Anglia híres kutyakiállítása újból megnyitja kapuit: 2023. március 09 és 12 között a Birminghami NEC Rendezvényközpont a kutyák szerelmeseinek paradicsomává változik.

A Crufts Dog Show a világ legnagyobb kutyás eseménye, középpontjában a nemzetközi kutyakiállítással, felejthetetlen sport versenyekkel és bemutatókkal, melyekkel megünnepeljük a legjobb barátaink tehetségét és az életünkben betöltött szerepüket, azt az egyedülálló és különleges kapcsolatot, amelyet megosztanak velünk, tulajdonosokkal!

A rendezvény házigazdája, a 150 éves angol Kennel Club

1948 óta e nagyszabású rendezvény szervezője és házigazdája az angol Kennel Club, mely a legnagyobb szervezet az Egyesült Királyságban. A Kennel Club nagy hangsúlyt fektet a kutyák jólétére, egészségére, helyzetükre a családokban és képzésükre is. Céljuk annak biztosítása, hogy a kutyák egy boldog és egészséges életet éljenek a felelős tulajdonosaikkal, családjaikkal.

A Kennel Clubot Mr. Sewallis Evelyn Shirley, parlamenti képviselő alapította tizenkét férfitársával együtt 1873. április 04-én. A Kennel Club megalapításának célja az volt, hogy a népszerű, új tevékenységek, mint például a kutyakiállítások és a field trial versenyek egységes szabályrendszerrel rendelkezzenek. Ez volt az első nemzeti kennel klub a világon. A Kennel Club az idén ünnepli 150 éves fennállását. A „pozitív változást hozni a kutyák életébe” célkitűzésükkel szeretnének „pozitív változást hozni nemcsak a kutyák, de a gazdáik számára is”.

24 000 kutyát és 130 000 résztvevőt várnak az idei Crufts Dog Showba

Vanessa McAlpine, a Kennel Club rendezvényszervezési igazgatója, a Crufts fő szervezője így nyilatkozott: „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy újból megrendezhetjük a Crufts Dog Showt. A 2023-as évben a világjárvány előtti teljes Crufts programmal térünk vissza, a Junior Warrant döntőjével és a Joe Cartledge Memorial International Junior Handling versenyével. Az idei év nagyon különleges a Kennel Club számára, mivel fennállásának 150 éves évfordulóját ünnepeljük, és örömünkre szolgál, hogy egy különleges évfordulós versennyel emlékezhetünk meg erről a történelmi évről.

Az eseménydús 4 napon 222 regisztrált kutyafajtából összesen 19 026 egyed vesz részt a kiállítás 4 napján. A különböző sportversenyeken indulókkal együtt összesen 24 000 kutya fogja megmutatni tehetségét a rendezvényen, a mentőkutyák és keresztezettek is megmérettetik magukat az élet minden területéről különböző kategóriákban, különböző szinteken és tudományágakban, mint például az Agility, a Heelwork to Music, a Flyball és az Obedience.

A kutyák iránt érdeklődők számára visszatér a népszerű Discover Dogs terület, ahol több mint 200 különböző kutyafajtát mutatnak be, lehetővé téve a leendő kutyatulajdonosok számára, hogy találkozzanak a különböző fajtákkal, és szakértőkkel beszélhessenek arról, mit jelent egy kutyatársat vállalni.

A Kennel Club lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy többet megtudjanak az olyan tevékenységekről, mint a Young Kennel Club a 6-24 éves gyerekek és fiatalok számára, valamint a Good Citizen Dog Training program. Szakértők állnak majd rendelkezésre, hogy tájékoztassák a látogatókat a kutyák egészségének és jólétének javítása érdekében végzett munkáról, beleértve a Kennel Club Charitable Trust által végzett kutatás finanszírozásával kapcsolatos információkat is.

A Crufts egy különleges versennyel ünnepli a Kennel Club 150 éves jubileumát

A 2022-es év Egyesült Királyságbeli BIS győztes kutyáinak versenye a Celebration Stakes nevet viseli, amellyel a Crufts Dog Show a Kennel Club 150 éves évfordulója előtt tiszteleg. A Celebration Stakes versenyre való kvalifikációhoz egy kutyának 2022-ben meg kellett nyernie a Best In Show díjat az Egyesült Királyság egy general Championship kiállításán.

A jubileumi osztály bírája Zena Thorn-Andrews nemzetközi küllembíró, a Drakesleat drótszőrű törpetacskók és ír farkaskutyák tenyésztője. A döntősöket a BIS programban láthatjuk, március 9-én, csütörtökön este 19.00 órai kezdéssel.

A következő tíz versenyző erősítette meg részvételi szándékát a jubileumi versenyen:

 1. Alaszkai malamut: Ch. Chayo Cause Celebre, Tulajdonos: Mrs. S. Ellis-Payne
 2. Basset griffon vendéen: Dutch. Ch. Forget-Me-Not v. TumTum’s Vriendjes, Tulajdonos: Mr. GM & Mrs. AN Huikeshoven
 3. Border terrier: Ch. Otterbobs Tolson, Tulajdonos: Mr. J. & Mrs. H. Gilpin
 4. Bullmasztiff: Ch. Hyerdunscar On A Mission with Coulbymoor JW, Tulajdonos: Mrs. J. Davies
 5. Deerhound: Ch. Ormanstar Dark Shadow, Tulajdonos: Mrs. S. Taylor
 6. Dobermann: Ch. Manzart Wise Guy, Tulajdonos: Mrs. A. Everley & Mr. N. Hughes
 7. Nagy dán dog: Ch. Selmalda Jealous Guy, Tulajdonos: Ms. L & Mr. A. Chappell
 8. Uszkár: Ch. Huffish Rewrite The Stars with Atastar, Tulajdonos: Mr. P. Langdon
 9. Weimari vizsla: Sh.Ch. Gunalt Hendricks, Tulajdonos: Messrs.D. Alcorn & G. Ingram
 10. Whippet: Ch. Créme Anglaise’s Irish Cream, Tulajdonos: Messrs. J.W. Akerboom & K. van der Schaaf

A Crufts szerette volna megünnepelni a Kennel Club különleges évfordulóját, így született meg a 150. évfordulós Celebration Stakes ötlete. Az eredeti tervek szerint csak a general all-breed Championship kiállítások Best In Show győztes kutyái lettek volna jogosultak. Mivel egyes kutyák több alkalommal is megnyerték a Best in Show-t, más kutyák pedig az idén nem tudnak részt venni a Crufts-on, ezért úgy döntöttünk, hogy a versenyt megnyitjuk a 2022-es év bármely general Championship kiállításának Best in Show győztes bajnoka előtt, ami egy bajnokokkal teli felállást eredményezett. A Celebration Stakes versenyben 10 bajnok kutyát láthatunk, akik kétségtelenül izgalmas eseményt biztosítanak az arénában lévő nézők számára, amely méltó a Kennel Club különleges évfordulójához” – mondja Vanessa McAlpine, a Crufts show menedzsere.

Helyszín: a NEC Kiállítási Központ

A NEC az Egyesült Királyság legnagyobb rendezvényközpontja. Központi fekvésű helyszín az ország szívében, évente 500 eseménynek ad otthont és 3 millió látogatót fogad. 16 500 parkolóhely áll rendelkezésre, hogy a látogatók biztonságban tudhassák járműveiket.

A NEC 1976-ban nyitotta meg kapuit. Az eltelt több mint 40 év alatt jelentősen nőtt a méret, és sikerült elérniük, hogy az Egyesült Királyság első számú kiállítási rendezvény helyszínévé váljon a szervezők, a kiállítók, és a látogatók számára egyaránt. Az eredetileg 7 kiállító teremből álló komplexum mára már 18-ra bővült, nem beszélve a 32 konferenciateremről és a szabadtéri területekről.

Tudtad, hogy az eltelt évek alatt a Crufts Dog Show 4 különböző helyszínen került megrendezésre? 1891 és 1939 között Islingtonban, a „Royal Agricultural Hall” rendezvényközpontban, 1948 és 1978 között az Olympia Kiállítási Központban Londonban. 1978-ban a kiállítási kinőtte a régi helyszínt és a következő évtől átköltözött a londoni Earls Court Kiállítási Központba, mely 1990-ig volt a show helyszíne. 1991-ben a Crufts Centenáriumi Show már egy nagyobb és modernebb helyszínen, a Birminghami NEC  Kiállítási Centrumban került megrendezésre, mely azóta is a kiállítás helyszíne.

A Crufts Dog Show kiállítási programja

A Crufts több mint 19 000 törzskönyvezett kutya részvételével 2023. március 09 és 12 között 4 napon át felvonultatja a fajták legszebbjeit. A küllembírók egészséges, a fajtákban kimagaslóan szép küllemű és példamutató viselkedésű kutyákat díjaznak, akik délután újból ringbe szállnak a csoportgyőztes címért.

A show kutyák az alábbi hét csoportban versenyeznek a fődíjért, a nagy ezüst Best In Show trófeáért:

 • Gundog Group (Vadászkutyák csoportja)
 • Hound Group (Vadászkutyák másik csoportja)
 • Pastoral Group (Pásztorkutyák csoportja)
 • Terrier Group (Terrierek csoportja)
 • Toy Group (Kistestű kutyák, ölebek csoportja)
 • Utility Group (Vegyes csoport)
 • Working Group (Munkakutyák csoportja)

A Crufts Dog Show bírálatainak csoportonkénti elosztása ekként alakulmárcius 09-én, csütörtökön bírálják a Gundog csoportba tartozó kutyákat.

2023 március 09-én, csütörtökön bírálják a Gundog csoportba tartozó kutyákat.
2023. március 10-én, pénteken kerül sor a Working és a Pastoral csoportok fajtáinak bírálatára.
2023. március 11-én, szombaton a Terrier és a Hound csoport kutyáit bírálják.
2023. március 12-én, vasárnap az Utility és a Toy csoportok fajtái kerülnek bírálatra.

Szűrővizsgálatok tenyésztők számára a Crufts Dog Showban

A Kennel Club újból lehetőséget biztosít a tenyésztőknek szűrővizsgálatok igénybevételére a kiállítás ideje alatt, kedvezményes DNS teszt és szemvizsgálat áll rendelkezésre az összes kutyafajta számára, valamint ingyenes BOAS felmérés és szemvizsgálat a brachycephal fajták részére.

A Kennel Club a bulldog, a francia bulldog, és a mopsz tenyésztői számára ingyenes szemvizsgálatot és légzésfunkciós vizsgálatot kínál a Crufts keretein belül, valamint ingyenes BVA/KC/ISDS szemvizsgálatot a bulldogok, francia bulldogok, a pekingi palotakutyák, a mopszok, és a shih-tzu fajták tenyésztői számára. A BVA/KC/ISDS szemvizsgálatokat a 2-es csarnokban található állatorvosi központban végzik.

A Kennel Club és a British Veterinary Association által közösen finanszírozott napi 60 szemvizsgálati időpont ingyenes, ami összesen 240 ingyenes időpontot biztosít a kiállítás 4 napja alatt a tenyésztők számára.

Az ingyenes szemvizsgálatot érkezési sorrendben foglalják le, és a beérkezésük sorrendjében osztják ki. Kiállítóként 1 kutyára korlátozva, és csak azok vehetnek részt, akik korábban nem vizsgáltatták meg kutyájuk szemét, februártól lehetett időpontot foglalni az ingyenesen igénybe vehető vizsgálatokra. Az értékelések csak március 12-én, vasárnap lesznek elérhetők. Az érdeklődő kiállítók beszélhetnek az értékelőkkel, akik a 4-es csarnokban állnak majd rendelkezésre.

Vanessa McAlpine, a Crufts kiállítás menedzsere elmondta: „A Crufts az egészséges és a boldog kutyák ünnepe, és reméljük, hogy a felajánlott ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat minél többen igénybe veszik. A tenyészállomány szűrésével a tenyésztők felhasználhatják az információkat az öröklődő szembetegségek vagy légzési problémák kiküszöbölésére vagy csökkentésére. A Kennel Club egészségügyi csapata a rendezvény teljes ideje alatt készen áll, hogy segítséget nyújtson azon kutyatulajdonosok és tenyésztők számára, akik a kutyák egészségének jobbítására irányuló programok és kezdeményezések iránt érdeklődnek.”

Az idei show számokban

A Kennel Club statisztikája szerint 2023-ban 222 regisztrált kutyafajtából 19 026 egyed vesz részt a showban.

A Crufts sokszínűségét a bemutatott fajták folyamatos növekedése garantálja. Az idén a bajor hegyi véreb történelmet ír, és először kap saját fajtaosztályt, 6 kutya verseng a címért.

A bajor hegyi véreb egy munkakutya, akit mindenekelőtt a sérült vagy halott zsákmány felkutatására használnak. Kifinomult orra, vadászösztöne és nyomkövető tehetsége a zsigereiben van. Egy igazi specialista, ha a lelőtt vad felkutatásáról van szó. Szívesen dolgozik, kiváló a teljesítménye és rettenthetetlen a természete. A vadászok hű társként tartják számon, akinek kiváló tulajdonságai vannak – jelleme szilárd, igazi nyomkövető tehetség és ugat, ha meglátja a vadat.  Ahhoz képest, hogy vadászkutya, a bajor hegyi véreb kifejezetten nyugodt és kiegyensúlyozott. Egy bajor hegyi vérebnek ki kell élnie vadászösztönét, és használnia kell az orrát. Ha testileg és szellemileg is megfelelően le van fárasztva, emberközeli és barátságos. Ha családban él, ragaszkodó és türelmes – még a gyerekekkel is. Ez azonban csak akkor van így, ha az igényei ki vannak elégítve.

Egyes fajták nevezési száma nőtt, másoké csökkent

A 2022-es évhez képest az idén 50%-al nőtt a kerry bleu terrier, a norvég elkhound, a japán akita inu és az angol toy terrier nevezéseinek száma. Ezzel szemben a komondor és a svéd lapphund fajtákból mindössze 1-1 kutyát regisztráltak, ami rávilágít arra a tényre, hogy a Crufts Dog Show a népszerűektől a ritkább fajtákig minden kutya ünnepe!

Csoportonként legmagasabb nevezési számmal az alábbi fajtákat regisztrálták:

 • Gundog Group: labrador retriever – 537
 • Hound Group: whippet – 400
 • Terrier Group: staffordshire bull terrier – 349
 • Toy Group: cavalier King Charles spániel – 260
 • Utility Group: dalmata – 237
 • Pastoral Group: border collie – 291
 • Working Group: újfoundlandi – 174

A labrador retriever nemcsak a saját csoportjában vezeti a nevezési statisztikát, de a 648 regisztrált egyeddel az összes nevezett fajta között is a családok kedvence áll az első helyen. Ezzel éppen megelőzte a 2022-es év csúcstartóját, a golden retrievert. A legmagasabb nevezési számmal az alábbi fajtákat regisztrálták:

 • labrador retriever – 648
 • golden retriever – 593
 • whippet – 476
 • angol cocker spániel – 419
 • flat coated retriever – 406
 • staffordshire bull terrier – 404
 • border collie – 361
 • ír szetter – 316
 • cavalier King Charles spániel – 299
 • rhodesian ridgeback – 283

A sebezhetőként nyilvántartott angol és ír fajtákat az alábbi nevezési számokkal regisztrálták a showba:

 1. gordon szetter – 199
 2. welsh springer spániel – 164
 3. ír farkaskutya – 137
 4. angol szetter – 130
 5. soft coated wheaten terrier – 90
 6. curly coated retriever – 81
 7. black and tan angol toy terrier – 76
 8. greyhound – 76
 9. lanceshire healer – 75
 10. welsh corgi cardigan – 75

A sebezhető, őshonos fajták olyan brit, és ír eredetű kutyafajták, amelyek csökkenő regisztrációs számuk miatt sérülékenynek számítanak. Fennáll a veszélye annak, hogy ezek a fajták eltűnnek az emberek életéből, mert vagy nem tudnak a létezésükről, vagy nem tartják őket divatosnak. Az Egyesült Királyság 10 legnépszerűbb kutyafajtája (például a labrador, francia bulldog, angol cocker spániel) az évente regisztrált kölyökkutyák számának több mint 60%-át teszik ki. Egyes fajták egyedszáma olyan alacsony, hogy a brit közvélemény számára teljesen ismeretlenek, ami aggodalomra ad okot, mert ez azt jelenti, hogy azokat a fajtákat, amelyek tökéletesen illeszkedhetnek az emberek életmódjához, figyelmen kívül hagyják más fajták javára, amelyek esetleg nem, egyszerűen azért, mert nem annyira ismertek.

Mint mindig, az esemény igazán nemzetközi ízét a 3000 tengerentúlról érkező kutya adja meg, ez a benevezett kutyák 18%-a. A résztvevő kutyák összesen 48 külföldi országból érkeznek a Crufts Dog Showra.

A nevezések statisztikájában természetesen a házigazda Egyesült Királyság áll az első helyen, majd Franciaország és számtalan más olyan ország is részt vesz még, mint például Görögország, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Málta, Izrael, Kanada és Japán. Íme, azon országok, akik a nevezések tekintetében az első 10 helyet foglalják el a Show-ban:

 1. Egyesült Királyság – 15 569
 2. Franciaország – 398
 3. Olaszország – 387
 4. Írország – 333
 5. Németország – 332
 6. Hollandia – 307
 7. Belgium – 211
 8. Lengyelország 210
 9. Svédország – 196
 10. Csehország – 160

Magyarországot 61 kutya képviseli a Crufts Dog Showban! Kívánok nekik és tulajdonosaiknak, felvezetőiknek sok sikert, sok szép győztes címmel öregbítsék hazánk hírnevét!🙂

A show további versenyei és bemutatói

Nézzük, mennyi érdekes és különleges versenyt, programot kínál még a Crufts a résztvevőknek és a vendégeknek:

A kutyás sportok közül az Agilityt említhetjük elsőként, ez az egyik legkedveltebb. Az Agilityben a kutyák különböző akadályokon áthaladva egy időfutamon keresztül versenyeznek, illetve manővereznek a tulajdonosok irányításával. Bár a kutyák és tulajdonosaik nagyobbrészt Angliából, Walesből és Skóciából érkeznek, a verseny mégis nemzetközi.

Az Obedience szintén egy népszerű kutyás sport, mellyel ugyancsak találkozhatunk a Crufts Dog Show 4 napja alatt. A kutya és mestere a mozgás, az engedelmesség és játék szintézisében bizonyíthatja, hogy ők a legjobb team. Az Obedience minden fajtájú és küllemű, adottságú kutya és vezetője számára lehetőséget nyújt a sportolásra és versenyzésre, méghozzá egyenlő esélyekkel. Itt a kutyának és vezetőjének kapcsolata, megértése, kölcsönös együttműködése a mérce.

A “Flyball” versenyeivel is találkozhatunk, mely a leggyorsabb kutyák váltója. Csapatonként négy kutya versenyez egymás ellen kiesési formában. A csapatok az előző évi eredményeik alapján qualifikálják magukat a döntőbe.

A Crufts Dog Show következő érdekfeszítő versenye a szabadstílusú zenei verseny, más néven “Heelwork to Music”. A kutyának be kell mutatnia a tanított parancsok megértését és tudását, ezzel belefoglalja engedelmességi képességeit egy koreografált gyakorlaton belülre, amit a felvezető egy kiválasztott zenére kidolgozott.

Az Scruffts versenyeiben a keresztezett kutyák bizonyíthatják rátermettségüket és ügyességüket is az „Agility”, az „Obedience” és a „Heelwork Music” számokban.

Sokszínű munkakutya bemutatókat is láthat a nagyközönség, például rendőrségi, vadászkutya, melyek nagyon érdekesek és látványosak.

.A “The Kennel Club Hero Dog Award”, korábban „Friends for Life”  verseny győztesének bejelentése a közönségszavazatok alapján. Ez talán a legkedveltebb verseny, azokat a kutyákat ünnepli, akik életre szóló szolgálatot, támogatást, szeretetet és odaadást nyújtanak. A mentálisan és fizikailag sérült embereket a legnagyobb nehézségeken átsegítő kutyák történetei egyszerűen csodálatosak.

A “Pets as Therapy”, vagyis a terápiás kutyák éves versenye is a showban kerül kihirdetésre.

A “Young Kennel Club” és a nemzetközi Junior Handling versenyekben a gyermekeké és a fiataloké a főszerep.

A “Discover Dogs” rendezvény a 3-as csarnokban, ahol több mint 200 kutyafajta törzskönyvezett egyedeivel lehet megismerkedni, az érdeklődő első kézből kaphat tanácsokat az egyes fajtákról, azok ápolásáról, képzéséről, neveléséről, beszélhet a fajták tenyésztőivel, találkozhat tulajdonosokkal. És meg lehet ölelni minden kutyát a csarnokban.

A NEC 25 hektáros területe és öt terme több mint 550 standdal zsúfolásig megtelik a show ideje alatt, hogy kielégítse a kutyatulajdonosok és négylábú barátaik vásárlási igényeit, a standokon pedig a nagy szervezetek, a kevésbé ismert kutyákkal foglalkozó szervezetek és a jótékonysági szervezetek egyaránt képviseltetik magukat. A Medical Detection Dogs és a West Midlands Police Dogs szervezetek speciális bemutatókat tartanak majd az arénában a kiállítás ideje alatt.

Crufts Dog Show, a kutyák legnagyobb ünnepe

A 2023-as rendezvényen összesen 24 000 kutya vesz részt, és 19 026 kutya verseng 222 fajtából a rangos Best In Show trófeáért, amelyet március 12-én, vasárnap este ítélnek oda. Tavaly a 6 éves flat-coated retriever, Baxer, teljes nevén Ch. Almanza Backseat Driver vitte haza a Best In Show trófea másolatát, miután megnyerte a Gundog csoportot. Tenyésztője: Ragnhild Ulin Svédország, tulajdonosa: Patrick Oware Norvégia.

„A négy nap mindig akciódús, és az izgatottságunk napról-napra nő, egészen vasárnap estéig, amikor kihirdetik a Kennel Club Hero Dog Award győztesét, és átadják a rangos Best In Show trófeát. A Crufts Dog Show valóban a kutyák legnagyobb ünnepe” ezzel a gondolatokkal várja a kiállítókat és kutyáikat Vanessa McAlpine, a Crufts kiállítás menedzsere.

A rendezvény ideje alatt élő közvetítést láthatsz a Crufts Dog Show eseményeiről, a különböző sportversenyekről, és kutyás bemutatókról, valamint a BIS programról.

2023. március 09 – csütörtök

 

2023. március 10 – péntek

2023. március 11 – szombat

2023. március 12 – vasárnap


Az információk és a kiemelt kép forrása:

A Crufts Dog Show hivatalos weboldala


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönöm! 🙂


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️ 🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel! 🙂