A világjárvány idején jelentősen megnőtt a kutyák iránti kereslet. Ez azt eredményezte, hogy jelentősen megnőtt a kutyák Svédországba történő csempészésének, illetve tömeges importjának piaca. 2022-ben a svéd Vámhatóság kétszer annyi kutyát állított meg a határon, mint 2019-ben.

Annak ellenére, hogy a Svéd Kennel Klubnál és a Mezőgazdasági Hivatalnál is csökken az új kutyák regisztrációjának száma, a svéd Vámhatóság szerint továbbra is rekordszintű a Svédországba irányuló csempészett kutyák száma. A Svéd Kennel Klub szerint szigorúbb törvényekre van szükség a kutyacsempészet visszaszorítására a kutyák érdekében és azért, hogy a fertőzések ne jussanak be Svédországba.

Duplájára nőtt a csempészett kutyák száma, közülük sokan nem élik túl a hosszú utazást

Tavaly a svéd Vámhatóság 552 kutyát állított meg a határon. Ezek egy része Ukrajnából érkezett a menekültekkel, és házi karanténba került, de ha még ezeket nem is veszik figyelembe, ez a szám több mint kétszerese a járvány előtti, 2019-es évnek, amikor 200 kutyát akadályoztak meg abban, hogy belépjenek Svédországba, olvasható a Svéd Kennel Klub kutyacsempészettel foglalkozó cikkében.

A kutyacsempészet jövedelmező üzlet, amely felkeltette a bűnbandák érdeklődését. Olcsón vásárolnak fel kiskutyákat olyan országokban, mint Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szerbia, akiket azután ketrecekbe és kartondobozokba zárnak, és bezsúfolják őket az autóba. Így utaznak napokon át, míg oda nem érnek a célországba, jelen esetben Svédországba, hogy ott több tízezer koronáért eladják őket. A szaporító telepek nyomorában nevelkedett és túl korán elválasztott kölykök közül soknak esélye sincs a túlélésre.

Újabban vemhes szukákat csempésznek a kiskutyák helyett

Ma már Svédországban a legtöbb ember tudja, hogy nem szabad kiskutyát vásárolni például parkolóban, mert nagy a veszélye annak, hogy csempészett kutyáról van szó. A Svéd Kennel Klub a Mezőgazdasági Hivatallal, a megyei Közigazgatási Hivatalokkal, a Vámhatósággal, a Rendőrséggel és az állatorvosokkal együtt igyekezett tájékoztatni a potenciális kiskutya vásárlókat. Fontos tudniuk, hogy Svédországban mind a csempészés, mind a csempészett kutya vásárlása bűncselekmény!

A kutyacsempészek is olvassák az információkat, és alkalmazkodnak. A Svéd Kennel Klub arra ösztönzi a vásárlókat, hogy kérjék meg az eladót, mutassa meg az eladásra felkínált kiskutya anyját is. Ezt a csempészek úgy oldják meg, hogy kölcsönkérnek egy szukát, és a kölyök anyjaként mutatják be az érdeklődőknek. Ez egy bevett gyakorlat, amely ismert a svéd Vámhatóság előtt is. Egy ideje azonban ez megváltozott, és a Vámhatóság szerint vemhes szukákat importálnak a kiskutyák helyett. A svéd törvények szerint a vemhes szukákat az ellés várható ideje előtt 2 héttel nem szabad 5 kilométernél messzebbre szállítani autóval.

Ezután a csempészek keresnek egy kedves családot, akik papíron felvállalják a szukát, svéd chipet kap, és bejegyzésre kerül a Mezőgazdasági Hivatal nyilvántartásába. 

A svéd törvények szerint a csempészett kutya vásárlása bűncselekmény!

Sajnos nem zárható ki, hogy vannak olyan vásárlók, akiknek egyszerűen mindegy, honnan származik a kutya, illetve az a tény, hogy a svéd törvények szerint a csempészett kutya vásárlása bűncselekménynek minősül!

Január 31-én három Halmstadi lakost börtönbüntetésre ítéltek, mert 2019-ben és 2020-ban milliókat kerestek 69 kiskutya Svédországba csempészésével.

A csempészek áldozatai a népszerű kistestű kutyafajták

A svéd Mezőgazdasági Hivatal fokozott óvatosságra szólította fel a vásárlókat néhány kutyafajtával kapcsolatban, amelyek kedveltek a kutyacsempészek körében. A múltban elsősorban chihuahua kölyköket csempésztek, mára több népszerű fajta is csatlakozott hozzájuk, mint például a francia bulldog, a pomerániai törpespicc, a máltai selyemkutya, a bichon frise és a különböző kistestű kutyák keverékei.

Ezeknél a kutyafajtáknál a Mezőgazdasági Hivatal nyilvántartásában regisztrált kutyák számának növekedése kivételesnek számít. Ez különösen jól látható, ha a növekedés összehasonlításra kerül a Svéd Kennel Klubban újonnan regisztrált kutyák számával.

Természetesen, nem lehet azt állítani, hogy a már említett kutyafajták nagyarányú növekedése mögött a csempészett kutyák állnának, írja a Svéd Kennel Klub. Mindazonáltal a növekedés figyelemre méltó, és joggal merül fel a kérdés, hogy a Svédországban élő, de a Kennel Klubnál nem regisztrált kutyák képesek lennének-e ilyen mértékben szaporodni?

Hiába a sok felhívás, ha a csempészek mindig egy lépéssel előrébb járnak. Joggal merül fel a kérdés: Tényleg nehéz átlátni egy olyan ajánlaton, amely „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”? Amikor az online hirdetésben egy olyan kutyafajta kölykeinek azonnali átvételét ajánlják, amelyért a neves tenyésztőknél sorban állás van?

Ha a vásárlót nem érdekli, hogy tetteivel elősegíti a szaporítótelepek működését és a kutyák folyamatos szenvedését, a tájékoztatás nem segít!

Szisztematikus állatkínzás – most a politikusoknak kell cselekedniük

A kutyacsempészet problémája nagy nyilvánosságot kap Svédországban, az Aftonbladet svéd napilapban vitacikk jelent meg róla.

Mivel a probléma egyre súlyosabb, ezért a Svéd Kennel Klub szigorúbb törvényeket szeretne, keményen dolgozik azon, hogy a politikusok is bekapcsolódjanak. Svéd országgyűlési képviselők már több intézkedési javaslatot is kidolgoztak. Ezek a következők voltak:

  1. A Vámhatóságnak továbbra is legyen lehetősége megállítani a járműveket, hogy kutyák után kutassanak!
  2. Az állatorvosoknak legyen lehetőségük arra, hogy jelenthessék a kutyák és egyéb kedvtelésből tartott háziállatok illegális behozatalának gyanúját!
  3. A háziállatok szervezett csempészete elleni küzdelem keretében a svéd Mezőgazdasági Hivatalnak a Vámhatósággal, a megyei Közigazgatási Hivatalokkal és az Adóhivatallal közösen fel kell vennie a harcot a kutyacsempészek ellen, és vissza kell szorítania a kutyák és más háziállatok szervezett csempészetét!

Itt az ideje a továbblépésnek, a tájékoztatás már nem elég, politikai fellépésre van szükség a kutyák csempészésével járó szisztematikus állatkínzás megállításához. Parlamenti képviselőink már számos intézkedési javaslatot megfogalmaztak. Eljött az idő, hogy ezeket továbbvigyük”  – idézve a Svéd Kennel Klub elnökének zárógondolatait.

A Kennel Klub nagy múltra visszatekintő szervezet, amely sokrétű munkát végez, a cikk további részében erről olvashattok!

A Svéd Kennel Klub és munkája

A Svéd Kennel Klub (Svenska Kennelklubben, rövidítve: SKK) Svédország legnagyobb kutyákkal és kutyatulajdonosokkal foglalkozó szervezete. 1889. december 13-án alapította a svéd Vadászszövetség akkori titkára, gróf Adolf Patrik Hamilton, kezdetben vadászkutyák számára, de ma már minden kutyafajtára kiterjed. Első programnyilatkozatukban kiemelték, hogy a szervezet fő célja a kutyafajták védelme. Ezt elsősorban tesztek és kiállítások révén, de eb-törzskönyv vezetésével, tenyésztési és nevelési ismeretek terjesztésével szerették volna elérni. Alapszabálya szerint a szervezet céljai közé tartozik „a vadászat szempontjából megfelelő, mentálisan és fizikailag egészséges, küllemileg kedvező megjelenésű fajtatiszta kutyák tenyésztése iránti érdeklődés felkeltése és előmozdítása„.

A Svéd Kennel Klub célja több mint száz év után is megmaradt, bár némileg átfogalmazva: „A mentálisan és fizikailag egészséges, funkcionális, küllemileg kedvező megjelenésű fajtatiszta kutyák tenyésztése iránti érdeklődés felkeltése és előmozdítása.” A lényeg továbbra is a jó kutyák tenyésztésének elősegítése.

Jelenleg 300 000 tagjuk érdekeit képviselik – kutyatulajdonosok, tenyésztők, vadászok, kiállítók, agility versenyzők, a kutyákkal különböző módon dolgozó emberek és még sokan mások. Elősegítik a kutyák egészségét és jólétét, és több mint 14 000 aktív tenyésztőnek nyújtanak támogatást.

Szervezeti felépítés és működés, a minőségi tenyésztést elősegítő intézkedések

Szervezetük alapját az országszerte működő megyei klubok, szakegyesületek és fajtaklubok alkotják. Széles körű tevékenységet folytatnak, és évente több száz különböző kiállítást, tesztet, vizsgát és versenyt szerveznek. A Svédországban élő 780 000 kutya közül jelenleg körülbelül 70% van regisztrálva az SKK-nál.

A Svéd Kennel Klub által támogatott tenyésztési stratégiák magukban foglalják a genetikai feltételekre, a viselkedési tulajdonságokra és a kiállítási minőségre vonatkozó irányelveket. A tenyésztők és fajtaklubok számára a kedvező viselkedésű kutyák tenyésztésének eszközeként az SKK kifejlesztette a kutyák viselkedésének és személyiségének értékelését (Behaviour and Personality Assessment in Dogs, BPH), amely a kutyák viselkedési jellemzőit méri. Elkötelezettségük részeként az SKK központi irodájában működik egy Tenyésztési és Egészségügyi Osztály, amely nyolc személyt foglalkoztat, köztük két főállású tenyésztési tanácsadót, egy állatorvost és egy genetikust.

Az SKK irodája Stockholmban található, és 70 alkalmazottja van, akik a szervezet adminisztrációját végzik, valamint támogatást és tanácsadást nyújtanak a tagoknak. A Svéd Kennel Klub 25 megyei klubra oszlik, amelyek mindegyike a saját megyéjében felelős a tagság gondozásáért.

A svéd Ebnyilvántartási rendszer

A Svéd Kennel Klub 1976/77 óta regisztrálja a kutyákat. Előtte minden adatot indexkártyákon tároltak. Egyes fajták esetében a regisztrációs kártyák adatait ezt követően bevitték az SKK adatbázisába. A német juhászkutyák és az uszkárok esetében a származás egészen az 1950-es években született kutyákig nyúlik vissza, melyek szintén megtalálhatók az adatbázisban.

Az SKK ebnyilvántartásában a svéd születésű kutyákon kívül import kutyák is szerepelnek, valamint olyan külföldi kutyák, akik teszteken, versenyeken vettek részt, vagy kiállításokon szerepeltek Svédországban. Az import kutyákat 3 generációs törzskönyvvel tartják nyilván.

Az ebnyilvántartásban megtalálható:

  • az SKK-nál 1975 óta regisztrált összes kutya, amely jelenleg 3 377 605 kutyát jelent
  • a versenyeredmények 1993-tól, szám szerint 6 971 707
  • az állatorvosi vizsgálatok eredményei, összesen 1 812 391

Az információk angol nyelven is elérhetők.

Nemzetközi együttműködés

Az SKK a Nemzetközi Kynológiai Szövetség, az FCI svéd tagszervezete.

A Svéd Kennel Klub tagja a Skandináv Kennel Uniónak (NKU) is. Az NKU további tagjai a Dán Kennel Klub, a Finn Kennel Klub, a Norvég és az Izlandi Kennel Klubok. A Skandináv Kennel Unió több mint 60 éve az északi országok hangja a kutyavilágban, az északi Kennel Klubok közötti együttműködésből született 1956-ban. Az 5 Kennel Klub együttműködése az egymás iránti kölcsönös tiszteleten, és a többségi döntések elfogadásán alapul.

A Svéd Kennel Klub kulturális öröksége

A Svéd Kennel Club történelme során könyvek, műalkotások, képek és dokumentumok formájában kapott ajándékokat és adományokat. Ezek az értékes tárgyak alkotják az SKK kynológiai vagyonának nagy részét, amelyet a múzeumban és a könyvtárban őriznek.

A Svéd Kennel Klub könyvtára több mint 5000 könyvet és számos folyóiratot tartalmaz. A gyűjtemény folyamatosan bővül új és régi könyvek vásárlásával és a tagok adományaival. A különböző kutyákkal kapcsolatos szakkönyvek mellett vannak fajtaspecifikus könyvek, eb-nyilvántartások, kutyasportokhoz kapcsolódó anyagok… stb. is. A könyvtár szakkönyvtárként működik, és nincs kölcsönzés. De minden érdeklődőt szívesen látnak, aki be szeretne jelentkezni, hogy ott üljön és dolgozzon. Az elmúlt években a könyvtárat modernizálták és digitalizálták, így a könyvek és egyes cikkek az interneten keresztül is kereshetők, és olvashatók.

A Svéd Kynológiai Akadémia kezeli a Svéd Kennel Klub kynológiai gyűjteményeit, és terjeszti a svéd kynológiai történelemmel kapcsolatos ismereteket. Az Akadémia a felelős a Svéd Kennel Klub nagy könyv- és cikkgyűjteményének kezeléséért is. A Svéd Kynológiai Akadémiát 2004-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megóvja ezt a kulturális örökséget, beleértve a gyűjtemények régebbi és kortárs tárgyakkal való bővítésén való munkálkodást is.


Információ források:

A Svéd Kennel Klub hivatalos honlapja

Aftonbladet, svéd napilap


A kiemelt kép forrása:

Wallpaper Acces


Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönöm!🙂


c


Kérlek, tarts velem a jövőben is, keresd
Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu

🙂❤️ Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️🙂

🙂 Köszönöm a megtisztelő látogatásod! 🙂

🙂 Várlak vissza szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂