Anglia híres kutyakiállítása újból megnyitja kapuit: 2020. március 05 és 08 között a Birminghami NEC Rendezvényközpont a kutyák szerelmeseinek paradicsomává változik. 

A Crufts Dog Show a világ legnagyobb kutyás eseménye, középpontjában a nemzetközi kutyakiállítással, felejthetetlen sport versenyekkel és bemutatókkal, melyekkel megünnepeljük a legjobb barátaink tehetségét és az életünkben betöltött szerepét, azt az egyedülálló és különleges kapcsolatot, amelyet megosztanak velünk, tulajdonosokkal!

A 4 napon át tartó rendezvényre közel 20 000 törzskönyvezett kutyát várnak a szervezők, valamint több mint 160 000 résztvevőt, kiállítót és vendéget.

Az angol Kennel Club üdvözli a Crufts kiállítóit és vendégeit

1948 óta e nagyszabású rendezvény házigazdája a 142 éves múltra visszatekintő The Kennel Club. Az angol Kennel Club a legnagyobb Ebtenyésztő Szervezet az Egyesült Királyságban, amely nagy súlyt helyez a kutyák jólétére, egészségére, helyzetükre a családokban és képzésükre is. A cél annak biztosítása, hogy a kutyák egy boldog és egészséges életet éljenek a felelős tulajdonosaikkal, családjaikkal.

Az angol Kennel Klub üdvözli a kiállításra érkező vendégeket és minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy egy nagyszabású 4 napos show kerüljön megrendezésre az angol vendégszeretet hagyományaira alapozva.

„Megtiszteltetésnek érezzük, hogy az idei Cruftson a kutyafajtákat minden eddiginél szélesebb választékban köszönhetjük, mint korábban bármikor, akik a világ minden tájáról érkeznek az Egyesült Királyságba. Az a tény is, hogy az emberek jó része messziről utazik el erre a rangos eseményre, azt bizonyítja, hogy a Crufts Dog Show tényleg a világ legnagyobb kutyakiállítása”mondja Tom Mather, a Crufts elnöke.

Majd így folytatja: „A Crufts mindenkinek nyújt valami érdekeset, vagy hasznosat. A kiállítás látogatói megcsodálhatják a kutyák sokféleségét, láthatják a felvezetőkkel való jó együttműködésüket, tanúi lehetnek rátermettségüknek a különböző sportversenyekben és egyéb bemutatókban. A „Discover Dogs” rendezvény naponta jó lehetőséget kínál megismerni az egyes kutyafajtákat, több mint 200 fajtával találkozhatnak a vendégek a 3-as csarnokban, első kézből kaphatnak tanácsokat az egyes fajták neveléséről, ápolásáról, képzéséről, beszélhetnek a fajták tenyésztőivel, találkozhatnak tulajdonosokkal is.”

Fokozott óvintézkedések a koronavírus miatt

Az új koronavírus járvány kitörése Kínában fokozott óvintézkedések bevezetését teszi szükségessé a Crufts 4 napja alatt mind a Kennel Club, mind a NEC Rendezvényközpont részéről, a kiállítók, a látogatók, az ügyfelek és a személyzet védelme érdekében.

A Kennel Club és a szervezőbizottság folyamatosan figyeli az új információkat, követi az Egészségügyi Világszervezet, a WHO és az angol Közegészségügyi Szervezet, valamint a helyi Önkormányzatok tanácsait.

Fontos szem előtt tartani az angol Közegészségügyi Szervezet fő üzenetét a személyes higiénia fenntartásáról, ezért a személyzetet, a kiállítókat és a látogatókat arra ösztönzik, hogy kövessék a kéz higiéniájára, a légzőszervi- és a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat. Az előcsarnokokban, a vendéglátóhelyeken, a mellékhelyiségekben fertőtlenítő palackok kerülnek kihelyezésre kézfertőtlenítés céljából, emellett fertőtlenítő állomások lesznek megtalálhatóak a kiállítói- és vendégek számára fenntartott kapuknál, bejáratoknál is.

A Crufts Dog Show kiállítási programja

A Crufts közel 20 000 törzskönyvezett kutya részvételével 2020. március 05 és 08 között 4 napon át felvonultatja a fajták legszebbjeit. A küllembírók egészséges, a fajtákban kimagaslóan szép küllemű és példamutató viselkedésű kutyákat díjaznak, akik délután újból ringbe szállnak a csoportgyőztes címért.

A show kutyák az alábbi hét csoportban versenyeznek a fődíjért, a nagy ezüst Best In Show trófeáért:

 • Gundog group (Vadászkutyák csoportja)
 • Hound group (Vadászkutyák másik csoportja)
 • Pastoral group (Pásztorkutyák csoportja)
 • Terrier group (Terrierek csoportja)
 • Toy group (Kistestű kutyák, ölebek csoportja)
 • Utility group (Vegyes csoport)
 • Working group (Munkakutyák csoportja)

A Crufts Dog Show bírálatainak csoportonkénti elosztása ekként alakul:

2020. március 05-én, csütörtökön bírálják a Toy és az Utility csoportba tartozó kutyákat.
2020. március 06-án, pénteken kerül sor a Gundog csoport fajtáinak bírálatára.
2020. március 07-én, szombaton a Working és a Pastoral csoport kutyáit bírálják.
2020. március 08-án, vasárnap a Terrier és Hound csoport fajtái kerülnek bírálatra.

Az idei show számokban

A Kennel Club statisztikája szerint 2020-ban 220 regisztrált kutyafajtából 19 909 egyed vesz részt a showban.

A Crufts sokszínűségét a bemutatott fajták folyamatos növekedése garantálja. Az idei évben a Barbet mutatkozik be 14 kutyával képviselve a fajtát.

A tavalyi évhez képest az idén 50%-al nőtt a Laekenois, az Abruzzói Juhászkutya, a Glen of Imaal Terrier, és a Portugál Kopó fajták bejegyzéseinek száma.

A Gascogne-i kék kopó és a Rókakopó 4-4 bejegyzéssel szerepel, ami rávilágít arra a tényre, hogy a Crufts Dog Show a népszerűektől a ritka fajtákig minden kutya ünnepe!

Csoportonként legmagasabb nevezési számmal az alábbi fajtákat regisztrálták:

 • Gundog group: Labrador Retriever – 543
 • Hound group: Whippet – 388
 • Terrier group: Staffordshire Bull Terrier – 341
 • Pastoral group: Border Collie – 303
 • Toy group: Cavalier King Charles Spaniel – 286
 • Utility group: Bulldog – 235
 • Working group: Siberian Husky – 184

A Labrador Retriever nemcsak a saját csoportjában vezeti a nevezési statisztikát, de az 543 regisztrált egyeddel az összes nevezett fajta között is a családok kedvence áll az első helyen. Ezzel éppen megelőzte a tavalyi csúcstartót, az 519 kutyával regisztrált Golden Retrievert.

Mint mindig, az esemény igazán nemzetközi ízét a 3171 tengerentúlról érkező kutya adja meg. A résztvevő kutyák összesen 42 külföldi országból érkeznek a Crufts Dog Showra.

A nevezések statisztikájában természetesen a házigazda Egyesült Királyság áll az első helyen, majd Olaszország és számtalan más olyan ország is részt vesz még, mint például Görögország, Románia, Japán, Málta, Izrael, Thaiföld, Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok. Íme, azon országok, akik a nevezések tekintetében az első 10 helyet foglalják el a Show-ban:

 1. Egyesült Királyság – 16 738
 2. Olaszország – 366
 3. Franciaország – 317
 4. Németország – 289
 5. Hollandia – 286
 6. Írország – 266
 7. Oroszország – 254
 8. Belgium – 177
 9. Lengyelország – 174
 10. Svédország – 164

Magyarországot 55 kutya képviseli a Crufts Dog Showban! Kívánok nekik és tulajdonosaiknak, felvezetőiknek sok sikert, sok szép győztes címmel öregbítsék hazánk hírnevét! 🙂

A show további versenyei és bemutatói

Nézzük, mennyi érdekes és különleges versenyt, programot kínál még a Crufts a résztvevőknek és a vendégeknek:

A kutyás sportok közül az Agilityt említhetjük elsőként, ez az egyik legkedveltebb. Az Agilityben a kutyák különböző akadályokon áthaladva egy időfutamon keresztül versenyeznek, illetve manővereznek a tulajdonosok irányításával. Bár a kutyák és tulajdonosaik nagyobbrészt Angliából, Walesből és Skóciából érkeznek, a verseny mégis nemzetközi.

Az Obedience szintén egy népszerű kutyás sport, mellyel ugyancsak találkozhatunk a Crufts Dog Show 4 napja alatt. A kutya és mestere a mozgás, az engedelmesség és játék szintézisében bizonyíthatja, hogy ők a legjobb team. Az Obedience minden fajtájú és küllemű, adottságú kutya és vezetője számára lehetőséget nyújt a sportolásra és versenyzésre, méghozzá egyenlő esélyekkel. Itt a kutyának és vezetőjének kapcsolata, megértése, kölcsönös együttműködése a mérce.

A “Flyball” versenyeivel is találkozhatunk, mely a leggyorsabb kutyák váltója. Csapatonként négy kutya versenyez egymás ellen kiesési formában. A csapatok az előző évi eredményeik alapján qualifikálják magukat a döntőbe.

A Crufts Dog Show következő érdekfeszítő versenye a szabadstílusú zenei verseny, más néven “Heelwork to Music”. A kutyának be kell mutatnia a tanított parancsok megértését és tudását, ezzel belefoglalja engedelmességi képességeit egy koreografált gyakorlaton belülre, amit a felvezető egy kiválasztott zenére kidolgozott.

Az Scruffts versenyeiben a keresztezett kutyák bizonyíthatják rátermettségüket és ügyességüket is az „Agility”, az „Obedience” és a „Heelwork Music” számokban.

Sokszínű munkakutya bemutatókat is láthat a nagyközönség, például rendőrségi, vadászkutya, melyek nagyon érdekesek és látványosak.

A Southern Golden Retviever csapat bemutató előadása is minden évben lenyűgözi nézőit.

A “Friend for Life” verseny győztesének bejelentése a közönségszavazatok alapján. Ez talán a legkedveltebb verseny, mivel a mentálisan és fizikailag sérült embereket a legnagyobb nehézségeken átsegítő kutyák történetei egyszerűen csodálatosak.

A “Pets as Therapy”, vagyis a terápiás kutyák éves versenye is a showban kerül kihirdetésre.

A “Young Kennel Club” és a nemzetközi Junior Handling versenyekben a gyermekeké és a fiataloké a főszerep.

A “Discover Dogs” rendezvény a 3-as csarnokban, ahol több mint 200 kutyafajtával lehet megismerkedni, az érdeklődő első kézből kaphat tanácsokat az egyes fajtákról, azok ápolásáról, képzéséről, neveléséről, beszélhet a fajták tenyésztőivel, találkozhat tulajdonosokkal. És meg lehet ölelni minden kutyát a csarnokban.

És természetesen a sok-sok árus és az általuk favorizált termékek és szolgáltatások, a shopping… ami rengeteg résztvevőt, kiállítót és vendéget is vonz.

Érdekes tények! Tudtad?

A Crufts 2020-ban 129 éves.

A Crufts Dog Show az alapítójáról, Charles Cruft-ról kapta a nevét, aki utazó ügynökként járta az országot és kutyaeledelt árult. 1886-ban Charles megszervezte első kiállítását, mely Terrier Klubkiállítás volt, majd 5 évvel később, 1891-ben az első Crufts Dog Showt, amely már minden fajtának helyet adott.

Az első Best In Showt egy Agár nyerte meg.

Az évek során 82 Best In Show nyertes kutya volt 44 különböző fajtából.

A Cocker Spániel nyerte a legtöbb Best In Showt hét győzelemmel, majd az Ír Szetter, az Uszkár és a Welsh Terrier követte, amelyek mindegyike 4 alkalommal nyert, a Labrador a 30-as években háromszor nyert, viszont az óta nem diadalmaskodott!

A legidősebb Best In Showt nyert kutya a Jet névre hallgató Flat Coated Retviever volt, aki 2011-ben 9 évesen és 7 hónaposan nyert.

A legfiatalabb Best In Show nyertes egy Bulldog volt, aki 1952-ben 1 évesen és 3 hónaposan nyert!

Az 1991-es Centenáriumi Show az akkori 22 973 – as nézőszámával a világ legnagyobb kutyakiállításává emelte a Cruftsot, mellyel bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe.

A 2019-es Crufts Dog Show rekord látogatói számot ért el, 166 500 vendég vett részt a 4 napos rendezvényen.

A 2020-as Crufts Dog Show önkéntes segítőinek száma – beleértve a gondnokoktól a „Discover Dogs” program fajtaszakértőkig – több mint 5000 embert foglal magába.

A 4 napos kiállítás után a takarítással körülbelül 350 kilogramm kutyaszőr illetve kutyaprém kerül ki a NEC Rendezvényközpontból.

A Crufts weboldala több mint 2,5 millió megtekintést ér el a show előkészítésekor, és a show alatt!

A látogatók fele több mint 6 órát tölt el a show-ban!

A kiállítás leglátogatottabb része a kereskedelmi standok, az összes látogató 83% keresi fel nézelődés vagy vásárlás céljából!

A látogatók 90%-a minősítette a rendezvényt kiválónak vagy jónak!

A látogatók 81%-ának van saját kutyája!

Crufts Dog Show, a kutyák legnagyobb ünnepe

„Köszönjük mindenkinek, aki nevezett a showra! Nagy örömmel várunk minden kutyát és tulajdonost, akik a Cruftsot egy csodálatos eseménnyé fogják varázsolni, legyen szó azokról, akik évről-évre lojálisan visszatérnek, vagy azokról, akik első ízben tisztelik meg a világ legnagyobb kutyakiállítását a részvételükkel”ezekkel a gondolatokkal várja a kiállítókat és szeretett kutyáikat a Crufts Dog Show elnöke, Tom Mather.


A rendezvény ideje alatt élő közvetítést láthatsz a Crufts Dog Show eseményeiről, a különböző sportversenyekről, és kutyás bemutatókról, valamint a BIS programról. Ha szeretnéd nézni az élő közvetítést, kérlek, 2020. március 05-én, 06-án, 07-én és 08-án látogass vissza hozzám, a kiállítás eseményeit, programjait a szerzői weboldalam főoldaláról nyomon követheted! Megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂


Az információk és a kiemelt kép forrása:

A Crufts Dog Show hivatalos weboldala


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönöm! 🙂


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂 ❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂