatokkal érkező vírusos embereket nagyon gyorsan és teljes mértékben el lehetett volna különíteni”mondja Dr. Guest. Majd így folytatja:Abban reménykedünk, hogy még Karácsony előtt bevethetjük az első kiképzett kutyákat a koronavírus ellen.” A sikeres finn kísérletet kommentálva így szólt: „Fantasztikus, hogy a koronavírus észlelésére világszerte folynak ígéretes kísérletek, ezek közül a Finnországi igazán biztató.”


Források:

Travel and Leisure

Dubai Police

Reuters

Wise Nose

Finavia
A Finavia, a finn repülőtér-hálózat fenntartásáért és fejlesztéséért felelős részvénytársaság. A Finavia az ország 21 repülőterét felügyeli, amelyek közül 19 elsősorban kereskedelmi járatokat indít és fogad, míg a további 2 kizárólag a katonai és a felderítő repülésre összpontosít. A Finavia a finn kormány tulajdonában van, központja a Helsinki repülőtér területén található.

Medical Detection Dogs

TIME magazin


Kedves Olvasó! Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket, remélem, hasznos volt számodra!🙂 Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!


e


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂 ❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel! 🙂


 

Ezek is tetszeni fognak!
A finn kutyatulajdonosoknak és tenyésztőknek fontos kutyáik egészsége: 2023-ban 103 000 egészségügyi vizsgálatot végeztettek
Rekordszámú kutyát csempésznek Svédországba, a Svéd Kennel Klub a törvények szigorítását sürgeti
Genetikai kutatások megerősítik, hogy kutyád fajtája befolyásolja a személyiségét - de Te magad is!
Egy kutatás szerint a túlzott testmozgás a felelős a hőguta eseteinek háromnegyedéért a kutyáknál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük