A kutyák a világ egyik legkiválóbb bioszenzorai, képesek észlelni és felismerni a kábítószerekkel, a robbanóanyagokkal, az élelemmel és a betegségekkel összefüggő szagokat. Angol tudósok és orvos-kutatók a kutyák kivételes szagérzékelő képességét a gyakorlatban is a köz javára szeretnék fordítani. A COVID-19 járvány kitörésének fényében esélyt látnak arra, hogy a kutyákat gyors diagnosztikai jelzőként használhatják a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére az Egyesült Királyságban, illetve a későbbiekben globális szinten is. Ez a munka forradalmian új lehetőséget nyithat a COVID-19 elleni harcban.

A kutatók úgy vélik, a kutyákat pár héten belül kiképezhetik a koronavírus szagának felismerésére, hogy gyors, nem invazív diagnózist biztosítsanak. A projektben dr. Claire Guest, a Medical Detection Dogs jótékonysági szervezet vezérigazgatója mellett James Logan professzor, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének tanszékvezetője és Steve Lindsay, a Durhami Egyetem professzora, valamint nagy tapasztalattal rendelkező munkacsoportjuk vesz részt, együttműködve az Országos Egészségügyi Intézet londoni kórházaival.

A Medical Detection Dogs (Orvosi Észlelő Kutyák) jótékonysági szervezet arra szakosodott, hogy különféle betegségeket kiszagoló terápiás kutyákat képezzen ki. A szervezet a kutyák kifinomult szaglószervrendszerét és hatékony szagfelismerő képességét állítja a tudomány szolgálatába. A Medical Detection Dogs – amely úttörő munkát végez a rákkutatásban és a cukorbetegség felismerésében – reméli, hogy a kutyák segíthetnek a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésében.

Képesek lesznek kiszimatolni a kutyák a COVID-19-et az emberekben?

A Medical Detection Dogs évek óta sikeresen kutatja a kutyák szagérzéke mögött meghúzódó tudományt és úgy gondolják, hogy a kutyák képesek lesznek észlelni a betegséget az emberekben. Munkájuk során mindig szigorúan tudományos megközelítést alkalmaztak, és több mint egy tucat lektorált kutatási anyagot készítettek, amelyek alátámasztják azt a tényt, hogy a betegségeknek saját, egyedi szaguk van, amelyet a kutyák képesek felismerni.

Az influenza vírusokkal és más légzőszervi betegségekkel kapcsolatos legújabb kutatások kimutatták, hogy ezek a betegségek kölcsönhatásba lépve az immunrendszerrel megváltoztatják az emberi test szagát. A Medical Detection Dogs jótékonysági szervezet jelenleg nem tudja biztosan, hogy a COVID-19 megváltoztatja-e az emberi test szagát, de nagyon nagy rá az esély, hogy igen!

A kutyák képességei nem állnak meg a szag észlelésén, további előny, hogy képesek felismerni a bőr hőmérsékletének finom változásait is, így a lázas betegeket is azonosíthatják.

Dr. Claire Guest, a Medical Detection Dogs vezérigazgatója szerint: „Elvileg biztosak vagyunk benne, hogy a kutyák kiszagolhatják a COVID-19 betegséget. Célunk, hogy képesek legyenek bárki szűrésére, ideértve a tünetmentes vírushordozókat is, és jelezzék, hogy tesztelni kell őket! Ez gyors, hatékony, és nem invazív diagnózis lenne, ügyelve arra, hogy a korlátozott NHS koronavírus teszteket csak ott használják, ahol valóban szükség van rájuk!”

Az intenzív kiképzés után a kutyák élesben is bevethetők lennének

James Logan professzor bizakodóan nyilatkozott: „Korábbi munkánk kimutatta, hogy a kutyák rendkívül nagy pontossággal képesek észlelni a maláriafertőzésben szenvedő betegeket a megváltozott testszaguk alapján (a WHO által előírt teszteknél pontosabban). Tudjuk, hogy a COVID-19-hez hasonló légúti betegségek megváltoztatják az emberi test szagát, így nagy esély van rá, hogy a kutyák észleljék azt. Ez az új diagnosztikai eszköz forradalmasíthatja a COVID-19 betegségre adott válaszunkat rövidtávon, de különösen a következő hónapokban és mélyreható változást hozhat.” Majd így folytatja „Először be kell gyűjteni a koronavírus-fertőzöttek szagmintáit, és szükség lesz egészséges emberek szagmintáira is. Ezeket a szagmintákat 6 kutya képzéséhez használjuk fel. Egy intenzív képzési program keretein belül szigorúan teszteljük a módszert, és ha sikerrel jár, 8-10 héten belül élesben is bevethetjük a kutyákat. Hosszú távú terveink között szerepel, hogy a már kiképzett kutyák az év második felében szolgálatot teljesítsenek a repülőtereken és a nagyobb közösségi rendezvényeken megelőzve ezzel a járvány újbóli fellángolását.”

A COVID-19 kereső kutyákat ugyanúgy képzik, mint akiket a szervezet már kiképzett a rák, a Parkinson-kór és a bakteriális fertőzések észlelésére – az oktatóteremben a szagmintákat szimatolva megtanítják nekik azt, hogy jelezzenek, amikor megtalálják a fertőzött mintát. A kutyák passzív jelzéssel tudatják a COVID-19 betegségre utaló minta kiszagolását, az ilyen minta előtt leülnek, vagy pedig lefekszenek.

Kockázati tényezők: Van a COVID-19 betegségnek egyedi és gyorsan azonosítható szaga?

„Minden tudományos kutatás hordoz magában némi kockázatot. Például még bizonyítanunk kell, hogy a COVID-19 – nek jellegzetes szaga van. Mivel tudjuk, hogy más betegségeknek is van szaga, ezért úgy gondoljuk, hogy a COVID-19 – nek is van. Ha igen, akkor biztosak vagyunk abban, hogy a kutyák képesek lesznek felismerni azt” – veszi át a szót dr. Claire Guest, a Medical Detection Dogs szervezettől. Majd hozzáfűzi: „Úgy vélem, a kutyák kiszimatolhatják a koronavírus fertőzöttséget olyan tünetmentes utasoknál, akik az országba érkeznek, miután a beutazást korlátozó intézkedéseket részlegesen feloldják, és a külföldi országokból érkező utasok száma ismét növekedni kezd. Az emberek újból beutazhatnak majd, lehetnek közöttük tünetmentesek vagy olyanok, akik pár napja kapták el a fertőzést, de még nem tudnak róla. Egy kutya végigszimatol egymás után minden utast, gyorsan azonosítja, melyik embert kell tesztelni, azt rögtön el is különítjük, hogy elkerülhessük a koronavírus-fertőzés továbbterjesztését.”

6 kutya kiképzése már elkezdődött

A kutyák kiképzése jelenleg folyamatban van. Első körben 6 kutyát tanítanak meg a koronavírus-fertőzés észlelésére. A 6 kutyából 3 munka vonalú Cocker Spániel, egy Labrador Retriever, egy Labradoodle, egy pedig Labrador és Golden Retriever keverék. A kiképzés 6 – 8 hétig tart és 1 000 000 font finanszírozást igényel.  A kiképzés során a kutyákkal koronavírus-fertőzött páciensek arcmaszkjait és egyéb nylon ruhadarabjait szagoltatják meg, hogy kiderüljön, van-e a COVID-19 betegségnek egyedi és gyorsan azonosítható szaga.

Óránként akár 250 embert is ellenőrizhetnek

Steve Lindsay, a Durhami Egyetem professzora szerint: „Ezek a kutyák óránként akár 250 ember szűrésére is képesek. A modell méretezhető, miután az első kutyákat kiképeztük és felállítottuk a kiképzési protokollokat, más alapítványokat, munkacsoportokat is bevonhatnánk Angliában, illetve külföldön is, hogy növeljük a kiképzett kutyák számát. Ha a módszer működőképes, globális szinten bővítjük a műveletet, kutyakiképző iskolákkal, katonai- és rendőri erőkkel együttműködve csatarendbe állítanánk a COVID-19 észlelő kutyákat a lehető legtöbb országban. Jelenleg már folynak a tárgyalások ezügyben több ország vezetőivel és a határ rendvédelmi szervekkel.”

A Medical Detection Dogs jótékonysági szervezet tárgyalásokat folytatott a kormánnyal, melyen ismertették a projekt lényegét. A kormány egyöntetűen reménykedik a projekt sikerében, mely a maga nemében egyedülálló az egész világon.

A kutyák szagérzéke mögött meghúzódó tudomány

A kutyák orrának több olyan különleges anatómiai tulajdonsága is van, amelyek képessé teszik őket arra, hogy még az elenyészően kis mennyiségű sajátságosan egyedi szagokat is felismerjék. Ez a képességük egymilliószor hatékonyabb, mint az embereknél. A kutyáknál jobb szagérzékelő nincs a világon, hiszen átlagosan 0,5 másodperc alatt ismernek fel egy szagot.

A kutyák különleges szagérzékelése hasznos lehet az alábbi jellegzetes szagú humán betegségek (megbetegedések) felderítésében is:

  • Húgyúti fertőzések
  • Cukorbetegség
  • Endokrin rendellenességek (például: Cushing-szindróma)
  • Májzsugorodás
  • Orrmelléküreg gyulladás (arcüreggyulladás)
  • Gyomor- és bélrendszeri rendellenességek (például: Helicobacter Pylori fertőzés)
  • Pszichológiai rendellenességek
  • Pajzsmirigy rendellenességek
  • Candida okozta nyelőcsőgyulladás
  • Alkoholizmus

A rák korai stádiumában, vagy a vércukorszint veszélyes csökkenése előtt, vagy közvetlenül a roham előtt a beteg lehelete, a bőrének és a vizeletének a szaga megváltozik. Az egészséges és a beteg egyének szaga közötti különbségeket képes érzékelni a kutyák orra. A tudósok úgy gondolják, hogy a kutyák kifinomult szagérzékelő rendszere felhasználható a betegségek korai nem invazív felismerésében.


Forrás:

A Medical Detection Dogs hivatalos honlapja


Kedves Olvasó!🙂 Köszönöm, hogy megtiszteltél vele és elolvastad a cikket!🙂 A történet folytatásával a következő cikkemben találkozhatsz, előreláthatóan a jövő héten, új hírek a projektről, megismerheted a 6 kutyát név szerint és új információkat tudhatsz meg a kiképzésükről is!🙂


k


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂 ❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂

Cikkeimet a kutyások legnagyobb havonta megjelenő lapjában, „A Kutya” újságban is megtalálod!