Anglia híres kutyakiállítása 1 év kihagyás után újból megnyitja kapuit: 2022. március 10 és 13 között a Birminghami NEC Rendezvényközpont a kutyák szerelmeseinek paradicsomává változik.

A Crufts Dog Show a világ legnagyobb kutyás eseménye, középpontjában a nemzetközi kutyakiállítással, felejthetetlen sport versenyekkel és bemutatókkal, melyekkel megünnepeljük a legjobb barátaink tehetségét és az életünkben betöltött szerepüket, azt az egyedülálló és különleges kapcsolatot, amelyet megosztanak velünk, tulajdonosokkal!

Több mint 16 000 törzskönyvezett kutyát vár a Crufts Dog Show 4 napján a rendezvény házigazdája, az angol Kennel Club, valamint több mint 100 000 résztvevőt, kiállítót és vendéget.

Az angol Kennel Club üdvözli a Crufts kiállítóit és vendégeit

1948 óta e nagyszabású rendezvény szervezője és házigazdája, a 149 éves múltra visszatekintő The Kennel Club. Az angol Kennel Club a legnagyobb Szervezet az Egyesült Királyságban, amely nagy súlyt helyez a kutyák jólétére, egészségére, helyzetükre a családokban és képzésükre is. A cél annak biztosítása, hogy a kutyák egy boldog és egészséges életet éljenek a felelős tulajdonosaikkal, családjaikkal.

„A Kennel Club nevében üdvözlöm a világ legnagyobb kutyakiállításán résztvevő kutyabarátokat. A Crufts Dog Show-val ünnepeljük mindazt, ami nagyszerű az ember legjobb barátjában. A fantasztikus bemutatókkal és a Discover Dogs területével együtt több mint 20 000 kutya fogja bemutatni tudását, illetve fog versenyezni a neves Crufts Dog Show 4 napja alatt. Nem lehet megúszni, hogy idén alacsonyabb a nevezés, de bizonytalan időket élünk, és a Kennel Club örül, hogy 2022-ben ismét megrendezheti a Crufts Dog Showt. Azt is el kell ismerni, hogy a Crufts az egyetlen kiállítás, amelyre a kutyáknak kvalifikálniuk kell magukat, és 2021-ben kevesebb lehetőség volt ennek elérésére, nem csak az Egyesült Királyságban, hanem sok más országban is, amelyek normál körülmények között jelentősen növelik az esemény nemzetközi ízét.” – mondja Tom Mather, a Crufts elnöke.

Majd így folytatja: „A Crufts mindenki számára nyújt valami érdekeset,  és úgy tűnik, ez az év sem lesz kivétel. A kiállítás látogatói megcsodálhatják a kutyák sokféleségét, láthatják a felvezetőkkel való jó együttműködésüket, tanúi lehetnek rátermettségüknek a különböző sportversenyekben és egyéb bemutatókban. A “Discover Dogs” rendezvény naponta jó lehetőséget kínál megismerni az egyes kutyafajtákat, több mint 200 fajta törzskönyvezett egyedeivel és tenyésztőikkel találkozhatnak a vendégek a 3-as csarnokban, első kézből kaphatnak tanácsokat az egyes fajták neveléséről, ápolásáról, képzéséről.”

A Kennel Club szomorú döntést hozott

A Kennel Club, mint a Crufts szervezője elítéli az Orosz Föderáció fegyveres erőinek Ukrajna elleni invázióját. A körülmények fényében úgy döntöttek, hogy az oroszországi kiállítóknak megtiltják a Cruftson való versenyzést 2022-ben. A döntést nehéz szívvel hozták meg, mivel tisztában vannak vele, hogy a kialakult helyzetről nem az emberek tehetnek, hanem az ország vezetői.

Idézve a Crufts honlapján olvasható nyilatkozatból:

„Szívünk együtt dobban és gondolatainkban együtt érzünk mindenkivel, akiket érint az emberi jogok megsértése. Ukrajnában élő barátaink és kutyáik az életüket féltik, mi pedig megteszünk mindent azért, hogy támogatni tudjuk őket.”

Helyszín: a NEC Kiállítási Központ

A NEC az Egyesült Királyság legnagyobb rendezvényközpontja. Központi fekvésű helyszín az ország szívében, évente 500 eseménynek ad otthont és 3 millió látogatót fogad. 16 500 parkolóhely áll rendelkezésre, hogy a látogatók biztonságban tudhassák járműveiket.

A NEC 1976-ban nyitotta meg kapuit. Az eltelt több mint 40 év alatt jelentősen nőtt a méret, és sikerült elérniük, hogy az Egyesült Királyság első számú kiállítási rendezvény helyszínévé váljon a szervezők, a kiállítók, és a látogatók számára egyaránt. Az eredetileg 7 kiállító teremből álló komplexum mára már 18-ra bővült, nem beszélve a 32 konferenciateremről és a szabadtéri területekről.

Biztonsági szabályok

Az arcmaszk használata javasolt a kiállítási területen és a NEC buszokon, a 11 év alatti gyermekek mentesülnek az arcmaszk viselési kötelezettség alól.

A fertőtlenítő állomások a kiállítói- és vendégek számára fenntartott kapuknál, bejáratoknál, a ruhatáraknál, az illemhelyiségekben,  a vendéglátóhelyeken, a csarnokok bejáratai mellett, és a közösségi tereken lesznek kihelyezve. Fokozott tisztán tartás és fertőtlenítés a zsúfolt érintkezési pontokon, például a felvonókban, pultokon, illemhelyiségekben, ajtókon és korlátokon.

A kormány iránymutatásaival összhangban az optimális mennyiségű friss levegő folyamatosan biztosítva lesz a helyszínen a COVID-19 terjedési kockázatának minimálisra csökkentése érdekében. Ez magában foglalja a mechanikus szellőző berendezések teljes újbóli üzembe helyezését, valamint a szűrés korszerűsítését, hogy megfelelően biztosítva legyen a tiszta levegő keringése az egész NEC-ben. Ez minden területen kiegészül a természetes szellőztetéssel, ajtók és ablakok nyitásával.

A NEC hatalmas helyszín, ahol rengeteg hely biztosítja a vendégek kényelmét és biztonságát a látogatás során. A helyszínen fontos a társadalmi távolságtartás, fontos, hogy legyünk tekintettel a többi látogatóra is.

A Crufts Dog Show kiállítási programja

A Crufts több mint 16 000 törzskönyvezett kutya részvételével 2022. március 10 és 13 között 4 napon át felvonultatja a fajták legszebbjeit. A küllembírók egészséges, a fajtákban kimagaslóan szép küllemű és példamutató viselkedésű kutyákat díjaznak, akik délután újból ringbe szállnak a csoportgyőztes címért.

A show kutyák az alábbi hét csoportban versenyeznek a fődíjért, a nagy ezüst Best In Show trófeáért:

 • Gundog group (Vadászkutyák csoportja)
 • Hound group (Vadászkutyák másik csoportja)
 • Pastoral group (Pásztorkutyák csoportja)
 • Terrier group (Terrierek csoportja)
 • Toy group (Kistestű kutyák, ölebek csoportja)
 • Utility group (Vegyes csoport)
 • Working group (Munkakutyák csoportja)

A Crufts Dog Show bírálatainak csoportonkénti elosztása ekként alakul:

2022. március 10-én, csütörtökön bírálják a Working és a Pastoral csoportba tartozó kutyákat.
2022. március 11-én, pénteken kerül sor a Terrier és a Hound csoportok fajtáinak bírálatára.
2022. március 12-én, szombaton az Utility és a Toy csoport kutyáit bírálják.
2022. március 13-án, vasárnap a Gundog csoport fajtái kerülnek bírálatra.

Első ízben a Cruftson: szűrővizsgálatok tenyésztők számára

A Kennel Club a bulldog, a francia bulldog, és a mopsz tenyésztői számára ingyenes szemvizsgálatot valamint légzésfunkciós vizsgálatot kínál a 2022. évi Crufts Dog Show keretein belül.

A Kennel Club és a British Veterinary Association által közösen finanszírozott napi 60 szemvizsgálati időpont ingyenes, ami összesen 240 ingyenes időpontot biztosít a kiállítás 4 napja alatt a tenyésztők számára.

Az ingyenes szemvizsgálatot érkezési sorrendben foglalják le, és a beérkezésük sorrendjében osztják ki. Kiállítóként 1 kutyára korlátozva, és csak azok vehetnek részt, akik korábban nem vizsgáltatták meg kutyájuk szemét, februártól lehetett időpontot foglalni az ingyenesen igénybe vehető vizsgálatokra.

A Kennel Club első ízben kínál ingyenes légzésfunkciós értékelést bulldogok, francia bulldogok és mopszok számára a Cruftson. Az értékelések csak március 12-én, szombaton lesznek elérhetők.

Az érdeklődő kiállítók beszélhetnek az értékelőkkel, akik a 4-es teremben állnak majd rendelkezésre, vagy felkereshetik a Kennel Club 3. teremben található standját, hogy megbeszéljék az értékelést.

Vanessa McAlpine, a Crufts kiállítás menedzsere elmondta: „Ez egy mesés ajánlat azoknak a kiállítóknak, akik a Cruftson mutatkoznak be, és szeretnék megvizsgáltatni kutyájuk szemét, vagy a fontos légzésfunkciós osztályozási rendszer segítségével értékeltetni szeretnék őket. A tenyészállomány szűrésével a tenyésztők felhasználhatják az információkat az öröklődő szembetegségek vagy légzési problémák kiküszöbölésére vagy csökkentésére.”

Az idei show számokban

A Kennel Club statisztikája szerint 2022-ben 200 regisztrált kutyafajtából 16 296 egyed vesz részt a showban.

A Crufts sokszínűségét a bemutatott fajták folyamatos növekedése garantálja. Az idei évben bemutatkozik a félhosszú szőrű pireneusi juhászkutya 2 egyeddel képviselve a fajtát. Történelmet írnak majd a magyar pumik is, akik első ízben lépnek a ringbe a saját osztályaikban 31 kutyát felvonultatva, és 124 év kihagyás után visszatér a Harrier fajta is 21 nevezett kutyával!

A 2020-as évhez képest az idén 40%-al nőtt az ír vízispániel, az arab agár, a kis oroszlánkutya és a kanadai eszkimó kutya fajták bejegyzéseinek száma.

Ezzel szemben a török kangal és a rókakopó 1-1 bejegyzéssel szerepel, ami rávilágít arra a tényre, hogy a Crufts Dog Show a népszerűektől a ritka fajtákig minden kutya ünnepe!

Csoportonként legmagasabb nevezési számmal az alábbi fajtákat regisztrálták:

 • Gundog group: golden retriever – 458
 • Hound group: whippet -382
 • Terrier group: staffordshire bull terrier – 306
 • Pastoral group: border collie – 253
 • Toy group: mopsz – 223
 • Utility group: dalmata – 202
 • Working group: berni pásztorkutya – 140

A golden retriever nemcsak a saját csoportjában vezeti a nevezési statisztikát, de a 458 regisztrált egyeddel az összes nevezett fajta között is a családok kedvence áll az első helyen. Ezzel éppen megelőzte a 2020-as év csúcstartóját, a labrador retrievert. A legmagasabb nevezési számmal az alábbi fajtákat regisztrálták:

 1. golden retriever – 458
 2. labrador retriever – 456
 3. whippet – 382
 4. cocker spániel – 321
 5. staffordshiere bull terrier – 306
 6. border collie – 253
 7. ír szetter – 251
 8. border terrier – 233
 9. flat coated retriever – 224
 10. dalmata – 202

Mint mindig, az esemény igazán nemzetközi ízét a 1843 tengerentúlról érkező kutya adja meg. A résztvevő kutyák összesen 38 külföldi országból érkeznek a Crufts Dog Showra.

A nevezések statisztikájában természetesen a házigazda Egyesült Királyság áll az első helyen, majd Olaszország és számtalan más olyan ország is részt vesz még, mint például Görögország, Románia, Indonézia, Málta, Izrael, Kanada és az Egyesült Államok. Íme, azon országok, akik a nevezések tekintetében az első 10 helyet foglalják el a Show-ban:

 1. Egyesült Királyság – 14 453
 2. Olaszország – 265
 3. Írország – 244
 4. Franciaország – 202
 5. Németország – 175
 6. Hollandia – 130
 7. Lengyelország – 95
 8. Svédország – 95
 9. Belgium – 84
 10. Spanyolország – 69

Magyarországot 36 kutya képviseli a Crufts Dog Showban! Kívánok nekik és tulajdonosaiknak, felvezetőiknek sok sikert, sok szép győztes címmel öregbítsék hazánk hírnevét!🙂

A show további versenyei és bemutatói

Nézzük, mennyi érdekes és különleges versenyt, programot kínál még a Crufts a résztvevőknek és a vendégeknek:

A kutyás sportok közül az Agilityt említhetjük elsőként, ez az egyik legkedveltebb. Az Agilityben a kutyák különböző akadályokon áthaladva egy időfutamon keresztül versenyeznek, illetve manővereznek a tulajdonosok irányításával. Bár a kutyák és tulajdonosaik nagyobbrészt Angliából, Walesből és Skóciából érkeznek, a verseny mégis nemzetközi.

Az Obedience szintén egy népszerű kutyás sport, mellyel ugyancsak találkozhatunk a Crufts Dog Show 4 napja alatt. A kutya és mestere a mozgás, az engedelmesség és játék szintézisében bizonyíthatja, hogy ők a legjobb team. Az Obedience minden fajtájú és küllemű, adottságú kutya és vezetője számára lehetőséget nyújt a sportolásra és versenyzésre, méghozzá egyenlő esélyekkel. Itt a kutyának és vezetőjének kapcsolata, megértése, kölcsönös együttműködése a mérce.

A “Flyball” versenyeivel is találkozhatunk, mely a leggyorsabb kutyák váltója. Csapatonként négy kutya versenyez egymás ellen kiesési formában. A csapatok az előző évi eredményeik alapján qualifikálják magukat a döntőbe.

A Crufts Dog Show következő érdekfeszítő versenye a szabadstílusú zenei verseny, más néven “Heelwork to Music”. A kutyának be kell mutatnia a tanított parancsok megértését és tudását, ezzel belefoglalja engedelmességi képességeit egy koreografált gyakorlaton belülre, amit a felvezető egy kiválasztott zenére kidolgozott.

Az Scruffts versenyeiben a keresztezett kutyák bizonyíthatják rátermettségüket és ügyességüket is az „Agility”, az „Obedience” és a „Heelwork Music” számokban.

Sokszínű munkakutya bemutatókat is láthat a nagyközönség, például rendőrségi, vadászkutya, melyek nagyon érdekesek és látványosak.

.A “The Kennel Club Hero Dog Award”, korábban „Friends for Life”  verseny győztesének bejelentése a közönségszavazatok alapján. Ez talán a legkedveltebb verseny, azokat a kutyákat ünnepli, akik életre szóló szolgálatot, támogatást, szeretetet és odaadást nyújtanak. A mentálisan és fizikailag sérült embereket a legnagyobb nehézségeken átsegítő kutyák történetei egyszerűen csodálatosak.

A “Pets as Therapy”, vagyis a terápiás kutyák éves versenye is a showban kerül kihirdetésre.

A “Young Kennel Club” és a nemzetközi Junior Handling versenyekben a gyermekeké és a fiataloké a főszerep.

A “Discover Dogs” rendezvény a 3-as csarnokban, ahol több mint 200 kutyafajta törzskönyvezett egyedeivel lehet megismerkedni, az érdeklődő első kézből kaphat tanácsokat az egyes fajtákról, azok ápolásáról, képzéséről, neveléséről, beszélhet a fajták tenyésztőivel, találkozhat tulajdonosokkal. És meg lehet ölelni minden kutyát a csarnokban.

És természetesen a sok-sok árus és az általuk favorizált termékek és szolgáltatások, 550 kereskedelmi standon vásárolhatsz… ami rengeteg résztvevőt, kiállítót és vendéget is vonz.

Érdekes tények! Tudtad?

A Crufts Dog Show az alapítójáról, Charles Cruft-ról kapta a nevét, aki utazó ügynökként járta az országot és kutyaeledelt árult. 1886-ban Charles megszervezte első kiállítását, mely Terrier Klubkiállítás volt, majd 5 évvel később, 1891-ben az első Crufts Dog Showt, amely már minden fajtának helyet adott.

A kiállítás első BIS címével a Primley Scepter névre hallgató agarat koronázták meg. Azóta 85 BIS győztes szerezte meg ezt a rangos címet, és mellé megkapta az ezüst Keddell Memorial Trophy másolatát. A Kennel Club szóvivője megerősítette, hogy a győztes pénzdíjat is kap, de ez a díj inkább a presztizsről szól.

A Keddell Memorial Trophy a Best In Show fődíja. A világ egyik legtöbbet fotózott trófeája. 86 centiméter magas, az alappal együtt, és 8,5 kilogramm súlyú, 1925-ben készítette a Martin Hall & Company. A trófeát Robert Keddellről nevezték el, aki Charles Cruft kiállításainak fő szervezője volt 1894-től 1924-ig. Eredetileg fajtatrófea volt, a Crufts család által rendezett utolsó két kiállításon viszont a BIS győztesnek ítélték oda. Mindkét alkalommal a H.S. Lloyd’s Cocker Exquisite Model of Ware nevű cocker spániel nyerte el. 1948-ban, a Kennel Club által rendezett első Crufts kiállításon ismét felajánlották a Keddell Memorial Trophy trófeát a BIS győztesnek. 1969 és 1972 között a Reserve Best Terriernek ítélték oda, de 1973-tól ez lett a Crufts Dog Show Best In Show trófeája, amelyet a győztes soha nem vihet haza, és éjjel-nappal saját testőre van a Crufts Show alatt.

A Cocker spániel nyerte a legtöbb Best In Showt hét győzelemmel, majd az ír szetter, az uszkár és a welsh terrier követte, amelyek mindegyike 4 alkalommal nyert, a labrador a 30-as években háromszor nyert, viszont az óta nem diadalmaskodott!

A legidősebb Best In Showt nyert kutya a Jet névre hallgató flat coated retviever volt, aki 2011-ben 9 évesen és 7 hónaposan nyert.

A legfiatalabb Best In Show nyertes egy bulldog volt, aki 1952-ben 1 évesen és 3 hónaposan nyert!

A Crufts 1986-ban megmutatta, hogy ugyanúgy törődik a kutyák egészségével és jóllétével, mint a szépségével. Ebben az évben a Cruftson elindult a Better British Breeder kampány, melynek célja, hogy minden kölyökkutyát táplálási útmutatóval, féregtelenítési és oltási igazolvánnyal, valamint elővásárlási szerződéssel adjanak el, ha a vevő valamikor a jövőben bármely ok miatt nem tudna tovább gondoskodni a kutyáról.

Az 1988-es Best In Show győztes, a Starlite Express of Valsett nevű angol szetter már egy ismert híresség volt, aki szerepelt a Pedigree országos plakátkampányában.

Az 1991-es Centenáriumi Show a 22 973 – as nézőszámával a világ legnagyobb kutyakiállításává tette a Cruftsot, mellyel bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe.

1994-ben a Crufts újdonsága volt a Discover Dogs terület, ahol a potenciális tulajdonosokat arra ösztönözték, hogy beszéljenek az egyes kutyafajták tenyésztőivel, hogy megtudják, melyik fajta illik leginkább az életmódjukhoz.

2011-ben egy London szívében található állatmenhely bull típusú fajtáit is bemutatták a kiállításon, rávilágítva ezeknek a kutyáknak a helyzetére, amelyeket gyakran státusz szimbólumként vásárolnak meg, majd elhagynak.

A 2019-es Crufts Dog Show rekord látogatói számot ért el, 166 500 vendég vett részt a 4 napos rendezvényen.

2020-ban több mint 155 000 látogató vett részt a 4 napos rendezvényen, ami a járványhelyzet ellenére is csak 7%-al kevesebb az előző évihez képest!

A 2020-as Crufts Dog Show önkéntes segítőinek száma – beleértve a gondnokoktól a „Discover Dogs” program fajtaszakértőkig – több mint 5000 embert foglal magába.

A Crufts az Eukanuba, az IAMS, a James Wellbeloved, a Royal Canin, az Arden Grange, a CORE, a Natures Menu, a Purina PRO, a WHIMZEES, a YuMOVE, a Dorwest and Skinners támogatásával büszkélkedhet.

A 4 napos kiállítás után a takarítással körülbelül 350 kilogramm kutyaszőr illetve kutyaprém kerül ki a NEC Rendezvényközpontból.

A Crufts weboldala több mint 2,5 millió megtekintést ér el a show előkészítésekor, és a show alatt!

A látogatók fele több mint 6 órát tölt el a show-ban!

A kiállítás leglátogatottabb része a kereskedelmi standok, 2022-ben 550 stand várja a vendégeket, az összes látogató 83% keresi fel nézelődés vagy vásárlás céljából!

A látogatók 90%-a minősítette a rendezvényt kiválónak vagy jónak!

A látogatók 81%-ának van saját kutyája!

Crufts Dog Show, a kutyák legnagyobb ünnepe

„Természetesen a Crufts nem lenne Crufts a kiállítók nélkül. Köszönjük mindenkinek, aki részt vesz a kiállításon, és szeretettel várunk minden olyan kutyát és a gazdiját, akik ilyen csodálatos eseménnyé varászolják a Crufts-ot, legyen szó akár évről-évre visszatérőkről, akár azokról, akik először élik meg a Crufts Dog Show varázsát”– ezzel a gondolatokkal várja a kiállítókat és kutyáikat a Crufts Dog Show elnöke, Tom Mather.

A rendezvény ideje alatt élő közvetítést láthatsz a Crufts Dog Show eseményeiről, a különböző sportversenyekről, és kutyás bemutatókról, valamint a BIS programról.

2022. március 10 – csütörtök

2022. március 11 – péntek

2022. március 12 – szombat

2022. március 13 – vasárnap


Az információk és a kiemelt kép forrása:

A Crufts Dog Show hivatalos weboldala


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönöm! 🙂


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel! 🙂