Oroszországban regisztrálták a világ első olyan védőoltását az új koronavírus-fertőzés ellen, amely állatok számára készült. A húsevők COVID-19 elleni oltását a Rosselkhoznadzor Szövetségi Állategészségügyi és Mezőgazdasági Felügyelet (FGBI „ARRIAH”) fejlesztette ki, és március 31-én vették nyilvántartásba az országban. Jelenleg a világon ez az egyetlen megelőző gyógyszer a COVID-19 ellen az állatok számára – áll az orosz Rosselkhoznadzor Állategészségügyi és Mezőgazdasági Felügyelet hivatalos közleményében.

A Rosselkhoznadzor tavaly augusztusban jelentette be, hogy olyan koronavírus-elleni oltás kifejlesztésén dolgoznak, amely állatok számára készül. A gyógyszert az orosz Honvédelmi Minisztérium Mikrobiológiai Kutatóintézetének tudósaival közösen fejlesztették ki.

Karnivak-Kov – húsevő állatok számára kifejlesztett vakcina a COVID-19 ellen

„A Karnivak-Kov névre keresztelt oltóanyag egy szorbáttal inaktivált vakcina az új koronavírus-fertőzés ellen. A védőoltás a kedvtelésből tartott húsevő állatok, valamint a haszonállatok számára készült”mondta Konsztantyin Szavenkov, a Rosselkhodnadzor Szövetségi Állategészségügyi és Mezőgazdasági Felügyelet helyettes vezetője.

A Karnivak-Kov klinikai vizsgálatai 2020 októberében kezdődtek. A vakcinát kutyákon, macskákon, vörös- és sarkvidéki rókákon, nyérceken és más állatfajokon tesztelték, és bebizonyosodott, hogy hatékony, mellékhatást nem tapasztaltak. Konsztantyin Szavenkov szerint „az összes beoltott állatban antitestek fejlődtek a koronavírus ellen, és a kutatás eredménye alapot adott arra a következtetésre, hogy a vakcina biztonságos és erős immunogén hatású”. Az immunitás a 2. oltás után 14 nappal alakul ki és a legfrissebb adatok szerint hat hónapig tart.

A védőoltás képes lenne megvédeni a veszélyeztetett állatfajokat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly novemberben közölte, hogy a vírus túlnyomórészt az emberek között terjed, de számos példa létezik az emberről állatra történő átvitelre. A mai napig 27 országból jelentettek COVID-19 eseteket állatokon. Hozzátették, hogy számos állatfaj bizonyult pozitívnak, miután kapcsolatba került fertőzött emberrel, beleértve a kutyát, macskát, oroszlánokat, tigriseket, nyérceket, gorillákat. Az Egészségügyi Világszervezet aggodalmának adott hangot az új koronavírus emberek és állatok közötti terjedésének kockázata miatt (például emberekről a kihalás szélén álló veszélyeztetett állatfajokra). A vakcinát kifejlesztő kutatók szerint a védőoltás képes lenne megvédeni a veszélyeztetett állatfajokat.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) is úgy véli, hogy egyes állatfajok fogékonyak a COVID-19-re, ezért az állatok számára kifejlesztett új koronavírus-elleni védőoltás nagy jelentőséggel bír. A külföldi országok hetente tájékoztatják az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE) az állatfertőzés tényeiről. Hivatalos források szerint márciusban, Argentínában négy kutyán és egy macskán észlelték a betegséget, egy héttel később pedig Mexikóban három, Olaszországban egy háziállaton, Oroszországban eddig két macskán állapítottak meg új koronavírus fertőzést Moszkvában és Tyumenben. Bár a macskák, és a kutyák ritkán kapják el az emberi koronavírust, egyik faj sem betegszik meg nagyon.

A háziállatok rutinszerű oltása egyelőre nem javasolt

A Rosselkhoznadzor Szövetségi Állategészségügyi és Mezőgazdasági Felügyelet közölte, hogy egyelőre nem javasolja a háziállatok rutinszerű oltását, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem talált egyetlen olyan fertőzést sem az emberekben, amelyet háziállatok okoztak volna, és nincs tudományos bizonyíték arra, miszerint az új koronavírus-fertőzés háziállatokról emberekre terjedne. Ezen kívül hangsúlyozni kell, hogy az állatok megfertőződhetnek a koronavírusok családjába tartozó más fajokkal, amelyek különböznek a COVID-19-től.

Az állati fertőzések problémája tavaly került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a prémes haszonállatok elkaphatják a fertőzést, és visszafertőzhetik az embereket. A tudósok felhívták a figyelmet annak veszélyére is, hogy a vadállatok hordozói lehetnek a vírusnak, ha elkapják, rajtuk keresztül aztán ez az emberekre is átterjedhet.

A COVID-19 elleni állatvakcinát részben közegészségügyi eszközként fejlesztették ki, nehogy a vírus állatokról emberekre terjedjen, vagy legrosszabb esetben mutálódjon az állatokban, majd virulensebb formában terjedjen vissza az emberekre. A kutatók szerint az oltóanyag használata megakadályozhatja a vírusmutációk kialakulását, mely leggyakrabban a fajok közötti átvitel során fordul elő – áll a közleményben.

Szentpétervár katonai szolgálatot teljesítő kutyáit megelőzés céljából beoltják

Oroszország második legjelentősebb városának, Szentpétervárnak a katonai tisztviselői bejelentették, hogy a hadsereg szolgálati kutyáit kötelező védőoltásnak vetik alá, mielőtt a repülőtereken bevetnék őket, és mielőtt országszerte részt vennének a II. Világháború befejezésének 76. évfordulójára rendezett megemlékezéseken májusban.

Áprilisban legyártották az első nagyobb tételt a Karnivak-Kov állatvakcinából

A Rosselkhoznadzor Tudományos Intézete áprilisban megkezdte a COVID-19 elleni állatvakcina gyártását az állatgyógyászati termékek előállítására szakosodott gyárában – számol be róla az orosz média, az RBC, a Mezőgazdasági Felügyelet sajtószolgálatának jelentése alapján. A koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Kornivak-Kov állatvakcinából elkészült az első 17 ezer dózis – áll a jelentésben.

Az első nagyobb adag legyártott vakcinát a hazai vállalkozások kapják, és Oroszország több régiójába szállítják. Emellett közel 20 vállalat fejezte ki érdeklődését az FGBI „ARRIAH” által kifejlesztett Karnivak-Kov állatvakcina megvásárlása iránt, és kész tárgyalni a nyilvántartásba vételről és a szállításról többek között Görögországból, Lengyelországból, Ausztriából, Kazahsztánból, Tádzsikisztánból, Malajziából, Thaiföldről, Dél-Koreából, Libanonból, Iránból, és Argentinából.

Havonta előbb 3 millió, a későbbiekben 5 millió dózis legyártását tervezik

Julia Melano, a Rosselkhoznadzor Szövetségi Állategészségügyi és Mezőgazdasági Felügyelet szóvivője jelezte, hogy a jelenlegi termelési kapacitás napi 10 ezer adag előállítását teszi lehetővé, így Oroszország havonta 3 millió adag állatvakcinát fog tudni legyártani. A termelés volumenét azonban rövidesen havi 5 millió dózisra fogják felemelni. Egy adag állatvakcina ára 294 rubel lesz (1 rubel = 4.- Ft, magyar forintba átszámítva 1176.- Ft).

Az állatvakcinát kifejlesztő orosz kutatók felhasználási javaslatára a beteg vagy vemhes állatokat, a két hónapnál fiatalabb állatokat, és a nemrég ellett nőstényeket tilos beoltani!

A Karnivak-Kov állatvakcina készen áll a külföldi regisztrációra

A Karnivak-Kov orosz fejlesztésű állatvakcina dokumentációja készen áll a külföldi regisztráció elindítására, különös tekintettel az Európai Unió tagállamaira.

Két amerikai vállalat, a New Jersey-i székhelyű állatgyógyászati vállalat, a Zoetis és az észak-dakotai székhelyű Medgene Labs szintén kifejlesztett COVID-19 elleni vakcinákat állatok számára. Ezek az oltóanyagok egyelőre kísérleti stádiumban vannak.


Információ források:

Rosselkhodnadzor Szövetségi Állategészségügyi és Mezőgazdasági Felügyelet

World Health Organization (WHO)

World Organisation for Animal Health (OIE)

RBC hírportál

 

Kiemelt kép forrása:

Shutterstock
Művész: Chendongshan
A kép címe: Golden Retriever and British Shorthair get along


Kedves Olvasó! Az orosz kutatók az elsők a világon, akik állatok számára készítettek COVID-19 elleni védőoltást, de a világ más országaiban is folynak kísérletek. Hogy pontosan mely fajok a legérzékenyebbek az új koronavírus-fertőzésre, és mit tehet az emberiség a veszélyeztetett állatfajok védelme érdekében, erről a következő cikkemben olvashatsz részletesen!🙂 Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket, remélem, hasznos volt számodra!🙂 Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más állat- és kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!🙂


c


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂 ❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂