A hőguta leggyakoribb oka a kutyáknál a túlzásba vitt testmozgás, amely magába foglalja a gazdival való sétát, futást, játékot, edzést, gyakorlást – derül ki a legnagyobb ilyen jellegű tanulmányból, melyet a Nature tudományos folyóiratban tettek közzé.

Az angol Nottingham Trent Egyetem1 és a Royal Állatorvosi Főiskola2 kutatócsoportja megállapította, hogy az Egyesült Királyságban élő kutyák hőguta eseteinek háromnegyedéért (74%-áért) az erőkifejtés illetve a túlzásba vitt testmozgás a felelős. Sok ilyen eset a nyári hónapokban történt, a potenciálisan végzetes hőguta 68%-ban a gazdival való séta után következett be.

Önmagában a meleg időjárás volt felelős az esetek 13%-áért, míg a nyári melegben való utazás, vagy a forró, parkoló autóban hagyás az esetek 5%-áért. A hőguta egyéb kiváltó okai közé tartozott az állatorvosi rendelőben és a kutyakozmetikai szalonban történő kezelés, a levegőtlen, meleg lakásban tartózkodás, vagy a takaró alá szorulás.

Közel 400 kutya kapott hőgutát egyetlen év alatt az Egyesült Királyságban

A kutyák reagálása a szélsőséges nyári időjárásra kevéssé tanulmányozott jelenség a publikáció szerint. A kutatók az Egyesült Királyság állatorvosai által kezelt több mint 900 000 kutya anonimizált klinikai eseteit tanulmányozták. Megállapítást nyert, hogy 1222 kutya részesült állatorvosi ellátásban hőguta miatt az élete során, és csaknem 400 érintett egyed egyetlen év alatt. Ettől a valós számok magasabbak lehetnek, mert vannak olyan esetek, amelyek nincsenek dokumentálva.

A hőguta végzetes is lehet a kutyáknál, és a jövőben még gyakoribbá válhat a globális felmelegedés miatt, amit már most is tapasztalunk. A jelenlegi vizsgálatban az érintett kutyák 14,2%-a halt meg hőguta következtében.

„A kutyákat hasonló módon fogja érinteni a globális felmelegedés, mint minket, ugyanúgy figyelnünk kell rájuk a hőségben, mint saját magunkra és meg kell tennünk mindent, hogy megvédjük őket a potenciálisan halálos hőgutától” – mondja Emily Hall, a Nottingham Trent Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

Kockázati tényezők

A szerzők elemezték az adatokat, hogy meghatározzák, mely fajták szenvedtek leginkább a hőségben, és miért voltak sebezhetőbbek. Három olyan tényezőt találtak, amely kockázatot jelent a hőguta bekövetkeztében és a halálozásban, ezek pedig:

 1. a testsúly
 2. az életkor
 3. a koponya anatómiája

A veszélyeztetett kutyafajták a tanulmány szerint

Egyes kutyafajták nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint más fajták. Az első 5 veszélyeztetett fajta mellett a hőguta százalékos aránya szerepel.

 1. chow-chow  0,5%
 2. angol bulldog 0,4%
 3. francia bulldog 0,18%
 4. bordói dog 0,17%
 5. angol agár 0,15%.

Kevés esetszámmal az alábbi kutyafajták voltak még érintettek:

 • cavalier King Charles spániel
 • mopsz
 • golden retriever
 • angol springer spániel
 • német boxer
 • pomerániai törpespitz
 • staffordshire bull terrier
 • szibériai husky
 • beagle
 • törpe schnauzer
 • border collie
 • yorkshire terrier
 • labrador retriever
 • lurcher
 • német juhászkutya
 • angol cocker spániel
 • rottweiler
 • west highland white terrier
 • bichon frise
 • border terrier
 • Jack Russel terrier
 • shih-tzu
 • chihuahua
 • lhasa-apso

A rövid orrú, lapos arcú kutyákat rendkívüli módon veszélyezteti a hőguta

A bulldogok és a mopszok fokozottan ki vannak téve a hőguta kockázatának már akkor is, ha odakint pihennek meleg időben. A lapos arcú vagyis brachycephal kutyákat különösen veszélyezteti a hőguta, mivel lerövidített felső légúttal rendelkeznek, ami csökkenti a hűtőrendszerük hatékonyságát. Dr. Daniel Fletcher, az amerikai Cornell Kutatóegyetem Állatorvostudományi Karának docense elmondta, hogy minden állatorvos tisztában van a lapos arcú kutyák egészségi problémájával, és nagyon aggódnak értük.

A tanulmány megállapította, hogy a bulldogok, mopszok és más lapos arcú, rövid orrú kutyák alkotják a 9 legmagasabb kockázatú fajta többségét. Ebbe a csoportba azonban közepes fejformájú kutyák is tartoznak, mint például a golden retriever és az angol springer spániel. Emily Hall szerint ezeknél a fajtáknál örökletes okok miatt rosszindulatú hipertermia3 alakulhat ki, ami túlmelegedést eredményez. Hozzátette, hogy a veszélyeztetett fajták egy része „munkakutya”, akik lelkesek és alig várják, hogy a gazdájuk kedvére tegyenek.

Az idősebb kutyák hőállósága is alacsonyabb

Kiderült az is, hogy a fiatal kutyákat és a kan kutyákat veszélyezteti leginkább az edzés és gyakorlás miatt kialakult hőguta. Az idősebb kutyák hőállósága is alacsonyabb volt, a 12 éven felülieket 75%-kal nagyobb valószínűséggel kezelték hőguta miatt, mint a fiatalabbakat.

Dr. Fletcher szerint nemcsak a forróság veszélyes, de a hőmérséklet meredek emelkedése is, a kutyák nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni és túlmelegedhetnek.

A hőguta korai jelei

A hőguta olyan állapot, amellyel az állatorvosok gyakrabban számolnak, ahogy a globális hőmérséklet emelkedik.

A korai jelek közé tartozik:

 • a nehéz, ziháló légzés
 • az emelkedett testhőmérséklet
 • a túlzott szomjúság, egyben túlzott vízivás
 • a világos íny
 • sötétvörös vagy lila nyelv (kivéve lila nyelvű fajták)
 • zavartság és bizonytalanság
 • hányás
 • hasmenés
 • gyengeség.

Ha a kutyát nem hűtik le, és nem kap minél előbb állatorvosi kezelést, az állapot végzetes lehet.

A hőguta miatt állatorvoshoz forduló 7 kutyából 1 meghal

A hőguta egész évben előfordulhat az Egyesült Királyságban, de az esetek többségében májustól augusztusig tart. 

„Ahogy a világunk egyre melegebbé válik, a kutyáinkra fokozottan ügyelnünk kell, hogy ne melegedjenek fel, mert végzetes következményekkel járhat, ha nem tartjuk őket biztonságosan. Úgy tűnik, az emberek hallják a forró járművek veszélyeiről szóló üzenetet, de fontos tudniuk azt is, hogy a kutyák nemcsak a forró autókban halnak meg. Egy kutyával meleg időben sétálni, vagy futni ugyanolyan halálos lehet a kutya számára, ezért a kutyával való sétát érdemes áthelyezni kora reggelre, amikor még nem süt a nap és hűvös a levegő odakint” – mondja Emily Hall, a tanulmány társszerzője. Majd így folytatja: „Reméljük, hogy a tanulmány segít felvilágosítani az embereket a hőguta okairól, és így mind a tulajdonosoknak, mind az állatorvosoknak sikerül a fontos információkat átadnunk, amelyek felhasználhatók a leginkább veszélyeztetett kutyák azonosításához, valamint a hőguta gyorsabb felismeréséhez és kezeléséhez.”

A hőguta miatt állatorvoshoz forduló 7 kutyából 1 meghal annak következtében.

A kutyák még a hűvösebb napokon is túlmelegedhetnek a megerőltetéstől

Dr. Anne Carter, a Nottingham Trent Egyetem oktatója nyilatkozatában az alábbiakat emelte ki: „A kutyák hőguta kockázati tényezőinek és kiváltó okainak mélyebb megértése kulcsfontosságú. Gyanítjuk, hogy a hőguta esetek száma sokkal nagyobb lehet, mivel sok ilyen állapotú kutyát nem lehet állatorvosi rendelőbe vinni.”

Dr. Dan O’Neill, a Royal Állatorvosi Főiskola társállat-epidermiológia adjunktusa és a tanulmány társszerzője elmondta: „Az olyan kutyafajták iránti kereslet, mint a francia bulldog, a mopsz és az angol bulldog szárnyalt a Covid19 lezárása alatt. Arra kérjük a tulajdonosokat, hogy a kutya szükségleteit helyezzék a saját vágyaik elé. A lapos arcú és rövid orrú kutyák veleszületetten csökkent képességgel rendelkeznek a normál testhőmérsékletük megtartására, és ezért gyakran szenvednek meleg időben, séta, gyakorlás, vagy akár egy rövid autóút során. Kérem, gondolkozzanak és mérlegeljenek, mielőtt rövid orrú kutyát vásárolnának.”

A tanulmány a Royal Állatorvosi Főiskola VetCompass kutatási programjának része, amelynek célja a társállatok jólétének javítása, és amelyet a Dogs Trust Canine Welfare Grand támogat.

Paula Boyden, a Dog Trust igazgatója a következőket fűzi hozzá: „A tanulmány létfontosságú ahhoz, hogy megértsük a hőguta fő kiváltó okait a kutyáknál, és tanácsokkal segítsük a gazdikat. Az idősebb kutyák és a lapos arcú, rövid orrú fajták, akik nehezebben tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, különösen érzékenyek a hőgutára meleg időben. Nagyon fontos, hogy a gazdik ezeket a kutyákat a saját tempójuknak megfelelően sétáltassák és az életük minden fontos momentumát ennek megfelelően alakítsák, és legfőképpen kerüljék el velük a hőségben való testmozgást. Mindenki legyen tudatában annak, hogy a kutyák még a hűvösebb napokon is túlmelegedhetnek a megerőltetéstől, ezért figyeljük a kutyáinkat séta, futás, gyakorlás, edzés, játék, munka közben, és azonnal forduljunk velük orvoshoz, ha bármi rendelleneset észlelünk rajtuk.”

A globális felmelegedés miatt tovább nő a hőguta veszélye

A klímaváltozást a WHO 2019-től az egészséget fenyegető tíz legnagyobb veszély között tartja számon, és az előrejelzések szerint a hővel összefüggő betegségek (HRI) 2030-ra évente további 250 000 ember halálához járulnak majd hozzá. A HRI az állatok és az emberek progresszív rendellenessége, amely a határértékek fölé emelkedő testhőmérsékletet okoz, anyagcsere-zavarokat, csökkent szívműködést eredményez, ami a hőelvezetési mechanizmusok kifáradásához, szervi elégtelenséghez és végül halálhoz vezethet.

Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában működő állatjóléti szervezetek arról számoltak be, hogy az elmúlt években egyre több hívás érkezett a forró környezetben rekedt állatokról. Mivel az előrejelzések szerint a hőhullámok gyakorisága és súlyossága növekedni fog, sürgősen szükség van a kockázati tényezőkre vonatkozó jobb bizonyítékokon alapuló útmutatásra a HRI korai felismerésére vonatkozóan, hogy javítsák a megelőzési és kezelési stratégiákat mind az emberek, mind az állatok számára.

A kutyák hővel összefüggő betegsége a hőguta, egy potenciálisan halálos állapot és a globális felmelegedéssel egyre gyakoribbá fog válni. Annak megértése, hogy miért alakul ki a hőguta, segíthet a megelőzési stratégiák kidolgozásában. Ennek a tanulmánynak az volt a célja, hogy meghatározza a hővel összefüggő betegségek leggyakoribb kiváltó okait az Egyesült Királyságban élő kutyáknál, és előtérbe állítsa a legveszélyeztetettebb kutyafajtákat.

Összegzés

Az Egyesült Királyságban a VetCompassTM kifejlesztett egy online kutatási platformot, amely hozzáférést biztosít több mint 15 millió társállat állatorvosi betegnyilvántartásához, amelyet eddig 75 lektorált publikáció validált kutatási forrásként.  A VetCompass4 program segítségével a kutatók 905 543 állatorvosi ellátás alatt álló kutya azonosítás nélküli elektronikus betegnyilvántartását tekintették át, és 395 igazolt hőség okozta betegséget azonosítottak egy éves időtartamon belül. A hőség okozta betegségek 2016-os becsült előfordulási gyakorisága 0,04% volt, ebből a halálozási arány 14,2% volt. Az erőkifejtés és a testmozgás volt a hőség okozta betegség legfőbb kiváltó oka (74,2%) a kutyáknál, ezt követte a környezeti (12,9%), és a járműben hagyás (5,2%). Az ember és a kutya kockázati tényezői hasonlóak, ilyen például a légzőszervek egészségi állapota, az elhízás és a passzív dohányzásnak való kitettség.

A többváltozós elemzés jelentős kockázati tényezőket azonosított a kutyáknál, beleértve a fajtát (például chow-chow, angol és francia bulldog), a fajta/ivar átlagához viszonyított nagyobb testsúlyt és a két évnél idősebb életkort. Azt is megállapították, hogy az edzés, gyakorlás által okozott hőguta ugyanolyan nagy valószínűséggel halálos, mint a hőguta a forró autóban. Az erőkifejtéssel összefüggő hőség okozta betegségek több kutyát érintenek, és több kutyát ölnek meg az Egyesült Királyságban, mint a forró járműbe való bezárás. A fiatal kutyáknál és a kan kutyáknál nagyobb volt az erőkifejtéssel (edzés, gyakorlás, munka) összefüggő hőguta. Az idősebb kutyáknál, az 50 kg feletti kutyáknál, és a rövid orrú, lapos arcú kutyáknál pedig a környezeti hővel összefüggő betegségek. A brachycephal kutyáknak nagyobb volt az esélye a hővel összefüggő betegségek mindhárom típusára, mint a mesocephal kutyáknál. Bármely kutya kaphat hőgutát, ha forró autóban hagyják, de a lapos arcú fajták különösen veszélyeztetettek.

A jövő útja

A jó légzésfunkció és az egészséges testtömeg fenntartása érdekében történő tenyésztést minden kutya számára kulcsfontosságú, jóléti prioritásnak kell tekinteni, hogy csökkentsük a hőség okozta betegségek kockázatát.

Ahogy a világ egyre melegebbé válik, fontos fokozottan figyelnünk a kutyáinkra, mivel végzetes következményekkel járhat, ha nem védjük meg őket a forróságtól.

Néhány utolsó gondolat

Bár ez a tanulmány az Egyesült Királyságban élő kutyák hőguta eseteit állítja előtérbe, de a klímaváltozás miatt a hővel összefüggő betegségek világszerte egyre nagyobb méreteket öltenek és egyre nagyobb problémát jelentenek. A tanulmány egyes megállapításai, például a veszélyeztetett kutyafajtákra, a rövid orrú, lapos arcú kutyákra, az idős és fiatal kutyákra vonatkozóan világméretűen megállják a helyüket, a hőguta kockázati tényezőivel és leggyakoribb okaival együtt.

Kis hazánkban már évek óta tapasztaljuk a klímaváltozást. A nyári hőhullámok a 33 – 38 C° fokos hőmérséklettel megterhelik mind az emberek, mind az állatok szervezetét. A hőguta minden kutyát veszélyeztet, és pillanatok alatt bekövetkezik. A nap bármely szakában, de este és éjszaka is kaphat a kutya hőgutát.

Figyeljünk oda a kutyáinkra! Mindig legyen előttük hideg víz, ha megtehetjük, gyakran cseréljük a vizet az itatótálban, ne tartózkodjanak, ne játszanak, ne sétáljanak a hőségben, ne legyenek napon, ne legyenek zárt fülledt helyiségben! Ne hagyjuk őket a zárt, parkoló autóban! Az estékre nagyon figyeljünk, mert nagyobb a valószínűsége, hogy este kap hőgutát a kutya, főleg, ha este visszük sétálni. Inkább reggel mozogjanak, sétáljanak, mint este, a napkelte utáni időszak a legideálisabb egy rövid sétára. Séta alkalmával se hajtsuk túl őket, mert  a túlerőltetéstől könnyen bekövetkezik a hőguta. A rövid orrú és lapos arcú kutyák világszinten nagy népszerűségnek örvendenek. Ha mopsz vagy bulldog tulajdonos vagy, légy elővigyázatos! Mindig a saját tempójának megfelelően sétáltasd kedvenced, az élete minden momentumát ennek megfelelően alakítsd, és legfőképpen kerüld el vele a hőségben való testmozgást!

A hőgutáról, a tünetekről, a segítségről, és a veszélyeztetett kutyafajtákról részletesen olvashatsz „A hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkemben. Ajánlom még figyelmedbe „A magas testhőmérséklet veszélyei a kutyáknál: a hipertermia és a hőguta” című cikket is, amelyben a kutyák testhőmérsékletének paramétereiről, a kutyák hőszabályozásáról, a túlmelegedésről, a hőgutáról, annak okairól és a védekezésről is olvashatsz!


Jegyzetek:

 1. A Nottingham Trent Egyetem egy kutatóegyetem az angliai Nottinghamben. Gyökerei 1843-ig nyúlnak vissza. A 169 egyetem közül a nottinghami a 6. legnagyobb az Egyesült Királyságban a 35 785 hallgatóval.
 2. A Royal Veterinary College (rövidítve RVC), a londoni Szövetségi Egyetem tagintézményeként az Egyesült Királyság legrégebbi és legnagyobb állatorvosi iskolája, és egyike annak a kilencnek az országban, ahol a diákok állatorvosi tanulmányokat folytathatnak. Az intézményt 1791-ben alapították, és 1949-ben csatlakozott a Londoni Egyetemhez.
 3. A rosszindulatú hipertermia olyan hirtelen fellépő állapot a kutyáknál, amelyek izombetegségekhez vezethetnek. Ezt egy öröklődő génmutáció okozza, amely bizonyos kiváltó okok miatt súlyos fizikai reakciókat eredményez a szervezetben. Ez különböző gyógyszerekre, érzéstelenítőkre, és bármilyen túlságosan megerőltető aktivitástól, vagy a kutya stresszes állapotától is előfordulhat, ez utóbbi ok miatt is nevezik „kutyás stressz szindrómának”. A rosszindulatú hipertermia bár nem gyakori, de életveszélyes állapot. Nagyon hirtelen jelentkezhet, és ha nem kezelik azonnal, végzetesnek bizonyulhat.
 4. A Veterinary Companion Animal Surveillance System (VetCompass) egy olyan kezdeményezés, amely a társállatok egészségének javítására összpontosít. Ez a non-profit kutatási projekt a Royal Állatorvosi Főiskola része és annak teljes tulajdonában van. Célja a társállatok egészségi problémáinak felderítése és gyakoriságának vizsgálata, valamint a leggyakoribb rendellenességek kockázati tényezőinek azonosítása.
  A modern állatorvoslás egyre hatékonyabb diagnosztikai és kezelési eszközökhöz fér hozzá, ennek ellenére sok állat továbbra is olyan rendellenességektől szenved, amelyek csökkenthetők vagy elkerülhetőek lennének, ha a kockázatokat jobban megértenék és felmérnék. Például az öröklött rendellenességek jobb megértése segít olyan hatékony védekezési intézkedések megtervezésében, mint a továbbfejlesztett tenyésztési programok és a magas kockázatú kutyafajták egészségügyi szűrése. Szükség van továbbá a társállat populáció megbetegedési szintjének mérésére, hogy elősegítsék a rendellenességek egészségügyi és jóléti hatások alapján történő rangsorolását, valamint a betegségek időbeli és földrajzi mintáinak nyomon követését.
  A VetCompassTM projekt gyorsan bővül, jelenleg több mint 20 millió állatra terjed ki az Egyesült Királyság több mint 1800 állatorvosi praxisából (ez az Egyesült Királyság összes állatorvosi praxisának 30%-a). A projektek a VetCompassTM adatait olyan egészségi problémák tanulmányozására használják fel, mint az epilepszia, a daganatok, a bőrbetegségek, és a szívbetegségek, valamint a kutyák és macskák élettartamának meghatározására. E tanulmányok eredményeit folyóiratokban publikálták és nemzetközi konferenciákon mutatták be. A jövőbeli VetCompassTM kutatási projektek eredménye egyre inkább az állategészségügy és az állatjólét javára válik.

Információ források:

Nature tudományos folyóirat

Jegyzetek információ forrásai:

Wikipédia – Nottingham Trent Egyetem

Wikipédia – Royal Állatorvosi Főiskola

Rosszindulatú hipertermia

VetCompass – A Royal Állatorvosi Főiskola hivatalos honlapja

A kiemelt kép forrása:
Shutterstock
Művész: VKarlov
A kép címe: Purebred Dog Chow-Chow

Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!🙂


c


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂