A Westminster Dog Show Amerika legrégebbi és legjelentősebb kutyás showja. A Westminster Kennel Club szervezésében 2021. június 11 és 13 között kerül megrendezésre Tarrytownban, a festői szépségű Lyndhurst Kastély parkjában. A sport, az engedelmességi, és junior handlerek versenye mellett a fő esemény a 2 napos nagy presztizsű kutyakiállítás.

Amerika híres kutyakiállítása újból megnyitja kapuit, de csak a kiállítók és kutyáik előtt, az idén látogatók és árusok nem vehetnek részt. Az érdeklődők a média felületeken, a FOX csatornáin, vagy a Westminster Kennel Club honlapján az online közvetítésén keresztül követhetik a 3 napos rendezvény eseményeit.

A Westminster Dog Show több mint egy évszázada varázsolja el a kutyák rajongóit. Az éves kutyakiállítás, valamint a Masters Agility és a Masters Obedience Bajnokságok igazi élményt nyújtanak mind a szereplők, mind a nézők számára.

4 kutyafajta debütál az idén a zöld szőnyegen, az argentin dog1, a biewer terrier2, a barbet3 és a laekenois4 egyedei elsőként kerülnek bemutatásra világ leghíresebb kiállításának arénájában. A fajták rövid bemutatása a cikk végén.

2021. június 13-án az Empire State Building tornya a Westminster színeiben, lila és arany színben fog világítani a Westminster Dog Show tiszteletére.

A Westminster Dog Show programjai

2021. június 11 – péntek

A rendezvény a 8. Masters Agility Bajnoksággal startol. A selejtezők 08.00 és 16.00 óra között zajlanak. A döntőre 19.00 és 21.00 óra között kerül sor.

Élő közvetítés:

2021. június 12 – szombat

A 145. Westminster Kennel Club Dog Show 1. napján a hagyományos fajtabírálatokra kerül sor, 09.00 és 16.30 között az alábbi csoportok kutyáit várják a ringekbe:

Hound Group – Ez a csoport 1930 óta létezik, vadászkutyák csoportja. E csoportba tartoznak a falka kutyák, az agarak, a beagle, a basset hound, a tacskó, akik kiváló szaglóérzékükkel nyomon követik, megtalálják és őrzik a vadat.

Toy Group – A toy kutyákat arra tenyésztették, hogy társai legyenek az embereknek. Tele vannak élettel és szellemiségükben gyakran hasonlítanak a nagyobb unokatestvéreikhez. Ebbe a csoportba tartozik a pomerániai törpespitz, a papillon, a chihuahua, a máltai selyemkutya, a mopsz és a toy uszkár is.

Non-Sporting Group – Az AKC azokat a fajtákat sorolta ebbe a csoportba, amelyek tulajdonságaik alapján a másik hat csoportba nem illenek bele, nem sportkutyák, viszont kiváló társai az embereknek. Ebbe a csoportba tartozik a bulldog, a dalmata, az uszkár, a chow-chow és még sok más egyéb fajta.

Herding Group – Ez a csoport 1983-ban kivált a Working csoportból. Az ide tartozó fajták természetes terelő ösztönnel rendelkeznek és céljuk az, hogy a gazdákat és farmereket szolgálják munkájukkal, az állatállományt terelik át egyik helyről a másikra. Ilyen fajták a briard, collie, bobtail.

Szintén szombaton indul a Junior Showmanship, a junior handlerek versenye. 09.00 és 16.30 között a selejtezők várnak a versenyzőkre.

Videó összefoglaló a junior handlerek selejtezőjéről:

Este 19.30 és 23.00 óra között kerül sor a BIS programra, a Hound, a Toy, a Non-Sporting és a Herding Group győzteseit mérik össze egymással.

Videó összefoglaló a kutyakiállítás első napjáról:

2021. június 13 – vasárnap

A 145. Westminster Kennel Club Dog Show 2. napján 09.00 és 16.30 között a következő csoportok kutyáinak bírálatára kerül sor:

Sporting Group – Ebbe a csoportba a vadmadarak vadászatához tenyésztett kutyákat sorolták, ők mindannyian a vadászok segítői, általában nagy energiával és stabil temperamentummal rendelkeznek. A pointerek és a szetterek felkutatják, állják és felzavarják a kisebb vadmadarakat, a spánielek felzavarják és megszerzik a vízimadarat, a retrieverek felkutatják, megszerzik és visszahozzák a vadmadarat a szárazföldről és a vízből egyaránt.

Working Group – A csoportba tartozó fajták általában erős testalkatúak, intelligensek és különböző feladatokat látnak el, többek között őrzik a házat és az állatállományt, de más sokrétű feladatok ellátásában is kiválóan teljesítenek. Ebbe a csoportba tartozik a boxer, az akita, a szent bernáthegyi és még sok más fajta.

Terrier Group – Ebbe a csoportba tartoznak azok a kutyák, akik megsemmisítik a kártevőket. A “Terrier” a latin eredetű terra (föld) szóból származik, mivel ezeknek a kicsi kutyáknak határozottnak, bátornak és agilisnak kell lenniük ahhoz, hogy a patkányok, a rókák és egyéb föld alatt élő kártevők ellen menjenek. Ebbe a csoportba tartozik az összes terrier, és a törpe schnauzer is.

Szintén vasárnap, 09.00 és 16.30 között kerül sor a 6. Masters Obedience Championship versenyre.

Élő közvetítés:

A Junior Showmanship, a junior handler bajnokság is folytatódik, 09.00 és 16.30 között selejtezőkre várják a versenyzőket.

A junior handlerek versenyének fináléja, a Junior Showmanship Finals este 19.00 órától kerül megrendezésre, a selejtezőkből továbbjutott versenyzőket mérik össze egymással.

Este 19.00 órai kezdettel a BIS programban a Sporting, a Working és a Terrier csoportok győzteseiből kiválasztásra kerülnek a legjobbak.

Fokozott óvintézkedések a koronavírus miatt

A Westminter Kennel Klub a pandémia miatt szigorító intézkedéseket hozott. A kiállítás hagyományos, februári időpontját júniusra módosították, és a zárt belső terű, New York-i Madison Square Gardenből átkerült Tarrotownba, a Lyndhurst  Kastélypark területére.

A Westminster Dog Show rendezvényein való részvételt szigorú szabályokhoz kötötték. A belépéshez minden résztvevőnek igazolnia kell a COVID-19 elleni védőoltás meglétét, vagy az első eseményen való részvétel előtt 72 órával el kell végeztetni egy PCR-tesztet, amit be kell mutatnia a belépés előtt.

Az események alatt minden résztvevőnek maszkot kell viselnie, és a társadalmi távolságtartás szabályait betartania. A Real Health App segítségével minden résztvevőnek ki kell töltenie a „COVID-19 jelek és tünetek” kérdőívet, minden olyan napon, amelyen részt vesz.

A 2021-es Westminster Dog Show rendezvényei nagyrészt a szabadban zajlanak, hogy megfeleljenek a COVID-19 egészségügyi és biztonsági követelményeinek. Étel és ital megvásárolható lesz a rendezvényen, de a szervezők felhívják a figyelmet, hogy a maszk levételekor senki ne felejtse el a társadalmi távolságtartást fenntartani.

Az új helyszín a Lyndhurst Kastélypark

A történelmi Lyndhurst kúria, más néven Jay Gould birtok, egy gótikus stílusban épült Kastély, amelyet 67 hektáron gyönyörűen megtervezett park vesz körül. A birtok a New York-i Tarrytown-ban, a Hudson folyó mellett fekszik.

A kastély korábban Jay Gould iparmágnás tulajdonában volt. Gould legfiatalabb fia, Frank Jay Gould lelkes tulajdonosa, tenyésztője és kiállítója volt a szent bernáthegyi fajtának. A 19. század végén és a 20. század elején sok kutyakiállításon vett részt az általa tenyésztett kutyákkal, több alkalommal a Westminster Dog Show-ban is. Frank Jay Gould kennelének nevét a Lyndhurst Choice nevű birtokról kapta.

A Lyndhurst kúria 1973 és 2009 között, több mint három évtizeden át volt kutyakiállítások házigazdája.

Amerikában a Westminster Dog Show a kutyák legnagyobb ünnepe

A Westminster a világban évek óta úgy ismert, mint a legnagyobb kutyás show. Ez a népszerű USA Network élő tv-közvetítésének köszönhető, segítségével az elmúlt 20 évben a Westminster az emberek életében a kutyák ünnepévé vált. Kiemeli, hogy résztvevői valós kutyák és valódi emberek egy nagyszerű családi-kutyás sportban, emlékeztetve ezzel a nézőket és a rajongókat arra, hogy a Best In Show győztes kutya a valóságban olyan kutya, aki otthon ül mellettünk a kanapén.

Kutyás hitvallás

A Westminster Kennel Club szilárd meggyőződéssel hiszi és támogatja, hogy a családok számára egy kiskutya illetve felnőtt kutya legjobb beszerzési forrása a felelős tenyésztő, aki azzal a céllal tenyészt, hogy javítsa a fajta egészségi és fizikai tulajdonságait. El kell érni, hogy a tenyésztők folyamatosan tanulmányozzák a törzskönyveiket, és javítsák a tenyész állományukat, végeztessék el a fajta specifikus öröklődő betegségek kiszűrésére és megelőzésére szolgáló előírt egészségügyi szűrővizsgálatokat, szocializálják a kölyökkutyáikat és kísérjék végig őket a további életükben is. A felelős tenyésztők büszkék a kutyáikra, és részt vesznek a fajtaszervezetek tevékenységeiben, hogy az évek alatt megszerzett tudásukat a fajta és a fajta iránt rajongó emberek szolgálatába állítsák.

A Westminster Kennel Club Amerika legrégebbi kutyás szervezete. Hosszú történelme során sok mindent megélt. Nézzünk most vissza a kezdetekig, és lássuk, miként hódította meg a Westminster Dog Show előbb Amerikát, majd az egész világot! 

A kutyák szeretetéből indult

1876-ban vadász- és sportkutyás úriemberek egy csoportja rendszeresen találkozik egy manhattani szálloda bárjában, hogy a vadászatokon elért sporteredményeiket megosszák egymással, és dicsérjék kutyáik tehetségét. A kutyák szeretetéből kiindulva úgy döntenek, hogy létrehoznak egy klubot, melyet a kedvenc találkozó helyükről, a Westminster Hotelről neveznek el. A klub, amelynek neve hivatalosan Westminster Tenyésztő Egyesület lett, az első évben pointereknek és egyéb vadászkutyáknak rendezett sportvadászatokat és terepgyakorlatokat. A Kennel Club saját kennellel és saját kutyákkal rendelkezett, tagjainak első pointere Sensation névre hallgatott, akit abban az időben a legszebb fejű pointerként tartottak nyilván. Emlékét a klub a logójában a mai napig őrzi.

sensation

Még a megalakulás évében, Amerika centenáriumi ünnepének alkalmából a Westminster Tenyésztő Egyesület elvállalja egy kutyakiállítás megszervezését Philadelphiában. A kiállítás sikerén felbuzdulva a tagok úgy döntenek, megrendezik a saját kutyakiállításukat is, hogy ne csak a vadászversenyeken, de a kiállítási ringben is lehetővé tegyék kutyáik összehasonlítását. Ekkor változtatták meg nevüket, amely 1877-től lett hivatalosan is Westminster Kennel Club.

Az első kutyakiállítás nagy sikert hozott

Az első kiállításra 1877. május 08-án került sor, melyet New Yorkban, a Gilmore’s Garden-ben (előfutára a Madison Square Gardennek) tartottak. A “The First Annual New York Bench Show of Dogs” kiállítást főképp a vadászfajták számára rendezték, 1201 kutyát mutattak be, pointereket, szettereket, spánieleket, retrievereket és több más vadászfajtát.

A kiállításra már az első napon 8000 látogató volt kíváncsi.“Mindenki divatosan öltözött és a levegőben a jó modor illatát lehetett érezni” – írta korabeli beszámolójában a New York Times. “A második napon 20 000 látogatót vonzott a show,és  a harmadik napon is pontosan ugyanennyit” – irha a “The Dog Show: 125 Years of Westminster” című könyvében William F. Stifel. Az eredetileg 3 napra tervezett kiállítás olyan sikert hozott, hogy a közönség elsöprő érdeklődését kielégítendő plusz egy nappal meghosszabbították.  A 4. nap bevételeit az ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) állatvédő szervezetnek adományozták azzal a céllal, hogy létesítsenek menhelyeket a kóbor és fogyatékkal élő állatok számára.

A “Forest and Stream” vadászati magazin így számolt be az eseményről: „Pontatlan megfogalmazás lenne azt mondani, hogy a városban múlt héten megrendezett kutyakiállítás sikeres volt. Ami valójában történt, az minden várt elképzelést felülmúlt, a 4 napos show a kutyák, a tulajdonosaik, és a szervezők csodálatos diadala volt. Megkérdőjelezzük, hogy korábban valaha is összegyűlt volna New Yorkban egyszerre ilyen sok ember, akik a város kultúrájának, gazdagságának és előkelőségének jelentős részét képviselték.”

A Westminster Dog Show meghódítja Amerikát

A látványos kezdet után a következő években a Westminster Dog Show iránt tovább nőtt az érdeklődés, a kiállításon bemutatott kutyák száma emelkedett, ezért a show a Gilmore’s Gardenből áttelepült az új helyszínre, és a Madison Square Garden-ben került megrendezésre. A Westminster Kennel Club pozíciója mindinkább erősödött, és ez érezhető volt a kiállítási ringekben is. A folyamatos fejlődés újabb lépcsőjeként 1948-ban a Westminster Dog Show első ízben ültetett le több millió nézőt a TV képernyők elé, a kiállításról sugárzott első televíziós közvetítés óriási nézettséget hozott. A Westminster Dog Show teljes egészében Amerika kutyakiállítása lett.

A kutyakiállítás működési elve

A kutyakiállítások működési elve egységes szabályokon alapul, a felvezetett kutyákat a szerint minősítik, hogy mennyire felelnek meg a fajtájuk meghatározott szabványának, vagyis a fajtastandardnak. Azt a kutyát, amelyik a lehető legjobban szemlélteti ezt a szabványt, a fajta legjobbjának választják, megkapja a Best Of Breed címet, majd a fajtát képviselve folytatja a versenyt a csoport összevetésen.

A Kennel Club részéről a felkészülés egy-egy Westminster kiállításra egy teljes évet igényel. Első lépésként a bírákat választják ki és kérik fel. Jelenleg több mint 40 bíró minősíti a 7 csoport kutyáit.

Az Amerikai Kennel Club szabályai szerint 1884-től kezdődően minden résztvevő kutyát regisztrálni kell az AKC-ben, és az elismert kiállítási szabályok szerint bemutatni a versenyen. A kiállítás népszerűsége és presztízse miatt 1992-től az AKC korlátozta a nevezett kutyák számát (2500), és kizárólag csak az Amerikai Kennel Club bajnokai vehettek részt rajta, azok a kutyák, akik az előző évben rendezett kisebb kiállításokon bizonyos számú pontot összegyűjtöttek a megszerzett győzelmeik után. Később az AKC módosította ezt a szabályt, a kutyáknak az addigi két kötelezően előírt nagyobb kiállítási győzelem közül csak az egyikre van szükségük a Champion címhez, de ez a cím nem szükséges a kiállításon való részvételhez. Minden fajta öt legjobb kutyája (az előző év október 31-ig megszerzett pontok alapján), valamint mindegyik fajta nemzeti speciál kiállításának BOB címet elért kutyája nyomtatott meghívót kap postai úton, és jogosulttá válik a korai nevezésre. Az első határidő leteltét követően más kutyák, akik szintén minőségi kutyák, és akiknek legalább egy nagyobb győzelme van, még nevezhetnek, összesen 2800 kutya nevezésére van lehetőség! Ez biztosítja, hogy csak a legjobb kutyák kapnak esélyt a Westminster megtisztelő BIS címének elnyerésére.

Bármely fajtájú kutya, beleértve a keresztezett illetve keverék kutyákat is, részt vehet a kiállítás agility versenyén. Az agilityben legjobban teljesítő keresztezett vagy keverék kutya megkapja az „All American Dog” (Minden Amerikai Kutyája) címet.

Színes tények és érdekességek

A Kennel Club megalakulása az Amerikai kontinensen előrébb datálható, mint a villanykörte és az automobil feltalálása, a Brooklyn-híd és a Washington emlékmű átadása, valamint a kosárlabda és a World Series, az amerikai baseball megjelenése.

A Westminster Kennel Club megalapítása hét évvel előzi meg az irányító testületnek, az Amerikai Kennel Clubnak a létrehozását. A Westminster Kennel Club és a Philadelphiai Kennel Club tagjai 1877-ben megalkottak egy sor kiállítási szabályzatot és rendeletet, majd e szabályok felügyeletére feljebbviteli tanácsot hoztak létre, ez volt az AKC elődje. Az Amerikai Kennel Klub 1884-ben jött létre. A Westminster Kennel Club volt az első tagszervezet, aki csatlakozott az AKC-hez.

A korának leggazdagabb amerikai férfija, J.P. Morgan collie tenyésztő gyakorta állított ki a Westminster Dog Showban. 1895-ben az egyik bajnok kutyáját tragédia érte, megfulladt a Westminsteren. Trénere a kutya halálát az „öngyilkosság egyértelmű esetének” nevezte.

A Westminster történelmében csupán egyetlen kutya volt, aki egymás után 3 évben a legszebbnek lett ítélve: Ch. Warren Remedy, a foxterrier 1907-ben, 1908-ban és 1909-ben is hazavitte a megtisztelő BIS címet.

Az évek során 7 kutya nyert egynél többször a Best In Show-ban. Legutóbb 1971-ben és 1972-ben egy Chinoe’s Adamant James nevű angol springer spániel.

A világon egyedüliként egy papillon – Ch. Loteki Supernatural Being – fajtájú kutyának sikerült a World Dog Show BIS címét (1998) és a Westminster BIS címét (1999) is megszereznie.

Az Empire State Building 2004-ben tisztelte meg első ízben a Westminstert világításával, ez a toronyból a Westminter színeiben, lila és arany színben világított.

2005-ben volt első ízben élő közvetítés aznapi lefedettséggel és a fajta bírálatok fénypontjának előtérbe helyezésével a Westminster Kennel Club hivatalos honlapján. Ez azonnali és hatalmas sikert aratott.

Nem kell fiatalnak lenni a győzelemhez. Egy 10. évét betöltött Sussex spániel – Ch. Clussexx Three D. Grinchy Glee – volt a legidősebb BIS címet szerzett kutya, a legfiatalabb BIS győztes pedig egy hosszúszőrű collie – Laund Loyalty of Bellhaven – aki éppen aznap töltötte be a 9. hónapját.

A 2011-es évvel bezárólag a Westminster 134 kiállításán összesen mintegy 301 650 kutya fordult meg, 1705 küllembíró bírált legalább egyszer, néhányan viszont több mint huszonháromszor.

A Westminster Dog Show történelmében 250 000 dollár volt a legmagasabb összköltség, melyet egy kutya csúcsminőségű groomingjára, handlingjére, és népszerűsítési kampányára költöttek.

A Masters Agility Bajnokság1884-es indulása óta 2014-ben vehettek részt benne első ízben keresztezett és keverék kutyák, de nem voltak jogosultak és jelenleg sem azok a Best In Show-ba való továbbjutásra.

2016 óta 17 kutyafajta került felvételre a Showba.

Annak ellenére, hogy a labrador retviever Amerika legnépszerűbb fajtája, és a Westminster Kennel Club kutyakiállításán évről-évre a legnagyobb számú bejegyzéssel szerepel, a Labrador Retriever soha nem nyert még Best In Showt. Vajon miért? A szakértők szerint barátságos természetük megakadályozza őket abban, hogy a reflektorfénybe vágyjanak.

A 2019. évi Westminster Dog Showban való megmérettetésre összesen 204 kutyafajta vált jogosulttá, és 2800 kutya versenyzett a díjakért.

A kutyakiállítás az eltelt 144 év alatt átvészelt számos hóvihart és áramszünetet, túlélte a nagy gazdasági világválságot, a két világháború éveit és egy vontatóhajó sztrájkot, amely a város bezárását fenyegette. így a Westminster Dog Show az ország második leghosszabb, folyamatosan megrendezett sporteseménye lett, csak a Kentucky Derbyt rendezik hosszabb ideje, de csupán két évvel (1875 a kezdőév).

Az első Westminster Dog show óta Amerikában megválasztottak 29 férfi Elnököt. A kiállítás túlélte a Madison Square  Garden három előző verzióját, 2020-al bezárólag az MSG IV.-ben rendezték meg, 2021-ben pedig visszaköltözött a festői szépségű Lyndhurst birtokra.

Westminster csak egy van!

A Westminster Kennel Club, és híres kiállítása az évek során több millió néző figyelmét keltette fel, azokét, akik részt vettek a kiállításon, több millió televízió nézőét (az 1948-as első adás óta), több százezer kiállítóét és az utóbbi években nézők millióinak figyelmét az internet, és a közösségi média segítségével. Ma már a kutyakiállításról több mint 20 különböző ország 600 különböző médiája, illetve újságírója tudósít. A kiállítás mintegy 35 000 résztvevőt vonz és 10 millió televízió nézőt.


Jegyzetek:

A 145. Westminster Dog Show-ban debütáló 4 kutyafajta rövid bemutatója:

  1. Az argentin dog nagytestű, izmos, és erős vadászkutya. Argentinában, Cordoba tartományban tenyésztették ki az 1920-as években, munkájával a veszélyes vadak felkutatását, üldözését és leterítését szolgálta. Szaglása, bátorsága és gyorsasága, valamint izmos testfelépítése révén tökéletes választás volt a vaddisznók, pumák, és más pusztító ragadozók vadászatára. Az argentin dog kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, néha domináns viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel, a látogatókkal eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban lelkesen fogadja.
  2. A biewer terrier Németországból származik, elegáns megjelenésű, hosszú, puha és selymes szőrzetű fajta. Szőrzetének színe: trikolor (fehér, fekete, cser), csokoládébarna és fehér, kék-fehér. A biewer terrier intelligens, vidám és nagyon odaadó társasági kutya. Fejlett  humorérzékkel rendelkezik, mindig játékos, szinte pajkos, de csupa szív és odaadó a gazdáival szemben. Nagyon jól kijön a gyerekekkel és más kutyákkal, a macskákat viszont nem kedveli. A biewer terrier felettébb okos, intelligenciája meghaladja az átlagot. Imádja az embereket, hűséges, lágyszívű, szelíd, szerető és gondoskodó kutya különösen a gazdái iránt.
  3. A barbet francia eredetű vízi vadászkutya, nevét jellegzetes szakálláról kapta. Rusztikus fajta, amelynek gyökerei már a 16. században megtalálhatóak voltak. A 18. század végére elterjedt Franciaországban (barbet), Olaszországban (barbone) és Németországban (pudel) és sokáig a barbetet és a pudlit egy fajtának tartották. Később a pudlit elegánsabbnak tenyésztették, elsősorban ölebnek, míg a barbet megmaradt munkakutyának. A barbet nem túl elegáns, kissé torzonborz megjelenésű kutya. Feje szögletes, szeme sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete hosszú, kissé göndör. Színe fekete, szürke vagy sárgásbarna, fehér foltokkal. A barbet szimata nem túl jó, viszont bátor, szívós, fáradhatatlan, engedelmes kutya. Főként vízi munkájáról nevezetes. Nagyszerű vadkacsavadász.
  4. A laekenois, a belga juhászkutyák egyike, a belga Henrietta belga királyné kedvenc kutyája volt, ezért fajtaneve is az ő kastélyának (Château de Laeken) nevét őrzi. Különleges megjelenésű, jó felépítésű eb. Értelmes, éber, eleven, szívós és bátor fajta, amely nagyon szeret dolgozni. Rendkívül kitartó. A családjához erősen kötődik és végtelenül hűséges, a nemkívánatos személyek ellen vadul megvédi őket és tulajdonukat is. Akit ismer és szeret, ahhoz nagyon lojális, de idegenekkel szemben meglehetősen tartózkodóan viselkedik. A laekenois általában jól kijön a gyerekekkel. Más kutyákkal szemben olykor kissé domináns módon viselkedik. A hívatlan vendégeket megállítja, s eleinte a meghívottakkal szemben is gyanakvó. Nemcsak nyájak, hanem lenföldek őrzésére is használták. A vászonkészítés nagyon elterjedt volt Antwerpen környékén, azon a helyen, ahonnan a fajta származik. A learatott lent, amit mezőn hagytak fakulni, kutyákkal őriztették. Mindkét világháború idején kiemelkedő hírvivő kutya volt. Játékos fajta, jól tanítható.

Az információk forrása:

A Westminster Kennel Club Dog Show hivatalos honlapja>>


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönöm! 🙂


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂 ❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂