A Gazdijogsi edukációs programot az Agrárminisztérium és a NÉBIH hívta életre az Állatorvostudományi Egyetemmel kooperációban. Ez egy önkéntesen és költségmentesen elvégezhető online elérhető tananyag a gazdijogsi.hu honlapon keresztül, ide regisztráció nélkül is bárki becsatlakozhat, és vendégként a saját időbeosztásában végezheti el a tananyagot. Az online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik felelősen, a jó gazdi gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak.

A tananyagot elvégzők ellenőrizhetik is tudásukat. Ehhez a gazdijogsi.hu honlapon található Tudáspróba menüpontban, regisztrációt követően összesen 30 kérdésre kell válaszolnia a tesztet kitöltő kutyabarátnak. A kérdések megválaszolására fél óra áll rendelkezésre és legalább 65%-ot kell elérni, amiről a rendszer oklevelet állít ki. A 100%-ot elérők külön jutalomban részesülnek.

Gazdijogsi, mert a gazdinak is szüksége van képzésre

Dr. Pallós László, a NÉBIH országos állatvédelmi főfelügyelője a Rákosmente TV Zöldközelben című ökomagazinnak adott videóinterjúban fontos információkat osztott meg a Gazdijogsi létrejöttéről és magáról a programról. Néhány hasznos gondolat az interjúból, hogy kedvet csináljak minden kedves kutyatartónak, leendő gazdinak, és minden érdeklődőnek a Gazdijogsi tananyagának megismerésére, elolvasására, a képzés elvégzésére.

De előtte még pár gondolat, amit fontosnak tartok, bár a cikkeimben nem szoktam hosszabban kifejteni a véleményem, de a Gazdijogsi képzés kapcsán ezt most szeretném megtenni. Nagyon jó a kezdeményezés, és hiánypótló a tananyag, nagyon-nagy szükség van rá, hogy a kutyatartók és a leendő gazdik, kutyabarátok elsajátítsanak egy ilyen szintű tudást a kutyákról és a kutyatartásról. Arra pedig még nagyobb szükség van, hogy megtanulják milyen is a felelős kutyatartói magatartás, sok éves tapasztalatom, és a kutyás facebook csoportokban olvasottak alapján ezen a téren még inkább van hová fejlődni. Hiszem, hogy folyamatosan egyre több kutyatartó és leendő gazdi érdeklődését fogja felkelteni a tudásszomj az új ismeretek megismerésére, megszerzésére, és belevág a Gazdijogsi tananyagának elolvasásába. Nem egy nap lesz, nem is kettő, sok-sok nap tanulás, de a megszerzett tudásanyagot pozitív módon tudják majd a jövőben hasznosítani és az olvasottakat be tudják építeni a mindennapi kutyás életükbe mindannyian, akik rászánják az időt, és belevágnak a Gazdijogsi tananyagának elsajátításába. Hiszem, hogy ez által kialakulhat egy felelősebb kutyatartói társadalom, mert nagy szükség lenne rá. Én mindenkit arra biztatok, hogy végezze el a Gazdijogsi képzést, mert egy olyan tudáshoz juthat hozzá teljesen ingyenesen, ami aktív kutyatartóként és leendő gazdiként is a javára válhat. Jó példával elől járva én magam is belevágtam a Gazdijogsi tananyagának elolvasásába, mert hasznosnak tartom és érdekel! A Gazdijogsi szakértők által összeállított, nagyon jól megfogalmazott bárki számára könnyen megérthető, és megtanulható tudáshalmaz!

A NÉBIH országos állatvédelmi főfelügyelője, Dr. Pallós László a már említett interjúban így mesélt a programról:

„Magyarországon körülbelül 1 millió kutyát tartanak, amely nemzetközi viszonylatban kiemelkedőnek számít. Az ellenőrzéseink során gyakorta tapasztaljuk azt, hogy nem megfelelő állattartás tényállását rögzítjük, ugyanakkor ez nem szándékosságra vezethető vissza, hanem egész egyszerűen a kutyatartó nincs tisztában azzal, hogy a kutyájának mire van igénye. Legtöbb esetben azt látjuk, nem is feltétlenül tudják, hogy kellene úgy tartani kedvencüket, hogy az számára is megfelelő legyen. Épp ezért határozta el a NÉBIH azt, hogy folytatva a felelős állattartásra nevelő kampányát egy olyan oktatási anyagot állít össze, melyet a leendő kutyatartók és az aktív kutyatartók is haszonnal alkalmazhatnak. A Gazdijogsi képzés egy olyan tananyagot próbál az érdeklődőknek átadni, amelyben szerepel az az alapvető tudáshalmaz, ami ahhoz szükséges, hogy egy kutyatartó felelősségteljesen tarthassa a kutyáját.”

„A Gazdijogsi rendkívül szerteágazóan szinte a kutyatartással kapcsolatos valamennyi területet felöleli. A tananyag a kutya kiválasztásának szempontjaival kezdődik. Illetve rögtön azzal a kérdéssel, hogy a felelős gazda már akkor is felelős gazdává válik, hogyha mérlegelve a jelenlegi életkörülményeit, a napi rutinját, el tudja dönteni, és meg tudja hozni azt a felelős döntést, hogy jelen pillanatban nem alkalmas, bármennyire is szeretne, egy kutya felelős gazdájává válni. Azt hiszem, hogyha ez a konklúzió jön ki már az első fejezet után, hogy nagyon szeretne kutyát, de a jelen élethelyzetében ezt felelősen nem tudja megtenni, és akkor nem vállal kutyát, már akkor egy nagyon jó döntést hozott, és már akkor a tananyag elérte egy bizonyos szintig a hatását.”

„Illetve felhívja a figyelmet arra, hogy azért ugye 10 – 15 évig összekötjük hűséges társunkkal az életünket, és ez ugye nagyon-nagyon sok örömet, de ugyanakkor bizonyos szintű lemondást is tartogat, ezzel mindenképpen számolni kell. Nyilván nagy kutyásként én is azt mondom, hogy ezek a lemondások eltörpülnek amellett a sok pozitívum mellett, amit egy kutyatartás nyújt az embernek. Nem árt, hogyha ezekkel tisztában vagyunk, mint ahogy azzal is, hogy bizony a kutyatartás, ha felelősen végezzük, akkor költségekkel, adott esetben jelentős költségekkel is jár. Az I. fejezetben ezeket a kérdésköröket vesszük végig és próbáljuk rávezetni az érdeklődőket.”

„Nyilván nagyon fontos, hogy megismerjük a kutyát akár anatómiailag, akár élettanilag, hiszen ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy a későbbiekben az esetleges problémákat mielőbb felismerjük. Jelentős része a tananyagnak a viselkedés, és azok a viselkedési anomáliák, amelyek nagyon megnehezítik az optimális gazdi és a kutya, illetve a kutya és a szűkebb-tágabb szomszédság életét, és ezekre a viselkedési problémákra is igyekszünk megoldási javaslatokat adni. Mint ahogy a nevelés alapvető kérdéskörébe is beavatjuk az érdeklődőket, és egy jogi rész is csatlakozik az anyaghoz, ami lehet, hogy száraz, viszont mint minden területet, a kutyatartást is jogszabályok szabályoznak, és úgy gondoljuk, hogy ezek ismerete is elengedhetetlen. A képzés jelen pillanatban önkéntesen vállalható, de hosszabb távú terveink között szerepel, hogy idővel a kutyavásárlásnak, örökbefogadásnak előfeltétele legyen a Gazdijogsi tananyag elsajátítása.”

A Gazdijogsi képzés témakörei

A gazdijogsi tananyaga az alábbi témaköröket öleli fel:

I. A kutyaválasztás szempontjai
II. Anatómiai és élettani alapismeretek
III. A kutya alapvető szükségletei és viselkedési formái
IV. Viselkedési problémák
V. A kutya nevelése
VI. Egészségügyi alapismeretek
VII. A kutyatartás szabályai, jogi ismeretek
VIII. Kihez fordulhatunk? Illetékes hatóságok

Az online képzés mellett a jelenléti képzés is elindult

Nemcsak online, e-learning képzés formájában teszik elérhetővé a Gazdijogsi tananyagát, hanem személyes képzés formájában is. A jelenléti képzést az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és Továbbképzési Csoportja szervezi az Agrárminisztériummal és a NÉBIH-hel együttműködésben. Az őszi időszakra 5 alkalom került meghirdetésre, 2 napos képzések, 2 x 8 órás időintervallumban, alkalmanként 100 fő részvételével. A jelenléti képzéseken az Állatorvostudományi Egyetem neves oktatói adják át a tananyagot az érdeklődőknek. A nagy sikerre való tekintettel (2 nap alatt betelt az 5 alkalomra meghirdetett személyes képzés) azt tervezik, hogy újabb időpontokat fognak a jelenléti képzésekre kijelölni.

Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője az alábbi videóban ismerteti a Gazdijogsi jelenléti képzés fontos információt:

Érdekesség a jelentkezőkről, hogy minden korosztály képviselteti magát, valamint a nagy többség már kutyatartóként vesz részt a tanfolyamon, a jelentkezők 83%-a kutyatartó, 16%-uk pedig leendő gazdi!

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának facebook oldalán közzétett posztból az is kiderül, hogy mely korosztályból került ki a legtöbb jelentkező. A jelenléti képzésekre jelentkezők (500 fő) életkor szerinti megoszlása:

16 és 24 év között – 9%
25 és 34 év között – 33%
35 és 44 év között – 28%
45 és 54 év között – 20%
55 és 64 év között –  7%
65 év felett – 3%

Podcast a Gazdijogsiról és több közérdekű kutyás témáról – hallgasd meg!

Az „Én Budapestem” riportereinek köszönhetően egy hosszabb lélegzetű podcast interjú készült a NÉBIH országos állatvédelmi főfelügyelőjével, Dr. Pallós Lászlóval. A „Budapest Te meg Én” podcastban az alábbi témák kerültek terítékre:

 • Kutyatartás Európában és itthon
 • Milyen hibákat követünk el kutyavásárláskor?
 • Mit tanulhatunk a tanfolyamon?
 • Tenyésztők, szaporítók, kutyakereskedelem
 • Milyen jellegű bejelentéseket kap a NÉBIH a kutyatartókkal kapcsolatban?
 • Milyen általános hibákat követünk el a kutyatartás során?
 • Mit kell tolerálni a lakóközösségnek és mit nem egy kutyatartó szomszédnál?
 • Változott a városi kutyatartás kultúrája?
 • Való a lakásba kutya?
 • Hány órát hagyhatjuk egyedül a kutyát lakásban?
 • Mit kell végiggondolni, mielőtt menhelyről fogadunk örökbe kutyát?
 • A hosszabb ideje kutyát tartók számára is van hasznos információ a Gazdijogsi tananyagban?
 • Miért van ennyi róka a városban?
 • Hogy viselkedjünk a rókával vagy vaddisznóval való találkozáskor?

Ha szeretnéd meghallgatni a podcast interjút, kérlek, kattints a jobb oldalon látható „Lejátszás” gombra. Ha olyan böngészőt használsz, amin csak az első 30 másodpercet tudod meghallgatni, akkor kattints a lejátszó jobb felső részén látható „Spotify” szóra vagy az ikonra, átirányít a Spotify oldalra feltöltött podcast adáshoz, és az interjút ott fogod tudni meghallgatni.


Kedves Olvasó! Bízom benne, hogy sikerült sok érdekes és hasznos információt átadnom a Gazdijogsi edukációs képzésről. Remélem, kedvet kaptál a tanuláshoz, a kutyás ismereteid bővítéséhez! Sok sikert kívánok Neked a Gazdijogsi tananyagának elsajátításához!🙂


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!🙂


Információ források:

Gazdijogsi.hu
Az Állatorvostudományi Egyetem hivatalos weboldala
Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ hivatalos facebook oldala
Rákosmente TV – Zöldközelben
Az én Budapestem – Podcast a Gazdijogsi programról és egyéb kutyás kérdésekről


k


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂