Az FCI Kutya Világkiállítások naptára <br> 1971-től napjainkig
Az FCI Európa Kutyakiállítások naptára 1982-től napjainkig
Winter Dog Show 3 x CACIB in Budapest on 08th, 10th, 11th February of 2024
Mennyi vizet kell innia a kutyának naponta?
A kutyák és az őszi veszélyek
Champion of Champions Dog Show on Budapest on 09th February of 2024
A jégkorszaki farkasok DNS-e feltárja a kutyák eredetét
Hungarikum CAC Cup, a Show for the Hungarian Dog Breeds on Budapest on 09th February of 2024
Egy kutatás szerint a túlzott testmozgás a felelős a hőguta eseteinek háromnegyedéért a kutyáknál
Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak
Genetikai kutatások megerősítik, hogy kutyád fajtája befolyásolja a személyiségét - de Te magad is!
FeHoVa Winter Dog Show 3 x CACIB Budapest - 2024. február 08 - 10 - 11.
Winter Hundeausstellung 3 x CACIB in Budapest am 08. - 10. - 11. Februar 2024
2024. évi MEOESZ kutyakiállítási naptár
A magas testhőmérséklet veszélyei a kutyáknál: a hipertermia és a hőguta
Championok Championja kutyakiállítás <br> Budapest – 2024. február 09.
Hungarian Dog Show Calendar of 2024
Hungarikum CAC Kupa - Magyar Nemzeti Kutyafajták Kiállítása - Budapest - 2024. február 09.
Kalender der Ungarischen Hundeausstellungen 2024
A mágikus kutyaorr - Így használják a szagokat a kutyák a világ érzékelésére
Társunk, a kutya

Kitüntette a Finn Kennel Club a Helsinki repülőtéren dolgozó COVID-19-kereső kutyákat

185 Shares

A Finn Kennel Club minden évben a megtisztelő „Hero Dog” címmel tünteti ki azokat a hős kutyákat, akik egy vagy több emberélet megmentésében segítettek. Idén a hős kutyáknak adományozott cím mellett a Kennel Club „Special Hero Dog” vagyis „Különleges Hős Kutya” címmel tüntette ki a Helsinki nemzetközi repülőtéren dolgozó négy COVID-19-észlelő kutyát! Kössi, Miina, E.T és Valo az emberiségért végzett értékes munkájáért kapta az elismerést!

„Ők négyen igazi hősök. Munkájukkal pozitív hatást gyakorolnak az emberek jólétére szerte a világban, és kiemelik a kutyák jelentőségét a társadalmunkban – semmi sem pótolhatja négylábú barátainkat” – e dicsérő szavakat használta Harri Lehkonen, a Finn Kennel Club Igazgatóságának Elnöke a szervezet hivatalos honlapján.

A Club a Helsinki Egyetem professzorának kutatására hivatkozott, Anna Hielm-Björkman, a társállatok klinikai kutatására szakosodott állatorvos-doktor, a kutatás vezetője megállapította, hogy a kutyák gyorsabban és megbízhatóbban tudják felismerni a koronavírus-fertőzést, mint a laboratóriumi vizsgálatok, és már a tünetek megjelenése előtt 5 nappal képesek érzékelni a vírus jelenlétét, amit a PCR tesztek nem tudnak! Az eredményeket figyelembe véve a négy kutya egészen az év végéig folytatja a már megkezdett munkát, teszteli a Finnországba érkező utasokat a Helsinki repülőtéren. A COVID-19-észlelő kutyákat a finn Wise Nose szervezet képezte ki.

Wise Nose – a kutyák szagérzékelésének fejlesztéséért

A Wise Nose (Bölcs Orr) elnevezésű szervezet a kutyák szagérzékelésének fejlesztésére specializálódott. A képzések során a kutyákat a különböző szagok felismerésére oktatják. A kiképzett kutyák képesek felismerni a daganatos megbetegedéseket, a cukorbetegséget és most már tudják azonosítani a COVID-19-et is. A Wise Nose nemcsak orvosi, hanem más területek problémáinak megoldására is képez kutyákat, például az épületek egyes részein képződő penészgombák felderítésére, ágyi poloskák megtalálására, valamint a rágcsálók elleni küzdelemben kifejezetten a patkányok és a patkány fészkek felkutatására szagfelismerés alapján. Ezekről bővebben a „Kutyákkal a koronavírus ellen: eredményes az első vírus-kereső kutyák munkája” című cikkemben olvashatsz!

A COVID-19-észlelő kutyák szeptember 23-án kezdték el az utasok szűrését

Susanna Paavilainen, a Wise Nose ügyvezető igazgatója, egyben Kössi, a galgo keverék és Miina, a labrador trénere így kommentálta a projektet:„A járvány kezdetén arra voltunk kíváncsiak, hogy a kutyák képesek lennének-e azonosítani a COVID-19 pozitív embereket. Néhány minta felhasználásával kezdtük a tesztelést. Kössi volt az első kutya, akinek rendkívüli szagérzékelését kipróbáltuk, és az eredmény pozitív volt, Kössi észlelte a betegség szagát. Először egy kutatási projektet indítottunk, majd elkezdtük a COVID-19 szagazonosító kutyák képzését. A Helsinki nemzetközi repülőtér kísérleti programja keretében szeptember 23-án kezdtük el a koronavírus-fertőzött utasok felderítését.”

A gyakorlati előnyök mellett a kutyák örömet csempésznek a repülőtér életébe és az emberek szívébe

Paavilainen szerint a COVID-19-észlelő kutyákat őszinte örömmel fogadták a repülőtéren. Az utasok és a repülőtér személyzete elfogadta a kutyákat, és nap, mint nap sokan üdvözlik őket. A vírus-kereső kutyák sok ember napját teszik szebbé.

„Különösen emlékezetes volt számomra az a pillanat, amikor E.T az első pozitív mintát észlelte a tesztelésre önként jelentkező utasok mintáiból. Büszke voltam rá, és a munkájára” – mondja Annette Kare, a svájci fehér juhászkutya, E.T trénere. Kare és E.T a Wise Nose rákfelderítő csoportjában dolgoztak, amikor a COVID-19 járvány elkezdődött. Ebből kiindulva könnyű volt bekapcsolódniuk a koronavírus-kereső képzésbe, amelyet Kare nagyon motiválónak talált.

„Valo, a német juhász is végzett daganat felderítési munkát, mielőtt a COVID-19 kereső csapathoz csatlakozott volna. Valo mintákat szimatol a kutyaiskolában, mert túl nagy ahhoz, hogy a repülőtér illat-állomásán dolgozzon, azonban továbbra is kijár gyakorolni a repülőtérre” – mondja Valo trénere, Heli Niuro. Majd így folytatja: „A kutyákat nagy lelkesedéssel fogadták a repülőtéren. Annak ellenére, hogy Valo nagy termetű kutya, az emberek nem félnek odajönni hozzánk, és Valo nagyon izgatott, hogy ennyi tisztelője van. Személy szerint úgy érzem, hogy a kutyák COVID-19 felismerő képességének összehasonlítása a PCR vizsgálattal, még érdekesebbé teszi ezt a munkát!”

A Kennel Club adománnyal támogatja a kutatást

Ahhoz, hogy a COVID-19-kereső kutyák hivatalos státuszt kaphassanak, további kutatásokra van szükség, ehhez minták ezreinek összegyűjtése szükséges, és a minták keresztellenőrzése újra és újra. A Finn Kennel Club összesen 20 000 Euro támogatást nyújt a COVID-19-észlelő kutyákkal kapcsolatos kutatásokhoz, amelyeket a Helsinki Egyetem Állatorvosi Karán végeznek. Anna Hielm-Björkman és munkacsoportja azt kutatja, hogy a kutyák miként képesek kimutatni a COVID-19-et az emberekben. Ezen kívül folyamatban vannak olyan kutatások is, amelyek célja, hogy többet megtudjanak arról, pontosan mit észlelnek a kutyák a mintákban.

A Kennel Club arra ösztönöz mindenkit, hogy csatlakozzon és támogassa a kutatást,amely úttörőnek bizonyulhat az emberek egészsége és a társadalom fennmaradása szempontjából. A COVID-19-kereső kutyák értékes munkát végeznek mindannyiunk egészségének és jólétének védelme érdekében. További információk az adományozásról a Finn Kennel Club hivatalos honlapján érhetők el!

„Úgy gondoljuk, hogy a kutyák detektorként való alkalmazása a COVID-19 elleni küzdelemben, és számos más betegség, vírus, baktérium ellen figyelemre méltó hozzájárulást jelent a modern orvostudományhoz” – írja Kirsi Sainio, a Kennel Club Tudományos Bizottságának Elnöke.

A Finn Kennel Club és munkája

A Finn Kennel Club 1889-ben alakult és a skandináv régió legrégebbi kutyás szervezete. Célja a törzskönyvezett kutyák tenyésztésének támogatása, a különböző kutyás tevékenységek elősegítése, és a kutyatartás színvonalának javítása Finnországban.

A Club ernyő szervezetként működik, amelybe 2000 különböző kutyás fajtaklub, egyesület tartozik és összesen 149 000 tagot számlál. Finnországban összesen 650 000 kutya él, ebből a fajtatiszta kutyák aránya 80%. Több mint 300 fajtát tartanak nyilván és minden fajtának van saját fajtaklubja vagy egyesülete. A Club 50 000 kutyát regisztrál évente.

Finnország nemzeti kutyafajtái:

  • karéliai medvekutya
  • lapp pásztorkutya
  • finn kopó
  • finn lapphund
  • finn spitz

A fajták a Finn Kulturális Örökség szerves részét képezik! A Finn Kennel Klub és a nemzeti fajtákat gondozó fajtaklubok fontos feladata a fajták génmegőrzése a jövő generációi számára!

A Kennel Club magazinja, az „Our Dogs” Finnország legnagyobb kutyás folyóirata, amely évente 10 alkalommal jelenik meg, népszerű riportokkal, kiállítási beszámolókkal, kutyafajták és tenyésztők bemutatásával, több mint 380 000 olvasót vonz.

A Kennel Club központja Brüsszel mellett található, és 40 dolgozó segíti adminisztrációval a munkáját. A Club teljes forgalma évente 10 000 000 €.

Vajon bármelyik kutya kiképezhető COVID-19-észlelő kutyává?

Sokan feltették ezt a kérdést a kiképzőknek. Amellett, hogy a COVID-19-észlelő kutya munkája nem hobbi, hanem teljes munkaidős elkötelezettséget igényel, a trénerek szerint a kutyának szuper szaglással kell rendelkeznie, és erősen motiválhatónak kell lennie ahhoz, hogy kiképezhető legyen. Ha a kutyának nincsenek meg a szagazonosító munkához szükséges adottságai, vagy nem tolerálja jól a folyamatosan változó körülményeket, amelyek között dolgoznia kell, a kiképzés bármikor leállítható.

A COVID-19-észlelő kutyák munkája nagyon fontosnak bizonyult. Susanna Paavilainen reméli, hogy a jövőben az ország több kutyaiskolájában is elérhetővé válik a koronavírus-kereső kutyák képzése. A tevékenységüket folyamatosan fejlesztik, és szeretnék kibővíteni, hogy minél több COVID-19-észlelő kutya lehessen hasznára az emberiségnek.

A finn COVID-19-kereső kutyákról, hogy miként és milyen eredményességgel dolgoznak a repülőtéren, a kutyákat kiképző Egyesületről és sok más érdekességről is olvashatsz a témában a „Kutyákkal a koronavírus ellen: eredményes az első vírus-kereső kutyák munkája” című cikkemben!


Az információk forrása:

A Finn Kennel Club hivatalos honlapjának alábbi bejegyzései

The Finnish Kennel Club has given Special Hero Dog awards to COVID-19 sniffer dogs

The Finnish Kennel Club funds reseach

A kiemelt kép forrása:

A Finn Kennel Club hivatalos honlapja. A fotót készítette: Jukka Pätynen

A fotó felhasználását a Kennel Club részéről Liisa Suoninen, Kommunikációs Vezető és Ms. Kirsi Sainio, a Tudományos Bizottság Elnöke engedélyezte. Köszönöm a kedvességüket!🥰

 

Source of the highlighted image:

The official website of the Finnish Kennel Club. Photo by Jukka Pätynen photographer

Use of the photo has been officially authorized by Liisa Suoninen, Head of Communications and Ms. Kirsi Sainio, Chair of the Scientific Committee! Thanks for them kindness!🥰


Kedves Olvasó! Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket, remélem, hasznos volt számodra!🙂 Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!


e


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂 ❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel! 🙂


 

Ezek is tetszeni fognak!
Rekordszámú kutyát csempésznek Svédországba, a Svéd Kennel Klub a törvények szigorítását sürgeti
Genetikai kutatások megerősítik, hogy kutyád fajtája befolyásolja a személyiségét - de Te magad is!
Egy kutatás szerint a túlzott testmozgás a felelős a hőguta eseteinek háromnegyedéért a kutyáknál
A jégkorszaki farkasok DNS-e feltárja a kutyák eredetét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük